CYPRUS: Interweaving extroversion with aspiration

London Stock Exchange

Νικόλας Μανώλης, Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας
στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας
Η κυπριακή οικονομία είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη, παρατήρησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας Νικόλας Μανώλης, ο οποίος μίλησε για προνομιακή θέση της Κύπρου ως προς την πρόσβαση σε αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι σημερινές συνθήκες διαμορφώνουν μια σπάνια ευκαιρία για αναβαθμισμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες  σε ένα διασυνδεδεμένο οικονομικό σύστημα.

Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου
«Η Κύπρος στέκεται σταθερά στα πόδια της» διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι στην κυπριακή οικονομία αναμένεται ανάπτυξη άνω του 3% τα επόμενα 3 χρόνια, με την ανεργία να κυμαίνεται σήμερα στο 7,5%.

Αναφερόμενος στον ρόλο του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για πιστωτική συρρίκνωση και συγκεκριμένα για αντιστροφή της λογικής του εύκολου χρήματος, γεγονός που καθιστά πιο βιώσιμη την ανάπτυξη. «Προφανώς, η πίστωση είναι απαραίτητη και είναι διαθέσιμη. Αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει. Κοινή λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. «Έκτακτα προβλήματα απαιτούν έκτακτες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά με το κυπριακό σχέδιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Εστία), το οποίο ενέκρινε η Κομισιόν. Επεσήμανε ότι είναι προσεκτικά καταρτισμένο και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις όπως το γεγονός ότι το κυπριακό κράτος «τρέχει» πλεονασματικούς προϋπολογισμούς τα τελευταία 3 χρόνια και πως η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα, αντλώντας πρόσφατα χρηματοδότηση με την έκδοση 10ετούς ομολόγου σε επιτόκιο 2,4%.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για την ανάγκη η Κύπρος να μην επιστρέψει σε προηγούμενες πρακτικές. Ο ίδιος, εξάλλου, εξέφρασε την ανησυχία του για τις διεθνείς εξελίξεις και, ειδικότερα, για την «άνοδο του λαϊκισμού» και τις «τάσεις προστατευτισμού» στο εμπόριο.

Kenneth Clarke, Father of the House of Commons, Ην. Βασίλειο
Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου με αντικείμενο τη συμφωνία για το Brexit εξέφρασε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο Father of the House of Commons του Ηνωμένου Βασιλείου, Kenneth Clarke, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη βρετανική σκηνή από εδώ και στο εξής.

Ο ευρωπαϊστής βετεράνος πολιτικός μίλησε για την απόλυτη διαίρεση των πολιτικών δυνάμεων στη Βρετανία, ακόμη και στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων. «Υπάρχουν κάποιοι Συντηρητικοί που δεν θέλουν καθόλου συμφωνία. Θέλουν απλώς η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ, όσο πιο ριζοσπαστικά. Όσοι έχουν λίγη λογική, και στα δύο κόμματα, θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, τασσόμενος υπέρ της συμφωνίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ, ως την εξέλιξη που θα διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα.

Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Θα ήταν ένα καθαρό τζογάρισμα. Δεν πιστεύω ότι τα δημοψηφίσματα είναι ένας λογικός τρόπος να κάνεις πολιτική, ιδίως σε μια περίοδο με εξαιρετικά σύνθετα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Clarke, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στην πραγματικότητα καμία καμπάνια δεν είναι σε θέση να ανατρέψει το κύμα αμφισβήτησης «κατά των ελίτ, των ξένων, της Ευρώπης» που κυριαρχεί στη Βρετανία σε αυτήν τη φάση.

Ο κ. Clarke πρόσθεσε ότι μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει επιπτώσεις και στην Ευρώπη, συνιστώντας ένας σοκ ευρύτερα για τη δυτική οικονομία, σε μια περίοδο με πολλά ρίσκα.

Anthony De Lannoy, εκτελεστικός διευθυντής, ΔΝΤ
«Ακόμη και στο σενάριο που δεν θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, ο συνολικός αντίκτυπος του Brexit στην οικονομία της Κύπρου αναμένεται να είναι μόνο οριακά αρνητικός και επομένως εύκολα διαχειρίσιμος», εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Anthony De Lannoy.

Εξάλλου, σημείωσε, οι εκτιμήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές θετικές πτυχές του Brexit για την Κύπρο, δεδομένου ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης, διαθέτει νομικό σύστημα βασισμένο στο βρετανικό δίκαιο, όπως και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου θα είναι σε θέση να προσελκύσει εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες θα επιθυμούν να διατηρήσουν εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει την «αξιοσημείωτη ανάκαμψη». Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 4,2% το 2017 και αναμένεται να συνεχίσει δυναμικά και το 2018, λίγο κάτω από το 4%. Η ανεργία προβλέπεται ότι θα «κλείσει» στο 8,2% το 2018, από 15% το 2015.

Μάριος Ανδρέου, επικεφαλής διεθνών αγορών, PwC Κύπρου και αναπλ. διευθύνων σύμβουλος, ΚΕΒΕ
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα ετοιμότητας στον επιχειρηματικό τομέα απέναντι στο Brexit και η Κύπρος θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του του Economist στο Λονδίνο ο επικεφαλής διεθνών αγορών της PwC Κύπρου και αναπλ. διευθύνων σύμβουλος του ΚΕΒΕ Μάριος Ανδρέου. Όπως είπε, η Κύπρος είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο για επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα είχαν την έδρα τους στη Βρετανία, σε σχέση με αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Ινδία και η Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας όπως το φορολογικό καθεστώς, το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού και η γεωγραφική θέση. Ο κ. Ανδρέου υπογράμμισε ότι η Κύπρος διανύει μια περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Peter Sanfey, Deputy director for country economics and policy, EBRD
Η ανάκαμψη της Κύπρου είναι εντυπωσιακή και η επιστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα βρίσκεται στον πυρήνα της, εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθυντής country economics and policy της EBRD Peter Sanfey κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο. Επεσήμανε πάντως ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο παραμένει μεγάλος, ωστόσο, έχει μειωθεί σε ένα πιο διαχειρίσιμο μέγεθος – συνολικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υποκαταστημάτων, στο 350% του ΑΕΠ έναντι 750% του ΑΕΠ το 2009. Υπογράμμισε άλλωστε ως μεγάλη πρόκληση το «ακόμη εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» NPLs – περίπου 40% των συνολικών ανοιγμάτων – «αν και το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με διάφορους συμπληρωματικούς τρόπους». Η EBRD είναι ενεργή ως επενδυτής στην Κύπρο από το 2014, με τρέχον χαρτοφυλάκιο στα 200 εκατ. ευρώ, όλα στον ιδιωτικό τομέα. Ο χρονικός ορίζοντας της δραστηριότητας της EBRD στην Κύπρο είναι το τέλος του 2020.

Ανδρέας Γιασεμίδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων (CIFA),  Συνέταιρος, διευθυντής Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων, PwC Cyprus
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στον τομέα των Εναλλακτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (AIFs) ανέπτυξε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και συνέταιρος και διευθυντής Τμήματος Επενδυτικών Ταμείων της PwC Cyprus Ανδρέας Γιασεμίδης. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για πρόσβαση σε αγορές με υψηλή ανάπτυξη, όπως η Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και η Ασία. Επίσης, έκανε λόγο για νομικό σύστημα που βασίζεται στο κοινό δίκαιο, καθώς και για νομοθεσία που καταρτίζεται σύμφωνα με την πραγματικότητα και τις συνθήκες στις νέες αγορές. Ο ίδιος στάθηκε στο ελκυστικό φορολογικό σύστημα για τα κεφάλαια και τους διαχειριστές τους.

Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
«Η ανάπτυξη με οδηγό την τεχνολογία έχει δημιουργήσει έναν μοναδικό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, προς αξιοποίηση για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών σε επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου. Πρόσθεσε πάντως ότι η εξέλιξη αυτή «έχει δημιουργήσει και προκλήσεις για όλες τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιβολή της είναι αρκετά ανθεκτικές για να προστατεύουν καλύτερα τους επενδυτές». Για παράδειγμα, «η δυνατότητα εμπορίου ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο έχει οδηγήσει σε νέες εμπορικές στρατηγικές και δυνατότητες, τις οποίες οι επενδυτικές εταιρείες συνεχίζουν να διερευνούν».

Κυριάκος Κόκκινος, Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, CIPA
Μια οικονομία βασισμένη στη γνώση είναι το ισχυρό σημείο της Κύπρου στον τομέα των επενδύσεων, επεσήμανε κατά το συνέδριο του του Economist στο Λονδίνο ο Κυριάκος Κόκκινος, μέλος ΔΣ του CIPA. Ο ίδιος στάθηκε σε παραμέτρους όπως το υψηλό επίπεδο στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το αναπτυξιακό φορολογικό καθεστώς, το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και η καλή ποιότητα της ζωής στην Κύπρο. Βασική επιδίωξη της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, θα πρέπει να είναι η ελκυστικότητα για τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Mark O’Neil, πρόεδρος, Columbia Shipmanagement
Στη δραστηριότητα της επιχείρησης, η οποία ιδρύθηκε το 1978 στη Λεμεσό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Columbia Shipmanagement Mark O’Neil, ο οποίος περιέγραψε το πλέγμα δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών για όλους τους τύπους πλοίων. Ο κ. O’ Neil μίλησε για εκτεταμένη τεχνογνωσία στην τεχνική διαχείριση και τη διαχείριση πληρώματος, στην εποπτεία νέων κατασκευών, στην εμπορική διαχείριση, στα operations, στις ασφάλειες και απαιτήσεις, καθώς και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η εταιρεία διαχειρίζεται 375 πλοία, 22 κρουαζιερόπλοια και γιοτ και 280 νέες κατασκευές, απασχολώντας 15.000 εργαζόμενους.

Γιάννης Μισιρλής, Ιδρυτής και διευθυντής, Imperio Group
Μετά από μια περίοδο προκλήσεων στον τομέα των κατασκευών στην Κύπρο, το 2014 επανήλθε η αυτοπεποίθηση με θετικές προοπτικές, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθυντή του Imperio Group Γιάννης Μισιρλή. Αναφερόμενος στην τοπική ζήτηση, υπογράμμισε ότι οι συνολικές εγχώριες πωλήσεις βρίσκονται στις 6.328. Ως προς τη δραστηριότητα των ξένων συναλλαγών, αυτές διαμορφώνονται στις 2.406 –(36% στην Πάφο, 34% στη Λεμεσό).

Charles Meaby, Γενικός διευθυντής, DP World Limassol
Την υποστήριξη της κυπριακής οικονομίας, την τοποθέτηση της περιοχής στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, την επανατοποθέτηση της Κύπρου στην αγορά της κρουαζιέρας και την υποστήριξη της διαμετακόμισης φορτίου στην Ανατολική Μεσόγειο επεσήμανε ως στόχους της στρατηγικής στο λιμάνι της Λεμεσού ο γενικός διευθυντής του DP World Limassol Charles Meaby.

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού
«Η ExxonMobil, έχοντας επεκτείνει για πρώτη φορά το διεθνές της αποτύπωμα στην περιοχή, σήμερα υλοποιεί γεώτρηση στο Block 10 της ΑΟΖ μας. Η παρουσία βαριάς βιομηχανίας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής και της Κύπρου», υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να προσελκύσει ακόμη ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον την επόμενη δεκαετία.

«Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να είναι καταλύτης για συνεργασία, οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις ή μια πηγή διενέξεων και αστάθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου, διαμηνύοντας ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων ως μια πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ενοποίησης. «Ο απώτερος στόχος μας είναι οι υδρογονάνθρακες να λειτουργήσουν ως μέσο ευημερίας για όλους τους Κύπριους και την περιοχή. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους», επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ίδιος στάθηκε επίσης στη συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Ισραήλ για την εδραίωση αντίστοιχων συμμαχιών στην περιοχή.

Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κύπρος
Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται στην Ευρώπη, η οποία αναζητεί διαφοροποιημένες πηγές και προμηθευτές, επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λονδίνο ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Ο κ. Χειμώνας τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αποθέματα να εντοπιστούν, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις και τις έρευνες στην περιοχή. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αναδεικνύοντας ως στόχο της κυπριακής πλευράς η ενέργεια να λειτουργήσει ως μέσο ευημερίας για όλους τους Κύπριους. Η διαδικασία θέλει χρόνο, δεν γίνεται σε μια νύχτα, θα διαρκέσει δεκαετίες, και για αυτό χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός, σημείωσε ο κ. Χειμώνας, ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής.

James Ker-Lindsay, Επισκέπτης καθηγητής, London School of Economics
Είμαστε σε αρχικό στάδιο και δεν είναι γνωστό πώς η δυναμική στον κυπριακό τομέα ενέργειας θα επιδράσει στη διευθέτηση του Κυπριακού, παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο επισκέπτης καθηγητής του London School of Economics James Ker-Lindsay, ο οποίος εντόπισε ευκαιρίες αλλά και ανησυχία για την τουρκική αντίδραση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της αποθέματα, τόνισε ο κ. Ker-Lindsay.

Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I)
Η Κύπρος είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό σημείο, ως σταυροδρόμι, υπογράμμισε από το βήμα του του Economist στο Λονδίνο ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris I) Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, χαρακτηρίζοντας τον ενεργειακό τομέα game changer στην περιοχή, ο οποίος ωστόσο δημιουργεί και προκλήσεις. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εικόνα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου τα επόμενα χρόνια, παρατήρησε ο κ. Πρεβελάκης, μιλώντας για ρευστότητα που συνοδεύεται από απειλές. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ευρύτερες εξελίξεις, στην Ευρώπη, με αναφορά στον άνοδο του λαϊκισμού, συμπεραίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν δείχνουν έτοιμες να διαχειριστούν τις προκλήσεις της εποχής. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία και καινοτομία, εκτίμησε ο κ. Πρεβελάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΕ διαθέτει τα εργαλεία και τα μέσα που απαιτούνται. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να χορηγούνται με βάση ποιοτικά κριτήρια ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, και όχι με βάση εθνικές ποσοστώσεις.

Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος του ΚΕΒΕ
Ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των δύο αντίστοιχων επιμελητηρίων, η τουρκοπυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε θέτοντας σε εφαρμογή ένα παρόμοιο κανονιστικό πλαίσιο, επιτρέποντας έτσι το αντίστροφο εμπόριο, δηλαδή από την ελληνοκυπριακή στην τουρκοκυπριακή πλευρά, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος διεμήνυσε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν πως μια λειτουργική και βιώσιμη λύση θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε όλο το νησί 20 χρόνια μετά τη διευθέτηση, σε σύγκριση με αύξηση μόλις κατά 25% χωρίς την επίλυση. Αντίστοιχα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 12.000 ευρώ και ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 4,5% έναντι 1,6% χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Turgay Deniz, Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου
«Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται αν το κυπριακό πρόβλημα δεν διευθετηθεί. Το status quo δεν είναι βιώσιμο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διένεξη. Η ενδεχόμενη επιδείνωση των εντάσεων γύρω από τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην αμφισβητούμενη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μόνο ένα παράδειγμα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Turgay Deniz, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο συνέδριο του Economist στο Λονδίνο.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη «να δημιουργηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα συνοδευτούν από μια αίσθηση ασφάλειας για μια αξιόπιστη ομοσπονδιακή συνεργασία» και σημείωσε ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες στο νησί θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ο κ. Deniz εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δυναμική του εμπορίου στο εσωτερικό του νησιού, το οποίο «επί του παρόντος, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα – 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως».

Λούης Λοΐζου, πρόεδρος, Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας
Τη σημασία της καινοτομίας και της τεχνολογίας ως κομβικού τομέα στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο ανέδειξε από το βήμα του συνεδρίου του του Economist στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας Λούης Λοΐζου. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι στον τομέα των επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία είναι μεγαλύτερο το μερίδιο της εσωτερικής από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Χάρης Τζήμητρας, ανώτερος συνεργάτης, Ατλαντικό Συμβούλιο
Οι δύο κοινότητες είναι μοιραίο να ζουν μαζί στο νησί, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεργαστούν, χωρίς να περιμένουν πότε θα επιλυθεί το Κυπριακό. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε στην ομιλία του ο ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου Χάρης Τζήμητρας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη άμεσων συνεργειών των δύο πλευρών σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η μετανάστευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το εμπόριο και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων αναγκών. Σύμφωνα με τον κ. Τζημήτρα, μια αντίστοιχη προσέγγιση θα εδραίωνε την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και θα επιτάχυνε τη διαδικασία διευθέτησης.

Platinum sponsors: Bank of Cyprus, PwC

Ομιλίες-παρουσιάσεις: