24th Roundtable with the government of Greece

16 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
24η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
EuropeReinforcing cohesion in turbulent times
15-16 Σεπτεμβρίου 2020  Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi διαδικτυακά www.hazliseconomist.comΗμέρα 2η


Κυριάκος Μητσοτάκηςπρωθυπουργός της Ελλάδας
Είναι ώρα να δοθεί μια καλή ευκαιρία στη διπλωματία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική διένεξη με επίκεντρο τους φυσικούς πόρους της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές τονίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί όπου σταμάτησε το 2016. Επανέλαβε δε ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία να παραπεμφθεί υπό προϋποθέσεις στο διεθνές δικαστήριο. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα που προκύπτει από τη στάση της Τουρκίας δεν είναι απλώς ελληνικό πρόβλημα, αλλά έχει και ευρωπαϊκές προεκτάσεις και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.Matteo Renziτ. πρωθυπουργός της Ιταλίας
«Είναι ώρα να αλλάξουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi, ο οποίος δήλωσε ότι προσυπογράφει την περιβόητη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ είναι επί της ουσίας νεκρό. Ο κ. Renzi κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό ο οποίος θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά απειλές όπως οι κυβερνοεπιθέσεις. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήρε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, η οποία «αυτήν τη φορά έσωσε την Ευρώπη», μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ως απάντησης στην πανδημία.


Κωστής Χατζηδάκηςυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την πολιτική της κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα παρουσίασε αναλυτικά κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Μίλησε κατ’ αρχάς για πρωτοβουλίες που οδηγούν στη μείωση του κόστους της ενέργειας, δίνοντας έμφαση στο λεγόμενο target model και τόνισε ότι το target model θα αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στην αγορά. «Είμαστε κυβέρνηση της ελεύθερης οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά, «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στα κέρδη, αλλά αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα της βιομηχανίας και των απλών καταναλωτών για λογικές τιμές ενέργειας». Αναφέρθηκε στην πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα νησιά. Μίλησε για τον προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων αρμοδιότητας του υπουργείου του, μεταξύ άλλων της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας, της υποθαλάσσιας δεξαμενής φυσικού αερίου της Καβάλας, της ΛΑΡΚΟ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, καθώς και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα ολοκληρωθεί την προσεχή άνοιξη. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης αναφορά σε «εντυπωσιακό άνοιγμα» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην «πράσινη» ενέργεια, καθώς και στο master plan για τις λιγνιτικές περιοχές στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Τόνισε ότι το υπουργείο του θα διαχειριστεί το 30% των κονδυλίων που θα πάρει η χώρα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Μίλησε για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης, το οποίο θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός την προσεχή εβδομάδα στην Κοζάνη, καθώς και για την επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Ο υπουργός επεσήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση και, τέλος, αναφέρθηκε σε έργα που αναβαθμίζουν τη στρατηγική θέση της χώρας, όπως οι αγωγοί ενέργειας (εμπορική λειτουργία του TAP μέχρι το τέλος του έτους κ.λπ.), το LNG FRSU της Αλεξανδρούπολης κ.ά.Αθανάσιος Δαγούμαςπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
Στον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας. Έδωσε έμφαση στην έννοια της ασφάλειας δικαίου, ως όρου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την απρόσκοπτη δραστηριότητα των επενδυτών. Αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ανάπτυξη μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς, την υλοποίηση ενός IT συστήματος για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, ενώ μίλησε και για ανάγκη ρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου. Ο στόχος της ΡΑΕ είναι να ενισχύει τον ανταγωνισμό και να είναι συμβατή με την εθνική πολιτική ενέργειας για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας.


Nicola Battilanaδιευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
«Ενδυναμώνουμε τον ΔΕΣΦΑ ως μια νέα ιδιωτική επιχείρηση», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Nicola Battilana, τονίζοντας ότι η στρατηγική της διοίκησης του οργανισμού βασίζεται στην υλοποίηση επενδύσεων οι οποίες θα καταστήσουν το σύστημα πιο αξιόπιστο. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε projects όπως αυτό της Βόρειας Μακεδονίας. Ευρύτερα, ο κ. Battilana έκανε λόγο για ένα νέο και μοντέρνο σύστημα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη βασική προτεραιότητα: «Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε σταθερό και προβλέψιμο νομοθετικό πλαίσιο».


Ορέστης Ομράνανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του ευρωπαϊκού-ελληνικού τμήματος της DLA Piper
Στον κομβικό ρόλο των ιδιωτικοποιήσεων, «που είναι σε θέση να προσελκύσουν επενδύσεις», στάθηκε κατά την εισήγησή του ο ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του ευρωπαϊκού-ελληνικού τμήματος της DLA Piper Ορέστης Ομράν, ο οποίος ανέλυσε παράγοντες που αφορούν τον ανταγωνισμό και την αλληλεπίδραση μεταξύ των αγορών. Ο κ. Ομράν μίλησε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και χαρακτήρισε σημαντική τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Σημείωσε δε ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της συνιστούν αν μην τι άλλο ζήτημα με οικονομικές προεκτάσεις και υπ’ αυτήν την έννοια «θα πρέπει να δούμε τον τελικό τους αντίκτυπο στις αγορές».Αλεξάνδρα Σδούκουγενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρωνυπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας
Για «φρενίτιδα» επενδυτικού ενδιαφέροντος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έκανε λόγο η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, γεγονός το οποίο ερμήνευσε ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Όπως είπε, έχουν ήδη δρομολογηθεί 11.000 έργα τα οποία αντιστοιχούν συνολικά σε 76 γιγαβάτ, υπερκαλύπτοντας τους στόχους σε αναλογία 10 προς 1. «Το υπουργείο από την πλευρά του πρέπει να θέσει τους κανόνες ώστε να επιλεγούν τα πιο αποδοτικά έργα», τόνισε η κ. Σδούκου.


Κωνσταντίνος Μαύροςδιευθύνων σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Τη διείσδυση της ΔΕΗ στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιέγραψε κατά την παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος μίλησε για μερίδιο 2,5% με στόχο να ανέλθει σύντομα στο 10% «και ίσως στο 20% ώστε να οδηγήσουμε την αγορά». Όπως είπε, η ΔΕΗ κατέχει χαρτοφυλάκιο 6,2 γιγαβάτ με συμμετοχή σε διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η στροφή της αγοράς στα ανανεώσιμα «είναι μονόδρομος και θα φέρει μεγάλες θετικές αλλαγές που θα έχουν αντίκτυπο στον καταναλωτή».


Andrea Testiπρόεδρος, Elpedison
Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εστίασε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Elpedison AndreaTestiο οποίος περιέγραψε τη θέση της εταιρείας του ενόψει της ενεργοποίησης του target model (TM) δίνοντας μάλιστα έμφαση στο θέμα της διαφάνειας. Κάνοντας μια αναδρομή στη συζήτηση περί του ΤΜ από το 2012, υπενθύμισε βασικούς σταθμούς, από τον προσδιορισμό από τη ΡΑΕ του ΤΜ μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων τηςώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για εναρμόνιση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι την έναρξη του έργου το 2016, τον καθορισμό της δομής του το 2018 και τις συνεχείς αναβολές της καταληκτικής ημερομηνίας για την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης (Go-Live) που έφτασαν μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2020 και πλέον ορίζεται νέα ημερομηνία τον Δεκέμβριο. Χαρακτήρισε Οδύσσεια την όλη διαδικασία εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί. Ο κ. Testi σχολίασε πάντως το θέμα της διαφάνειας στη διαβούλευσηεκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον ελήφθησαν υπόψη τα σχόλια των συμμετεχόντων δεδομένης της σημερινής λήξης της διαδικασίας. Το θέμα της εφαρμογής του ΤΜ είναι θέμα λεπτομερειών, όπως τόνισε, αναφερόμενος ειδικότερα στην έλλειψη εργαλείων χρηματοδότησης που διαπιστώνεται στην ελληνική αγορά ενέργειας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κακώς κείμενα της αγοράς, που έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύονται ορισμένοι συμμετέχοντες σε βάρος άλλων. Οι τελευταίοι, που είναι αυτοί που συμμορφώνονται εν τέλει χρηματοδοτούν αυτούς που δεν συμμορφώνονται, τόνισε μεταξύ άλλων. 

Εν κατακλείδι, ο κ. Testi σημείωσε ότι το ΤΜ πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αρχές που να συγκλίνουν σε σαφή αντιστοίχιση ζήτησης και προσφοράς, αποτροπή εσφαλμένης κατανομής κόστους και διαφάνεια, ώστε η αγορά να γίνει πιο ελκυστική.


Μανούσος Μανουσάκηςπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
Αν και είμαστε η τελευταία χώρα που θα εφαρμόσει το Target Model (TM), έχουμε καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να κάνουμε δουλειά δέκα ετών, ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μανούσος Μανουσάκηςσυμπληρώνοντας ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο η δουλειά έχει επιταχυνθεί φέρνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εξήγησε ότι η μετάβαση από μια μονοπωλιακή σε μια ελεύθερη αγορά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και προϊδέασε για δυσκολίες στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του νέου πλαισίου, όπου πιθανόν θα ευνοηθεί μερίδα της αγοράς. 

Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι ορθά η κυβέρνηση έχει κάνει εθνικό στόχο την απολιγνητοποίηση σηματοδοτώντας τη στροφή στην πράσινη ενέργεια και εστίασε στις πρωτοβουλίες και το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ. Εξάλλου, όπως είπε, πέρα από το ΤΜ πρέπει να προχωρήσουν και οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να στείλουν την ενέργεια για την οποία γίνεται λόγος. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ στο σύστημα και στα μεγάλα έργα που θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών CO2. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, με την ολοκλήρωση του έργου διασύνδεσης της Κρήτης οι ρύποι θα μειωθούν κατά 60%, ενώ οι καταναλωτές θα επωφεληθούν 400 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ μίλησε για τη μεγαλύτερη καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο κι έκανε αναφορά σε μια σειρά από έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως οι επόμενες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ έδωσε το στίγμα και για τα επόμενα σχέδια όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα συστήματα αποθήκευσης.


Νότης Σαρδελάςδιευθύνων εταίρος, Σαρδελάς Πέτσα Δικηγορική Εταιρεία
Στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η αγορά των ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, αναφέρθηκε ο Νότης Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελά Πέτσα, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τόνισε ότι απαιτείται χρηματοδότηση επαναλαμβάνοντας ένα κονδύλι της τάξης των 9 δισ. ευρώ για το οποίο είχε μιλήσει νωρίτερα η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Όπως σχολίασε  κ. Σαρδελάς, μιλάμε για πολύ μεγάλες επενδύσεις κι αυτό είναι κάτι που θα συμπιέσει την ικανότητα του συστήματος να συγκεντρώνει κονδύλια. Μιλώντας για τους δυνητικούς κινδύνους, αναφέρθηκε ειδικότερα στο οικονομικό και στο τραπεζικό περιβάλλον της τοπικής αγοράς. Εξήγησε ότι οι ελληνικές αγορές κεφαλαίου δεν είναι ανεπτυγμένες όπως σε άλλες χώρες και δεν γίνεται εκτενής χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στο χρηματοπιστωτικό/χρηματοδοτικό σύστημα και λιγότερο στις αγορές. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Σαρδελά, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις με την πανδημία, που επηρεάζει πιθανόν το επενδυτικό κλίμα και τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Ανέδειξε τέλος, μεταξύ άλλων, θέματα που έχουν να κάνουν με τις δωρεάν ενισχύσεις και τις αλλαγές που δρομολογεί το νέο μοντέλο στο καθεστώς χρηματοδότησης αναφορικά με τη φερεγγυότητα του συμβαλλόμενου.


Θοδωρής Γεωργακόπουλοςδιευθυντής περιεχομένου, διαΝΕΟσις
Ακόμη κι αν γίνουν όλα όσα έχουν δρομολογηθεί πάρα πολύ γρήγορα, η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, σύμφωνα με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, ο οποίος έδωσε έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοηθούν στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε σε ερευνητικά στοιχεία και στην επικαιροποίηση μελέτης της διαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε από την κλιματική αλλαγή θα είναι δραματικές τα επόμενα χρόνια.

«Το φαινόμενο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι σε εξέλιξη», τόνισε αναφερόμενος ειδικότερα σε ακραία φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του κόσμου και στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργακόπουλος, τα φαινόμενα θα συνεχίσουν στο μέλλον ανεξάρτητα από το πόσο καλά θα τα πάει η χώρα μας στην ενεργειακή μετάβαση και άρα στον συνολικό σχεδιασμό θα πρέπει να προστεθούν παρεμβάσεις. Αναφερόμενος στην ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων, όπως προωθείται από την κυβέρνηση, τόνισε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη τομή, με τον μέγιστο αντίκτυπο σήμερα και μάλιστα πάνω από κάθε άλλη μεταρρύθμιση. Εξήγησε ότι θα αλλάξει εν δυνάμει το ενεργειακό προφίλ των πόλεων και κατέληξε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σωστά στοχευμένο «εξοικονομώ κατ’ οίκον», καθώς και έργα αναβάθμισης και θωράκισης λιμένων, αντιπλημμυρικά τα οποία σχετίζονται και με τον γεωργικό τομέα.

Άδωνις Γεωργιάδηςυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Ως σημάδι καλής τύχης και ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο Ελλάκτωρ αλλά και στην ελληνική οικονομία ευρύτερα χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τη συμμετοχή της Reggeborgh Invest στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες της πανδημίας μπορεί να προσελκύει ξένους επενδυτές, ενώ προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει σχετικά ένα πολύ σημαντικό νέο. Υπενθύμισε δε ότι πριν από ένα χρόνο στο συνέδριο του Economist είχε εκφράσει μια μεγάλη προσδοκία η χώρα να γίνει η πιο φιλική προς το επιχειρείν στην Ευρώπη φέρνοντας ως παράδειγμα τότε το project του Ελληνικού. Όπως σημείωσε, μετά από ένα χρόνο το project έχει ήδη ξεκινήσει, βρίσκεται στις προκαταρκτικές εργασίες και την Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου για το καζίνο. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά, ώστε μέχρι το τέλος του έτους οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες στο project να ξεκινήσουν, μετά τις κατεδαφίσεις που προηγήθηκαν. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε για το 2021 βαρέος τύπου εργασίες στην περιοχή, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις που έγιναν πριν από ένα χρόνο.  Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας που καθιστά τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη, αναβαθμίζοντας 9 θέσεις τη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας (IMD) και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για περαιτέρω βελτίωση στην επόμενη αναθεώρηση. 


Τόνισε δε ότι ο πρωθυπουργός είναι η κινητήρια δύναμη προς την κατεύθυνση αυτήν, ενώ αναφορικά με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας τόνισε τη «διάψευση» των αρχικών εκτιμήσεων ΔΝΤ και ΕΕ για την ύφεση στο β’ τρίμηνο, εκτιμώντας ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8% το 2020.

Εν κατακλείδι, το μεγάλο εθνικό στοίχημα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι η σωστή χρήση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπους να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να μεταμορφώσει τη χώρα.


Αναστάσιος Καλλιτσάντσηςδιευθύνων σύμβουλος, Όμιλος Ελλάκτωρ
Τα τελευταία 20 χρόνια όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα της προώθησης των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά το αποτέλεσμα δεν τους δικαιώνει -και ειδικά φέτος, που η πανδημία ήρθε σε μια συγκυρία που η χώρα είχε αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Σημείωσε ότι δεν έχουμε δει ακόμη τις επιπτώσεις σε όλο τους το μέγεθος κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να πετύχει δύκολη ισορροπία. Τόνισε ότι κανένα κράτος δεν είναι σε θέση να επιδοτεί επ’ άπειρον επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Eπομένως πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία και να παράγει αξία., σημείωσε ο κ. Καλλίτσάντσης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα κονδύλια από τα οποία θα επωφεληθεί η χώρα, ήτοι 32 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας και επιπλέον 72 δισ. για την ανάκαμψη.

Όπως είπε, υπάρχει κατ’ αρχήν κατανόηση του πού πρέπει να πάνε τα κεφάλαια για να παραγάγουν αξία και τόνισε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης σειράς μεταρρυθμίσεων όπως για την απελευθέρωση της αγοράς, το νέο χωροταξικό κ.ο.κ. Αναγνώρισε στην κυβέρνηση καλή πρόθεση, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να διορθωθούν παθογένειες που συνεχίζουν να υφίστανται. Έκανε ειδικότερη αναφορά στην απονομή δικαιοσύνης και τους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημοσίων υπηρεσιών, που δεν τηρούνται ποτε, όπως είπε, τονίζοντας ως σημείο κλειδί το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν θεσπίζει αποζημιώσεις για καθυστέρηση διοικητικών πράξεων. Πρόσθεσε ότι θα ήταν καταλυτική η ύπαρξη αστικής ευθύνης.

Ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε επίσης ότι για μέρος της επενδυτικής κοινότητας η εμπιστοσύνη του δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου έχει κλωνιστεί και επικαλέστηκε και τη δική του εμπειρία ως επενδυτή. Τόνισε ότι τα νέα κεφάλαια πρέπει να συμβολαιοποιηθούν σε 3 χρόνια. Αν συνεκτιμηθούν δικαστικές προσφυγές και άλλες δυσκολίες αυτό θα είναι άθλος, όπως είπε. Μιλώντας, τέλος, για τις επενδύσεις του ομίλου Ελλάκτωρ τόνισε ότι πρόθεση είναι να εστιάσει στην Ελλάδα αν και έχοντας την εμπειρία του παρελθόντος ο ομιλος δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην τοπική αγορά.


Νίκος Παπαθανάσηςαναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Είμαστε πρόθυμοι να πάμε μπροστά και κάνουμε πράγματα για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τον καταλύτη που θα διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης και θα συνεισφέρει στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, προτεραιοποίησε τη σταθερότητα στην περιοχή και την αποκλιμάκωση της έντασης με την τουρκική κυβέρνηση. Τόνισε τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης. Αναφέρθηκε στην ατζέντα επενδύσεων της χώρας, στη βελτίωση της εικόνας που έχουν πλέον οι ξένοι επενδυτές και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης νέων ξένων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση επενδύσεων, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι η χώρα είναι πλέον σε θέση να προβάλει οφέλη για δυνητικούς επενδυτές και αναφέρθηκε ειδικότερα στο μήνυμα που έστειλε στις διεθνείς αγορές ήδη από τον Ιούλιο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός. Σημείωσε ακόμα ότι οι δηλώσεις μετράνε οταν γίνονται πράξη, όπως συμβαίνει στην τρέχουσα συγκυρία με την πλήρη αλλαγή στο επενδυτικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε διαδικασίες fast track καθώς και στα φορολογικά κίνητρα, την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης και την επιτάχυνση των ψηφιακών επενδύσεων που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον καθιστώντας τη χώρα ελκυστική.


Christian Kälinπρόεδρος, Henley & Partners
Στο θέμα της μετανάστευσης επενδύσεων αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Henley & Partners Christian Kälin, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα επίκαιρο θέμα για την Ελλάδα η οποία θέλει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια τα οποία θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στην πολύτιμη ιστορία της χώρας, από την αρχαιότητα, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι το κατάλληλο μέρος για επενδύσεις. Φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα golden visa, σημείωσε ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή για τη χώρα, πολύ πιο ευνοϊκή απ’ό,τι πριν από 20 ή 10 χρόνια. Πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σημείωσε και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θέσπισε πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων συνταξιούχων και τόνισε ότι οι άνθρωποι μετακινούνται όταν έχουν κίνητρα/συμφέρον. Με την πανδημία η οπτική αυτών των θεμάτων άλλαξε, σύμφωνα με τον κ. Kälin, που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό που πριν ήταν καλό τώρα είναι πραγματικό πλεονέκτημα. Ως παράδειγμα, ανέφερε την ποιότητα ζωής και τις δυνατότητες που προσφέρει η χώρα σε έναν ξένο.

Στον τομέα της μετανάστευσης επενδύσεων η Ελλάδα, το 2019 προσέλκυσε 1 δισ.όπως είπε, εκτιμώντας ότι στη μετα-Covid-19 περίοδο η χώρα μπορεί να ενισχύσει την πρότασή της και να προσελκύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια. Εκτίμησε ειδικότερα ότι η Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιάσει τα οφέλη κι αν η χώρα ενισχύσει την πρότασή της μπορεί να προσελκύσει αντί για 1 δισ. 10 δισ. ευρώ. Μια χώρα σαν την Ελλάδα με το πρόγραμμα μετανάστευσης μπορεί να μεταμορφωθεί, υπογράμμισε κλείνοντας.


Δημήτρης Αργυρόπουλος, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Avant Global
Αναφερόμενος στο θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Avant Global Δημήτρης Αργυρόπουλος μίλησε για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο καθώς και για τις προκλήσεις που αναδύονται σε αυτόν τον τομέα. Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το βρετανικό Δίκαιο λειτουργεί/υιοθετείται σε πολλές συναλλαγές και αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Εσθονίας που φέρεται να θέλει να υιοθετήσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί η χώρα να κινηθεί πολύ γρήγορα προκειμένου να υπερκεραστούν δυσλειτουργίες όπως ενδεικτικά στο ελληνικό σύστημα που διέπει την απόκτηση ακινήτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ως Ελληνοαμερικανός, την εμπειρία ξένων που θέλουν να έρθουν στον τόπο για να δαπανήσουν τον πλούτο τους και όχι να τον δημιουργήσουν. Ο ίδιος δεν συμφωνεί με αυτό, όπως είπε, και προτρέπει τους ιθύνοντες να δώσουν έμφαση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης.

«Το μέρος είναι καταπληκτικό για να έχει κανείς ένα δεύτερο σπίτι, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό»ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την ελληνική διασπορά, ανέφερε κάποια αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν καθώς επιλύονται τα προβλήματα και βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον.


Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece
Αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ως φορέας το Enterprise Greece είναι εστιασμένος στην προσέλκυση επενδύσεων. Επισήμανε ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών ενώ υπάρχει αποφασιστικότητα για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Eξήγησε ακόμα ότι τα επιτελεία των δύο πλευρών δουλεύουν με κοινό στόχο να φέρνουν επενδύσεις. Το Enterprise Greece, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, συνεισφέρει στην ανάπτυξη συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην προσέλκυση δυνητικών επενδύσεων. Απώτερος στόχος των πρωτοβουλιών, όπως εξήγησε, είναι η βελτίωση της θέσης της χώρας στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε ενδεικτικά σε επενδύσεις που έχουν έρθει στη χώρα μεταξύ των οποίων από τις Accenture, Pfizer, Cisco, ΕΥ κ.ά. Προέβλεψε επίσης ότι στα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από οποιαδήποτε άλλη χώρα και προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση από το Enterprise Greece τις επόμενες εβδομάδες συγκεκριμένων στόχων αλλά και της προόδου που έχει επιτευχθεί.


Κώστας Καραμανλήςυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Tις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στον τομέα υποδομών και μεταφορών στη μετά-Covid εποχή ανέδειξε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Τόνισε τη σημασία που έχει για τη χώρα η αξιοποίηση των κονδυλίων από recovery fund και ΕΣΠΑ προκειμένου για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων. Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει πλάνο έργων 13 δισ. ευρώ, κοστολογημένο και με χρονοδιαγράμματα, το οποίο θα φέρει σημαντικό θετικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της χώρας. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ενδεικτικά σε έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο αυτοκινητόδρομος της Κρήτης, η εθνική οδός Πάτρα-Πύργου και η ολοκλήρωση του Ε65. Αναφέρθηκε επίσης σε νέα έργα όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και προς τα νότια προάστια προκειμένου να υπάρχει προσβασιμότητα και διασύνδεση με την περιοχή στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Μίλησε αναλυτικά για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα για την οδική ασφάλεια, ενώ έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αλλαγή του νόμου 4412. Στόχοςόπως είπε μεταξύ άλλων, είναι να διορθωθούν καθυστερήσεις στα δημόσια έργα, να προωθηθεί η ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών αλλά και να προωθηθούν σιδηροδρομικά έργα, στα οποία η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.


Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος, ΑΚΤΩΡ
Η ιστορία του κατασκευαστικού κλάδου τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίου πολιτικού παραλογισμού, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ Αλέξανδρος Εξάρχου στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist. Εξήγησε ότι περάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο, από το θηριώδες πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2000 στον εκμηδενισμό του προγράμματος και στη σκληρή λιτότητα για να βγει η χώρα από την κρίση. Σημείωσε ενδεικτικά έργα που μεταμόρφωσαν την Ελλάδα όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός κ.ά. Επίσης, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών του 2019 για τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,6 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και μόλις 204 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις των τελευταίων ετών, για να καταλήξει ότι δεν χρειαζόμαστε θηριώδεις προϋπολογισμούς, αλλά ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο ύψος που ρεαλιστικά αντέχουν τα οικονομικά της χώρας, καθώς υπάρχουν λύσεις για χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς.


Gallina Andronova Vinceletteδιευθύντρια για τις χώρες της ΕΕΌμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της ανθεκτικότητας που πρέπει να οικοδομηθεί απέναντι σε σοκ και φυσικές καταστροφές ανέφερε μεταξύ άλλων η διευθύντρια για τις χώρες της ΕΕ του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Gallina Andronova Vincelette, που τόνισε το υψηλό κόστος από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Έδωσε έμφαση ωστόσο και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που θα οδηγήσουν τη χώρα στο να γίνει μια πύλη για την ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται με έντονο ρυθμό και αυτή η εξέλιξη έχει να κάνει και με τη συρρίκνωση των επενδυσεων κατά 8,4% στο α’ εξάμηνο. Αυτό συνδέεται με την επενδυτική θέση της Ελλάδος, που βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την κ. Vincelette πρέπει να αυξηθεί αυτό το μέγεθος ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη. Οι προκλήσεις της πανδημίας απαιτούν περαιτέρω πρωτοβουλίες, με έμφαση στην περιφερειακή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει πύλη στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστια οφέλη από την είσοδο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το σημαντικό είναι ότι η χώρα μπορεί να το καταφέρει, αρκεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις, όπως ενδεικτικά το θέμα της κλίμακας καθώς π.χ. πάνω από 3/4 των όγκων που μεταφέρονται από ένα λιμένα έχει να κάνει με μεταφορτώσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την διευκόλυνση του εμπορίου στα Βαλκάνια, ένα project 140 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη συστημάτων τεχνολογίας και υποδομών από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα.

Διαδικτυακή μετάδοση:
www.hazliseconomist.com


Το συνέδριο πραγματοποιείται βάσει των τελευταίων οδηγιών των υγειονομικών αρχών σχετικά με τον Covid-19.Founding sponsor: National Bank of Greece
Platinum sponsors: Public Power Corporation-HellasEthniki Insurance
Gold sponsors: Henley & PartnersEllaktor GroupPanhellenic Union of Pharmaceutical Industry
Silver sponsors: MastercardBritish American Tobacco HellasSardelas Petsa Law FirmHellenic PetroleumElpedison
Bronze sponsors: Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA)ECOMMBXDLA PiperAktina Travel Group
With the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO)
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications provider: WIND, Official airline carrier: Aegean Airlines
Communication sponsor: Kathimerini Newspaper
IT sponsor: PobucaLogistics supplier: DHL
Contributors: Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO), IPTO, Metaxas & Associates, DiaNEOsisHanikian Law FirmHellenic Hydrocarbon Resources Management (HHRM), Chivas Blended scotch whisky, Vikos
Supporters: Artecniko, CAFFÈ L'ANTICO, Unipharma, GEP, Gloa Design & Marketing Services, Athensknitlab
Communication supporters: Asfalistiko Marketing, Insurance Daily News
Wine sponsor: Greek Wine Cellar


16 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
24η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
EuropeReinforcing cohesion in turbulent times
15-16 Σεπτεμβρίου 2020    Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi / διαδικτυακά www.hazliseconomist.com

Ημέρα 2η


Edi Ramaπρωθυπουργός της Αλβανίας
Το μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη και πλήρης ενσωμάτωση στην ΕΕ, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό είναι μια απαίτηση των νέων γενεών αλλά και ένα όνειρο των παλαιότερων. Μίλησε για έναρξη μιας διαδικασίας συνεργασίας, ειρήνευσης και αλληλοκατανόησης εδώ και κάποιον καιρό στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο θέμα του Κοσόβου. Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, τα Δυτικά Βαλκάνια θα πληγούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας περισσότερο από άλλες περιοχές, αλλά η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες αν υπάρξει στενή συνεργασία. Οι διαφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, εκτίμησε, δίνοντας έμφαση στο παράδειγμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων στο θέμα της αλβανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να πηγαίνουν κόντρα στα ταμπού.


Zoran Zaevπρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Για μια ιδιαίτερη στιγμή για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ΕΕ, μίλησε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο στη Βόρεια Μακεδονία, όχι μόνο όσον αφορά το όνομα της χώρας αλλά και όσον αφορά τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την ποιότητα ζωής και τις φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Εξήρε την «ανάληψη ηγεσίας» εκ μέρους της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, για το θέμα της ονομασίας των προϊόντων αλλά και την αποφυγή διπλής φορολόγησης και εκτίμησε ότι μέσα από τον διάλογο θα προκύψουν λύσεις σε όλα τα διμερή θέματα. Μίλησε ακόμα για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν στη Βόρεια Μακεδονία, συνδέοντάς το και με τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, ενώ μίλησε επίσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα του, καθώς το 2019 είχε ανάπτυξη 3,6% και η ανεργία μειώθηκε από 27% στο 16%. Όσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, είπε χαρακτηριστικά: «Προετοιμάζουμε μια σταθερή κυβέρνηση, με στόχους 4ετίας, θεωρούμε ότι δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και για τους γείτονές μας, και μέσα από αυτήν την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ενθαρρύνω τους φίλους μας, τους γείτονές μας, να βρουν έναν καλό εταίρο στη Βόρεια Μακεδονία για το παρόν και το μέλλον». Επίσης, ο κ. Zaev αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το FIR της.


Ντόρα Μπακογιάννηβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών
Στην ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα αναφέρθηκε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι μαζί με τους Έλληνες της Αλβανίας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως γέφυρες μεταξύ των δύο λαών. Σημείωσε ότι η επανεκλογή Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία ήταν νίκη των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας ενάντια στον λαϊκισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί ευρωσκεπτικιστές στην περιοχή μας, αλλά οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοκαθεδρία. Παρατήρησε ότι η ΕΕ είχε αδιαφορήσει για ένα διάστημα για τα Δυτικά Βαλκάνια, λόγω των διαφωνιών εντός της ΕΕ για την περαιτέρω διεύρυνση. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αγορά των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ όσο περισσότερο μπορεί. Για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης, θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ενισχυθεί η δημοκρατία, επεσήμανε. Τέλος, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι στα ζητήματα των Βαλκανίων θα υπάρξει πρόοδος, την οποία οι λαοί θα υποστηρίξουν και θα βιώσουν.


Γιώργος Κατρούγκαλοςβουλευτής και τ. υπουργός Εξωτερικών
Η Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε το μήνυμα στους λαούς των Βαλκανίων ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ανοιχτός για αυτούς, τόνισε ο κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής και τ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ σε αυτό. Χαρακτήρισε “success story” την ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όπως θέματα αυτοπροσδιορισμού και προστασίας της μειονότητας, περιουσιακά κ.ά. «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας αναφορά στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία δεν μπορούν να έχουν άλλη βάση εκτός από το διεθνές δίκαιο.


Νίκος Δένδιαςυπουργός Εξωτερικών
Στις πολλαπλές κρίσεις στην περιοχή μας, στις οποίες προστίθεται και το μεταναστευτικό αλλά και η κρίση της πανδημίας αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όλοι κατανοούν, σημείωσε, ότι είναι άδικο τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της πρώτης εισόδου να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής μεταναστών, αλλά οι υπάρχουσες απαντήσεις ως προς αυτό δεν είναι αρκετές. Τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων από γειτονικές χώρες. Ο υπουργός διαφώνησε με την άποψη ότι η διπλωματία έχει αποτύχει όσον αφορά τις κρίσεις στην περιοχή μας και χαρακτήρισε απολύτως επιβεβλημένο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικών, πολιτικών λύσεων. Μίλησε για νεο-οθωμανική, αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο εις βάρος της Ελλάδας αλλά και εις βάρος της Κύπρου, του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Αναφέρθηκε περαιτέρω στην απόπειρα σφετερισμού, από μέρους της Τουρκίας, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επέδειξε υπομονή και μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο και ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει τελειώσει, τόνισε ωστόσο ότι ο στόχος της Ελλάδας για συνεργασία και αλληλοκατανόηση στην περιοχή μας «συμπεριλαμβάνει και μια σύγχρονη Τουρκία».


Νίκος Χριστοδουλίδηςυπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Στο όραμα της Κύπρου για συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουναναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούςχωρίς τις όποιες εξαιρέσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ελάχιστες προϋποθέσεις, τον απολυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους. Εξελίξεις του τελευταίου έτους λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάγκη να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην υπογραφή του κατασταστικού στις 22 Σεπτεμβρίου, που θα ιδρύει το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και στο οποίο συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Ιταλία.


«
Ας μην ξεχνάμε ότι η γειτονιά μας είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει ένας τέτοιος περιφερειακός οργανισμός», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων και θα ενισχύσει και τις προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή.


Sameh Shoukryυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου
«H γεωγραφία επιβάλλει να υπάρξουν πολιτικές που θα υπερκεράσουν τα προβλήματα στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και αναφέρθηκε σε αλληλοσυνδεόμενες παραμέτρους σχετικά με την ασφάλεια και τις πολιτικές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για ανάγκη πλήρους αφοσίωσης στο διεθνές δίκαιο και έδωσε έμφαση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Για να επιλυθούν προς όφελος όλων των λαών της περιοχής οι διάφορες εκκρεμότητες χρειάζεται «πολιτική σοφία», είπε χαρακτηριστικά o κ. Shoukry, ενώ μίλησε για «πολιτική λύση» στην κρίση της Λιβύης. Ανέφερε ακόμα ότι και η Αίγυπτος είναι μια χώρα υποδοχής μεταναστών και έδωσε έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, το θέμα των θαλάσσιων ζωνών αλλά και στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum.  Νίκος Παναγιωτόπουλοςυπουργός Εθνικής Άμυνας
Στις πρωτοφανείς, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, διεθνείς προκλήσεις, ιδίως στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για αρνητικό ρόλο και εκτός διεθνούς πλαισίου συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησε για «οργανωμένη απόπειρα εισβολής» στον Έβρο και εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Επεσήμανε ότι o Covid-19 επαναπροσδιόρισε την έννοια των απειλών ασφαλείας. Στην Ελλάδα, επεσήμανε, οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να προστατεύσουν το προσωπικό τους, και έκρινε ότι αυτό επετεύχθη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε δύο βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας, η οποία περιλαμβάνει και την αμυντική διπλωματία, και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Ναι στη διπλωματία, ναι στην παράλληλη προσπάθεια να γινόμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά», υπογράμμισε κλείνοντας.Χαράλαμπος Πετρίδηςυπουργός Άμυνας της Κύπρου
«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφερόμενος στις προκλήσεις στα ζητήματα της ασφάλειας, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα. Αναφέρθηκε στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην πανδημία και τα θέματα της ασφάλειας, καθώς και ανάμεσα στην πανδημία και το μεταναστευτικό. Μίλησε για έντονο κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας, σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συγκρούσεις. Μίλησε για ευθύνες γειτονικών χωρών όσον αφορά την ανοχή σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων αλλά και κυκλώματα του οργανωμένου εκγλήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή των βαρών στο μεταναστευτικό. «Η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος στην περιοχή που επιλέγει την ένταση και τις απειλές», επεσήμανε, μιλώντας για νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς Ερντογάν. Αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες μετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα, στην ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών χωρών και Ισραήλ, καθώς και στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, μετά τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων. Τέλος, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε ότι, αν η Τουρκία πετύχει έστω και τα ελάχιστα με τη συμπεριφορά της, θα δοθεί ένα λάθος μήνυμα σε άλλους επίδοξους αναθεωρητές ανά την υφήλιο.


Geoffrey Pyattπρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Στη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έδωσε έμφαση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Αναφέρθηκε σε πλευρές της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε σχέση με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη Σούδα, τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών επιτήρησης P-3, την προμήθεια ελικοπτέρων Romeo, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς και τις κοινές αποστολές Ελλάδας-ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε παρανόηση την άποψη ότι η Αμερική έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, μίλησε για ένα μοντέλο επιμερισμού του βάρους της ασφάλειας ανάμεσα στην Αμερική και τους συμμάχους της και επανέλαβε τις αμερικανικές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη ερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα.

Διαδικτυακή μετάδοση:
www.hazliseconomist.com


Το συνέδριο πραγματοποιείται βάσει των τελευταίων οδηγιών των υγειονομικών αρχών σχετικά με τον Covid-19.


Founding sponsor: National Bank of Greece
Platinum sponsors: Public Power Corporation-HellasEthniki Insurance
Gold sponsors: Henley & PartnersEllaktor GroupPanhellenic Union of Pharmaceutical Industry
Silver sponsors: MastercardBritish American Tobacco HellasSardelas Petsa Law FirmHellenic PetroleumElpedison
Bronze sponsors: Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA)ECOMMBXDLA PiperAktina Travel Group
With the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO)
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications provider: WIND, Official airline carrier: Aegean Airlines
Communication sponsor: Kathimerini Newspaper
IT sponsor: PobucaLogistics supplier: DHL
Contributors: Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO), IPTO, Metaxas & Associates, DiaNEOsisHanikian Law FirmHellenic Hydrocarbon Resources Management (HHRM), Chivas Blended scotch whisky, Vikos
Supporters: Artecniko, CAFFÈ L'ANTICO, Unipharma, GEP, Gloa Design & Marketing Services, Athensknitlab
Communication supporters: Asfalistiko Marketing, Insurance Daily News
Wine sponsor: Greek Wine Cellars

15 Σεπτεμβρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
24η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

EuropeReinforcing cohesion in turbulent times
15-16 Σεπτεμβρίου 2020  Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi διαδικτυακά www.hazliseconomist.comΑλέξης Τσίπραςπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δεν είναι ενημερωμένη η αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ώστε να παράσχει συναίνεση, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε υπέρ της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση μιας και μόνο διαφοράς, δηλαδή για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι έξω από κάθε λογική η τουρκική θέση για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

«Να σταματήσει η φρενήρης διεύρυνση των ανισοτήτων, να αναζητήσουμε έναν εναλλακτικό δρόμο», διεμήνυσε ο ΑλέξηςΤσίπρας, αναφερόμενος στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η κρίση θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες, καθώς -όπως είπε- αλλάζει τις συνήθειες των ανθρώπων. «Είναι η ευκαιρία μας να σκεφτούμε έξω από το κουτί», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Βασίλης Κικίλιαςυπουργός Υγείας
Τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα ανέδειξε με την παρέμβασή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Υγείας Βασίλης ΚικίλιαςΣτο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι το υπουργείο του έφερε νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία πολύ πριν την πανδημία, ενώ ολοκλήρωσε μεταρρύθμιση για τον αντικαπνιστικό νόμο κι έκανε rebranding στο ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Επίσης, συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις και εν μέσω πανδημίας και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη μείωση του clawback, το οποίο ανέβαινε ιλιγγιωδώς και φέτος θα έφτανε στο 1 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο οποίος έδωσε έμφαση στο επενδυτικό clawback, με την άρση των στρεβλώσεων και το entry fee 25% για τα δύο πρώτα χρόνια, ώστε να βγουν καινοτόμα φάρμακα στην αγορά, καθώς και στην αύξηση των προϋπολογισμών για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια. Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης το αποτέλεσμα από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, την HTA, για μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε μια ασφαλιστική τιμή η οποία -μαζί με το επενδυτικό clawback, τον προϋπολογισμό για τη δημόσια Υγεία και το δελτίο τιμών φαρμάκου- θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των clawback. 


Andrzej Rysδιευθυντής συστημάτων υγείας, ιατρικών προϊόντων και καινοτομίας, ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για τα επώδυνα διδάγματα που αντλούμε εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής λόγω της πανδημίας μίλησε ο διευθυντής συστημάτων υγείας, ιατρικών προϊόντων και καινοτομίας της ΓΔ Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Andrzej Rys, κάνοντας σαφές ότι το πιο σημαντικό μήνυμα ήρθε από τον παράγοντα Ανθρώπινο Δυναμικό, που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο και εκπαιδευμένο για μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην έλλειψη οργάνωσης που παρατηρήθηκε σε ορισμένες χώρες-μέλη, όπου αποδείχθηκε δύσκολο να εκπαιδευτούν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας ειδικοί γιατροί για ΜΕΘ. Αυτό ωστόσο ευνόησε τον πολλαπλασιασμό των εμπλεκομένων, ενώ από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον κ. Andrzej Rys, αναδείχθηκε η πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης. Όπως είπε, τα συστήματα υγείας δούλευαν με διαφορετικό τρόποαλλά η ανάγκη συνεργασίας και επικοινωνίας σε μια κοινή γλώσσα επιτάχυνε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την εποχή των δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ως οικονομολόγος, τόνισε ότι οι ακριβείς πληροφορίες πρέπει να είναι μια κεντρική συνιστώσα στην προσπάθεια βελτίωσης των συστημάτων υγείας σε κάθε χώρα και ευρύτερα στην Ευρώπη.


Adrian van den Hovenγενικός διευθυντής, Medicines for Europe
Ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του γενικού διευθυντή, Medicines for EuropeAndrian van der Hoeven, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά σε πρακτικές αναπροσαρμογής του clawback σε χώρες όπως η Ρουμανία και το Βέλγιο αλλά και υιοθέτησης προσαρμοσμένης τιμής αναφοράς όπως σε Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της βιομηχανίας εν μέσω πανδημίας, με πάνω από 1000 κλινικές δοκιμές για πάνω από 500 φάρμακα έναντι του Covid-19 παγκοσμίως. Επαίνεσε τους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι η τοπική αγορά είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά τόνισε το υψηλό clawback σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση γενοσήμων που συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες για τους ασφαλισμένους. Όπως εξήγησε, μια βιομηχανία για να είναι βιώσιμη όντας ευθυγραμμισμένη με τα πρότυπα αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει βαριά φορολογία, πρέπει να προσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική με προώθηση βιοϊσοδύναμων και γενοσήμων. Ο κ. Andrian van der Hoeven αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ανταγωνισμό από Κίνα και Ινδία, στις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ - με ενδεικτική τη συνεισφορά χωρών όπως η Ελλάδα, που αύξησαν την παραγωγή για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες - αλλά και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς όχι μόνο με πολιτικές που βασίζονται στην καλύτερη τιμή αλλά και με την υιοθέτηση θεραπευτικών κριτηρίων.


Ηλίας Μόσιαλοςκαθηγητής πολιτικής της υγείας και διευθυντής, LSE Health, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό
Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσειμετά την πρώτη γενιά των εμβολίων, τα οποία αποκλείεται να είναι 100% αποτελεσματικάσύμφωνα με τον καθηγητή του LSE Health και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, Ηλία Μόσιαλο. H μεταβατική φάση θα ευνοήσει τον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ και, όπως εξήγησε, στο επίκεντρο είναι μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση, με τη χώρα μας να εμφανίζει από τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες εκφράζονται από άμεσες πληρωμές των νοικοκυριών στους προμηθευτές των υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν έχουμε ισχυρό σύστημα ιδιωτικής ασφαλιστικής. Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα να αυξήσει σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας τις δημόσιες δαπάνες υγείας, ενώ παράλληλα θα αναδιαρθρώνει τον χώρο των ιδιωτικών δαπανών.

Ο 
καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στον κομβικό ρόλο της στρατηγικής από το υπουργείο Υγείας και της αγοράς, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ που θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός αγοραστής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι προσβάσιμες. Ειδική αναφορά έκανε -μεταξύ άλλων- στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην ανάγκη ανάπτυξης κοινοπραξιών οικογενειακών γιατρών και ειδικών γιατρών και στην διασύνδεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου με τις φαρμακευτικές και ιατρικές Σχολές και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.


Θεόδωρος Τρύφων, co-CEOElpen Group, πρόεδρος ΠΕΦ, μέλος ΔΣ ΣΕΒ, Μέλος ΔΣ Medicines for Europe
Η μικρή Ελλάδα, με τις 28 παραγωγικές μονάδες που διαθέτει, σε συνδυασμό με μια ισχυρή εξαγωγική βάση σε 100 χώρες (με το φάρμακο να αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν) περνά με επιτυχία το stress test της πανδημίας, όπως παρομοιάζει την τρέχουσα δοκιμασία για τα συστήματα υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Όπως είπε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις, ενώ αναφέρθηκε στην αποβιομηχάνιση του φαρμακευτικού τομέα, με το 62% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη να παράγονται στην Κίνα ή την Ινδία. 

Ο κ.Τρύφων ανησυχεί για την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής αν και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιστρέφει σημαντική αξία στην οικονομία. Αύξησε την παραγωγή της εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα για 3 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν στα 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, με τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ να ανέρχεται σε 116% της επένδυσης. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πάντως ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας απαιτείται μεταξύ άλλων εξορθολογισμός του οικονομικού βάρους που επιβάλλεται μέσω ακραίων εκπτώσεων και clawback, σταθερή πολιτική για τον κλάδο, περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις, συντονισμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των εξαγωγών, μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις και οδικός χάρτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.


Κυριάκος Πιερρακάκηςυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Οι πιο πολλές στρατηγικές αποφάσεις και τα project που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, είχαν σχεδιαστεί πριν την πανδημία, όπως είπε, κι αυτό που ήταν κρίσιμο, μιας και αφορούσε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ, ήταν το τεράστιο κόστος της γραφειοκρατίας, που είχε υπολογιστεί στα επίπεδα του 6,7% του ΑΕΠ. Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε τον σχεδιασμό του υπουργείου μιλώντας για μια καινούργια οντότητα, με νέες διαδικασίες και με στόχο να αλλάξει ο τρόπος που συναλλάσσεται ο πολίτης με το κράτος. Αυτό στην κρίση της πανδημίας έγινε ακόμα πιο επιτακτικό κι έτσι αναπτύχθηκε ένα portal στο μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου (ΦΑΙΣΤΟΣ) με στόχο τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη 5G προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό, όπως εξήγησε, θα προκύψει από το 25% των εσόδων που θα συγκεντρώσει το δημόσιο από τον διαγωνισμό για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Μιλώντας για το όφελος που προκύπτει σημείωσε επίσης την πρόθεση να δοθεί χώρος για να αναπτυχθούν και οι δυνατότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και των start up. Σχολίασε ότι ως χώρα καταδείξαμε μέσα στην πανδημία πως οι έσχατοι έσονται πρώτοι, καθώς δεν είχαμε προχωρημένα συστήματα πριν την πανδημία, αλλά με απλές λύσεις αναπτύξαμε δυνατότητες, ενώ αναφέρθηκε και στην κυβερνοασφάλεια και στη στρατηγική cloud που υιοθετείται, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία των δεδομένων.


Taavi Rõivasτ. πρωθυπουργός της Εσθονίας
Πολλά πράγματα δεν είναι πλέον εφικτά με την πανδημία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τ. πρωθυπουργός της Εσθονίας Taavi Rõivas, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά μέσα από μια νέα κανονικότητα στην τρέχουσα συγκυρία. Τόνισε ότι η πανδημία ήταν ένας επιταχυντής και συμφωνώντας με τον κ. Πιερρακάκη εξήγησε ότι προ πανδημίας ήταν θέμα κουλτούρας και μοντέλου του πώς επιθυμεί κάθε χώρα να αναπτύξει ψηφιακή στρατηγική. Πλέον, με την πανδημία του ιού Covid-19 οι ψηφιακές υπηρεσίες έγιναν μονόδρομος κι αυτό μπορεί σε κάποιους να φαίνεται «άβολο», αλλά από την άλλη μεριά δημιουργεί ευκαιρίες.

Μιλώντας για ψηφιακή ανάπτυξη στις δημόσιες υπηρεσίες, ο κ. Rõivas σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ τόνισε ότι τίποτα από όλα όσα μπαίνουν στη συζήτηση αυτήν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων δεν θα ήταν εφικτά χωρίς ψηφιακά εργαλεία ή ψηφιακή ταυτότητα. Αναφέρθηκε δε σε ορισμένα παραδείγματα δίνοντας το στίγμα για τις νέες τάσεις στην Ευρώπη. Έτσι, αναφέρθηκε στα λεωφορεία χωρίς οδηγό στη Λαμία, στην Εσθονία και αλλού αλλά και στη δυνατότητα κάθε πολίτη είτε είναι στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Φινλανδία ή σε άλλη χώρα με την ηλεκτρονική συνταγή του να μπορεί να πάρει από οπουδήποτε τα φάρμακα που χρειάζεται.


Baiba Bražeαναπλ. Γενική Γραμματέας δημόσιας διπλωματίας, NATO 

Με θετικά σχόλια για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή μετάβαση και την κυβερνοασφάλεια μίλησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας δημόσιας διπλωματίας του NATO Baiba Braže. Όπως εξήγησε, ο οργανισμός που εκπροσωπεί, το ΝΑΤΟ, παρακολουθεί και προσεγγίζει αυτές τις εξελίξεις της ψηφιοποίησης από την πλευρά της ασφάλειας. Ήδη από το 2014, όπως υπενθύμισε, το ΝΑΤΟ, σε συνάντηση κορυφής είχε καταστήσει σαφές ότι η παράμετρος της κυβερνοασφάλειας πρέπει να αποτελέσει μέρος της πολιτικής. Όπως εξελίσσεται η σημερινή πραγματικότητα, με τις προκλήσεις της πανδημίας, αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο, ενώ, όπως σημείωσε η κ. Baiba Braže, η ασφάλεια τίθεται στο επίκεντρο κι αυτό προϋποθέτει πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, στις ασκήσεις και στις πολιτικές που αναπτύσσουν τα μέλη του ΝΑΤΟ. 


Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα, η οποία δεν θα αφορά μόνο δίκτυα υποδομών, νοσοκομεία αλλά και άλλες πτυχές της ζωής. Εξάλλου, υπάρχει όπως είπε, πολιτική δέσμευση να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και η κοινωνία των πολιτών είναι ευαισθητοποιημένη στα θέματα των κυβερνοεπιθέσεων και προσπαθεί να αντισταθεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η συνεργασία, σημείωσε εν κατακλείδι η κ. Braže.


Κώστας Αξαρλόγλουπρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School he American College of Greece

Η πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές, στο δημόσιο, όσον αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην ίδια τη ζωή μας, επεσήμανε ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πανδημία ως «πολλαπλασιαστή». Τόνισε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές επηρεάζουν τους πάντες και ότι στην πανδημία όλοι είδαν τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, καθώς και τα όριά της. Μίλησε για τις επιδράσεις στην οπτική των ανθρώπων αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας βάρος στην έννοια της προσαρμοστικότητας καθώς και στην συνδυασμό μάθησης και εμπειρίας.


Νίκος Μπάμπαληςγενικός διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης, WIND Hellas
Στις επιχειρήσεις που εν μέσω πανδημίας έπρεπε να επιταχύνουν την ψηφιακή τους αλλαγή και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν σταθερή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους, όπως οι επιχειρήσεις του χώρου των τηλεπικοινωνιών αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της WIND Hellas Νίκος Μπάμπαλης. «Είμαι πολύ περήφανος για τον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στη συνεργασία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών με την κυβέρνηση καθώς και στον ρόλο τους στην οικονομική ανάπτυξη.


Αθηνά Λορεντζιάδηπρόεδρος της "Saveat", «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019», Κολλέγιο Αθηνών
Στα εργαλεία που δίνει η ψηφιακή επανάσταση στην επιχειρηματικότητα της νέας γενιάς αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος της "Saveat", της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2019» Αθηνά Λορεντζιάδη. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πρωτοπόροι startup εταιρείες, μεταξύ άλλων στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της αγροτικής οικονομίας κ.α. Η ίδια έδωσε έμφαση στον ρόλο των startup εταιρειών και της νεανικής επιχειρηματικότητας, ιδίως σε σχέση με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Έθιξε τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας σε αυτό το πεδίο και τόνισε ότι οι νέοι καλούνται να αναλάβουν τον έλεγχο.


Παναγιώτης Χάνιοςδιευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας, εικονική μαθητική επιχείρηση "Τrito Biolife", 3ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς
Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε νέες απόψεις και ιδέες, τόνισε ο από το βήμα του Economist ο διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας της εικονικής μαθητικής επιχείρησης "Τrito Biolife" από το 3ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς Παναγιώτης ΧάνιοςΟ ίδιος αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων χάρη στην τεχνολογική επανάσταση, για την οποία είπε επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει λύση και όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε την προσαρμοστικότητα «κλειδί της εξέλιξης και κατά συνέπεια κλειδί του μέλλοντος». Η ψηφιοποίηση των περισσότερων διαδικασιών είναι φιλική προς το περιβάλλον και πιο οικονομική, επεσήμανε. Τέλος,  χαρακτήρισε εμπόδιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα τη γραφειοκρατία, τονίζοντας όμως ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας το πρόβλημα έχει αρχίσει να μειώνεται.


Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλουπρόεδρος, Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, επικεφαλής, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

«Η χώρα μας εμφανίζει πολύ κακές επιδόσεις όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία», τόνισε η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου. Αναφέρθηκε στους μύθους που κυριαρχούν όσον αφορά την ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες, όπως ότι οι γυναίκες δεν είναι το ίδιο φιλόδοξες με τους άνδρες. «Υπάρχουν πολύ σημαντικές δεξιότητες στις οποίες οι γυναίκες υπερτερούν», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παραδείγματα τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την υπομονή και την προσήλωση στον στόχο καθώς και την ικανότητα των γυναικών στην επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων. Τόνισε ότι το να αναλάβουν οι γυναίκες περισσότερες διοικητικές θέσεις δεν είναι μόνο θέμα ισότητας, αλλά θα δώσει και καλύτερες προοπτικές στις επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες. Χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα» για τη χώρα μας την ποσόστωση 25% για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, που ψηφίστηκε φέτος. Αναφέρθηκε, τέλος, στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους ανέλιξη και πρότεινε λύσεις.


Θεοδοσία Ταντάρου-Κρίγγουπρόεδρος, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας 
Στην έμφυλη διάσταση του επιχειρείν αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Θεοδοσία Τάνταρου-Κρίγγου. Επεσήμανε ότι οι γυναίκες, παρότι είναι θεσμικά κατοχυρωμένες, συναντούν εμπόδια στον επαγγελματικό τους δρόμο από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που επικρατούν. Ωστόσο, «οι εταιρείες υπό γυναικεία διοίκηση παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους δείκτες κερδοφορίας», όπως τόνισε. Τόνισε ακόμα για τα εμπόδια που αναφέρουν οι ίδιες οι γυναίκες όσον αφορά την επαγγελματική τους ανέλιξη, όπως οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι προκαταλήψεις, η έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους, οι άνισες απολαβές κ.ά. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων και άλλων που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Τέλος, η κ. Ταντάρου-Κρίγγου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη που προσφέρει στις γυναίκες επιχειρηματίες και εργαζόμενες το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.


Άννα Κουκκίδη-Προκοπίουπρόεδρος, ΑΙΠΦΕ Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Unlocking Female Leadership και εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου
Θα πρέπει να γίνεται συζήτηση ξεχωριστά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, και όχι μόνο για την επιχειρηματικότητα γενικά, γιατί οι γυναίκες έχουν όντως διαφορετικές εμπειρίες από τους άνδρες, υπογράμμισε η κατά την παρέμβασή της η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, πρόεδρος της ΑΙΠΦΕ Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπηςσυνιδρύτρια της πρωτοβουλίας Unlocking Female Leadership και εμπειρογνώμων σε θέματα φύλου. «Για πολλά χρόνια το ίσο σήμαινε ίδιο», είπε χαρακτηριστικά, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να αναδείξουν τη διαφορετικότητά τους, και μάλιστα ως πλεονέκτημα, στον χώρο των επιχειρήσεων. Όπως τόνισε, επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα στη σύνθεση μιας ομάδας συμβάλλει σε πιο ποιοτικά αποτελέσματα όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση κρίσεων. Ανέφερε ότι τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όσον αφορά τη σχέση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι κοινωνικό και όχι προσωπικό τους πρόβλημα. «Αν οι γυναίκες απουσιάζουν από τα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, δεν θα αλλάξει κάτι», τόνισε, και υπερασπίστηκε την ανάγκη ύπαρξης της ποσόστωσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Διαδικτυακή μετάδοση:

www.hazliseconomist.com


Το συνέδριο πραγματοποιείται βάσει των τελευταίων οδηγιών των υγειονομικών αρχών σχετικά με τον Covid-19.


Founding sponsor: National Bank of Greece
Platinum sponsors: Public Power Corporation-HellasEthniki Insurance
Gold sponsors: Henley & PartnersEllaktor GroupPanhellenic Union of Pharmaceutical Industry
Silver sponsors: MastercardBritish American Tobacco HellasSardelas Petsa Law FirmHellenic PetroleumElpedison
Bronze sponsors: Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA)ECOMMBXDLA PiperAktina Travel Group
With the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO)
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Greece
Telecommunications provider: WIND, Official airline carrier: Aegean Airlines
Communication sponsor: Kathimerini Newspaper
IT sponsor: PobucaLogistics supplier: DHL
Contributors: Hellenic Electricity Distribution Network Operator (HEDNO), IPTO, Metaxas & Associates, DiaNEOsisHanikian Law FirmHellenic Hydrocarbon Resources Management (HHRM), Chivas Blended scotch whisky, Vikos
Supporters: Artecniko, CAFFÈ L'ANTICO, Unipharma, GEP, Gloa Design & Marketing Services, Athensknitlab
Communication supporters: Asfalistiko Marketing, Insurance Daily News
Wine sponsor: Greek Wine Cellars15 Σεπτεμβρίου 2020ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέδριο Economist
24η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
EuropeReinforcing cohesion in turbulent times
15-16 Σεπτεμβρίου 2020   Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi / διαδικτυακά www.hazliseconomist.comJoan Hoeyδιευθύντρια για την Ευρώπη, The Economist Intelligence Unit
Η προοπτική για την ανάπτυξη φέτος είναι δυσοίωνη, υπογράμμισε η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan HoeyΣύμφωνα με προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2% και δεν θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022, και στην Ευρώπη πριν από το 2023. Εκτίμησε την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος στο -8,5% με -8,7% και επεσήμανε ότι η ύφεση θα είναι διψήφια σε χώρες όπως η Ινδία ή η Τουρκία, καθώς και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στους παράγοντες που επιδρούν ή μπορούν να επιδράσουν αρνητικά περιέλαβε τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και μια πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας τον χειμώνα. Στις θετικές παραμέτρους ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει εμβόλιο για τον ιό νωρίς, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση ενθαρρύνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας.


François Hollandeτ. πρόεδρος της Γαλλίας
Η Ευρώπη έχει βγει αποδυναμωμένη από την υγειονομική κρίση, αλλά μπόρεσε να αντιδράσει, τόνισε από το βήμα του Economist ο τ. πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande. Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει υψηλότερη ύφεση από τις άλλες περιοχές του κόσμου και δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια πανδημία, ενώ μίλησε για απουσία συντονισμού και αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Χάθηκε χρόνος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο οποίος κοστίζει σε απασχόληση αλλά και πολιτικά, καθώς υπάρχουν και μέσα στην Ευρώπη φωνές που θεωρούν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο ικανά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Αφ’ ετέρου, ο κ. Hollande εξήρε τη δυνατότητα της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ δανείστηκε από κοινού για να στηρίξει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ως σημεία διαφωνίας μέσα στην ΕΕ ανέφερε τις σχέσεις με την ΗΠΑ και την αμυντική διάσταση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς και τα ζητήματα της φορολογικής εναρμόνισης και του προϋπολογισμού. 


Sigmar Gabrielπρώην ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας
Ο Covid-19 επιτάχυνε καταστάσεις, αλλά έκρυψε και δομικά προβλήματα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο από το βήμα του Economist ο  Sigmar Gabriel. «Ο Ατλαντικός δεν είναι το κέντρο βαρύτητας της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας, έχει αντικασταθεί από τον Ειρηνικό», τόνισε, μιλώντας για μετατόπιση του παγκόσμιου άξονα. «Με την εξαίρεση της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Ευρώπη εκπαιδεύτηκε να επικεντρώνεται στη δική της ανάπτυξη, αφήσαμε το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων στα χέρια άλλων», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τις απόψεις της. Μίλησε για επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, όχι μόνο λόγω του ιού αλλά και λόγω του νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αναφερόμενος στην παγκόσμια κρίση, μίλησε για «εποχή G0», καθώς και για τον ιό «πρώτ’ απ’ όλα η χώρα μου». Εκτίμησε ότι «η πανδημία έφερε την Ευρώπη λίγο πιο κοντά», αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο λειτούργησε αντίρροπα σε σχέση με εκείνους που ευαγγελίζονταν τη μείωση του κράτους. Τέλος, μίλησε για ανάγκη ενσωμάτωσης της Κίνας στην παγκόσμια τάξη και όχι περιορισμού της.


Χρήστος Σταϊκούραςυπουργός Οικονομικών
«Η ελληνική οικονομία έδειξε πραγματικά μεγάλη αντοχή σε αυτήν την κρίση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, στο διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9% έναντι 9% στην Ευρωζώνη.


Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μια σώφρονα δημοσιονομική πολιτική με σταθερή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ, μέσω από την «ορθή διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, τα οποία ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, μέσω 6 επιτυχημένων εκδόσεων δημοσίων ομολόγων, ύφους 14 δισ. ευρώ συνολικά». Σημείωσε δε ότι τα ταμειακά αποθέματα ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ, «λίγο πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν στην αρχή της κρίσης».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα θα λάβει μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης περίπου 19 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα να λάβει άλλα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Επιπλέον, θα συγκεντρώσει 14 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. «Αυτό συνιστά για την Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία, μια μοναδική ευκαιρία, να τονώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Klaus Reglingδιευθύνων σύμβουλος, ESM
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε αυτό τη βοήθησε και η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκτονίζοντας σε κάθε περίπτωση την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης παρά τις υποστηρικτικές πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο την οικονομία της – στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το έργο της Επιτροπής Πισσαρίδη που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει κάτω από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ευρύτερα, μίλησε για ελλείμματα έως και στο 10% του ΑΕΠ για τις οικονομίες της Ευρωζώνης αυτό το έτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει τα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022.


Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, επεσήμανε ο Fabio Panettaμέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο ίδιος μίλησε για κενό χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο μέχρι στιγμής δεν αποκαθίσταται από τα αυξημένα δάνεια και τα μειωμένα επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντική για την ανάκαμψη η διασφάλιση πιστώσεων. Σημείωσε σε κάθε περίπτωση ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως απάντηση στην ύφεση δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, και για την Ελλάδα.

Η Ευρωζώνη δεν βγήκε ακόμη από το δάσος, παρατήρησε ευρύτερα, εκφράζοντας την άποψη ότι για να εξελιχθεί ο πληθωρισμός με βιώσιμο τρόπο θα πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα μέσω της πολιτικής των επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η ΕΚΤ, η οποία κάνει λόγο για υψηλή αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας, «βλέπει» πτώση της τάξης του 8% στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος.


Παύλος Μυλωνάςδιευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
Δεν φαίνεται ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, εκφράζοντας την άποψη ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης θα είναι διαχειρίσιμες.

Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό επαρκής χρηματοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό τα χρήματα της κυβέρνησης να καταλήξουν στις σωστές επιχειρήσεις και όχι σε αυτές που δεν τα χρειάζονται.


Shamina Singhεκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα βιωσιμότητας, Mastercard
Η πανδημία μας έχει οδηγήσει να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε διαφορετικά κι αυτό αφορά κυρίως το πεδίο της καινοτομίας, επεσήμανε η εκτελεστική αντιπρόεδρος για θέματα βιωσιμότητας της Mastercard Shamina Singh, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάκαμψη, με όχημα την τεχνολογία και τα νέα προϊόντα.

Digital first και data driven, τόνισε η κ. Singh, περιγράφοντας την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι εταιρικές στρατηγικές από εδώ και στο εξής. «Όταν θα γίνεις digital, θα γίνεις βιώσιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Θόδωρος Σκυλακάκηςαναπλ. υπουργός Οικονομικών
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα, «ο οποίος προχωρά πιο γρήγορα λόγω της πανδημίας», στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία ως ευκαιρία για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θα πετύχουμε, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Ευρύτερα, μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει «το επενδυτικό κενό το οποίο προήλθε από τη δεκαετή κρίση».


Tuomas SaarenheimoπρόεδροςEurogroup Working Group
Για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, η Ευρωζώνη χρειάζεται σοφή χρήση της υποστήριξης του δημόσιου τομέα στην οικονομία, αξιόπιστη στρατηγική μείωσης του χρέους και ενοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά. Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Eurogroup Working Group Tuomas Saarenheimo. «Κλειδί» σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Saarenheimo, θα είναι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών ως παράγοντας υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στην ανάκαμψη. Ο ίδιος προέκρινε, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης αλλά και της ένωσης κεφαλαιαγορών.Declan Costello, αναπλ. γενικός διευθυντής, ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Το κλειδί για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση», τόνισε ο αναπλ. γενικός διευθυντής της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με στόχο ένα μοντέλο πιο φιλικό στις εξαγωγές και φόρους πιο φιλικούς στην εργασία.

Το στοίχημα για τα ευρωπαϊκά κράτη μέσα από την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα στις σωστές μεταρρυθμίσεις και στις σωστές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Κοστέλο, σημειώνοντας ότι τα χρήματα αναμένεται να κατανεμηθούν στη διάρκεια του 2021 και 2022.


Francesco Drudiεπικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα
Η πολιτική των κρατικών εγγυήσεων οδήγησε στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μετά από χρόνια αρνητικού προσήμου στην Ελλάδα, γεγονός που βοηθά στη διαχείριση της κρίσης, συμπέρανε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι.

Ο ίδιος στάθηκε στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο προωθούμενο πτωχευτικό δίκαιο, νόμος ο οποίος «είναι ευκαιρία, αν εφαρμοστεί σωστά».


Γιώργος ΠαγουλάτοςΓενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η κρίση βρίσκει την Ευρώπη ευάλωτη και σε φάση κατακερματισμού, καθώς οι χώρες έβγαιναν ήδη