EASTMED INFRASTRUCTURE IN THE NEXT DECADE                                                                                                                                                                     

12 Απριλίου 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέδριο Economist
ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Πέμπτη 11-12 Απριλίου 2019, Ξενοδοχείο Grand Hyatt AthensVioleta Bulc
, Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ

Οι επενδύσεις που υλοποιούνται στον διάδρομο Orient-East-Med, ο οποίος διασχίζει την Ελλάδα, στο πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ), θα δημιουργήσουν 705.000 ευκαιρίες απασχόλησης και 170 δισ. ευρώ πρόσθετου ΑΕΠ για την περίοδο 2017-2030.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc, η οποία ήταν η τιμώμενη ομιλήτρια κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου του Economist αλλά και κατά την έναρξη των εργασιών του αντίστοιχου συνεδρίου για τις υποδομές στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος υπογράμμισε: «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όσους εργάζεστε για την προετοιμασία ή την ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τα έργα που συνδέονται με αυτόν τον διάδρομο: αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των έργων - τα οφέλη για την περιοχή θα είναι σημαντικά».

Μιλώντας ευρύτερα για το project ΤΕΝ-Τ, η κ. Bulc υπογράμμισε ότι 800.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας θα είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με το 2016, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του κεντρικού δικτύου, γεγονός που θα προσθέσει 1,6% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ - «τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν μετά το 2030, από τη στιγμή που η οικονομία θα επωφελείται από τον πυρήνα του προγράμματος».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να δει κάποια από αυτά τα οφέλη, σύμφωνα με την Επίτροπο, η οποία υπογράμμισε ότι η χώρα έχει χρησιμοποιήσει το πλήρες κονδύλι του Ταμείου Συνοχής CEF και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, θέτοντας σε λειτουργία το νέο τμήμα σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Τιθορέα – Δομοκός, που συμπληρώνει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα.

Η κ. Bulc στάθηκε στη σημασία της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη, ως στοιχείο το οποίο πριν απ΄όλα συμβάλλει στην ειρηνική συμβίωση των χωρών της ηπείρου. Η ίδια επεσήμανε ότι το 70% των χρηματοδοτήσεων στον τομέα των μεταφορών αφορά σιδηρόδρομους και προέτρεψε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να είναι σε θέση να καταστεί κόμβος μεταφορών.

«Μέχρι το 2030 θα δείτε ένα τελείως καινούργιο σιδηροδρομικό σύστημα στην Ευρώπη. Αντί για 40.000 κανονισμούς, θα έχουμε μόλις 16.000. Θα καθορίσουν το σύστημα και θα αφορούν αδιάλειπτες μεταφορές», σημείωσε η κ. Bulc, η οποία στάθηκε επίσης στη σύνδεση της στρατηγικής στις μεταφορές με τους στόχους για το κλίμα. «Το 60% της μόλυνσης προέρχεται από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα», επεσήμανε, μιλώντας για την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.


Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Τη σημασία της συνδεσιμότητας με τις βαλκανικές χώρες, «ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ενδοχώρα και καλύτερη πρόσβαση στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος στο πλαίσιο αυτό έκανε μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε κοινό σιδηρόδρομο, όταν δεν είχαμε διμερή συμφωνία;», ανέφερε χαρακτηριστικά, για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εθνικό στρατηγικό σχέδιο υποδομών και ανέδειξε τον σιδηρόδρομο ως προτεραιότητα. Αναφερόμενος στους αυτοκινητόδρομους, μίλησε για «τσουχτερά διόδια που θα πρέπει να μειωθούν» και άσκησε κριτική στον αρχικό σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού: «Ο ελληνικός λαός παρείχε 6-7 δισ. ευρώ για την κατασκευή ενός υπέροχου δρόμου, ο οποίος ωστόσο δεν συνδέεται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν συνδέεται με κανένα βιομηχανικό ή τουριστικό κέντρο και δεν έχει κάθετες συνδέσεις με τα Βαλκάνια».

Ο ίδιος απευθύνθηκε στην ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει και οι μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν ένα κομμάτι της παραγωγής, δεν μπορεί να είναι μόνο χώρες που θα δανείζονται και θα καταναλώνουν».


Κώστας Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Αν συνεχιστεί το πρόβλημα με επενδύσεις όπως το Ελληνικό, οι Σκουριές και ο Πειραιάς, που έχουν καταστεί πλέον διεθνή θέματα, τότε ό,τι και να σχεδιάσει κανείς σε επίπεδο υποδομών, δεν θα καταφέρει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Η χώρα θα πρέπει να πείσει ότι είναι φιλική στις επενδύσεις. Αυτή θα είναι και η αξία της επικείμενης πολιτικής αλλαγής».

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδανική θέση ώστε να καταστεί κόμβος στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη ενός σχεδίου μακράς πνοής το οποίο θα ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, με τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, χαρακτήρισε ατελέσφορη τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση με πλειοψηφικό πακέτο 66%. Επιπλέον, μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ως προτεραιότητα, «ώστε να σταματήσουμε να δίνουμε 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Για τα λιμάνια, υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι θετική «στην επέκταση της προσπάθειας σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Βόλο και Ηράκλειο».

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων 10 δισ. ευρώ στις υποδομές, εκτιμώντας ότι τα 4 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ, και άρα θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και οι ευκαιρίες για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Η επέκταση της Αττικής Οδού θα δώσει φρέσκο χρήμα στο Δημόσιο», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης.


Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος εταιρειών GEK TERNA

Τα περιθώρια της Ελλάδας για μεγάλες επενδύσεις είναι πολύ σημαντικά και οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζουν οι δανειστές και οι διεθνείς οργανισμοί, εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών GEK TERNA Γιώργος Περιστέρης.

«Ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και διασυνδέσεις αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο μπορεί τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τα 8 δις  σε επενδύσεις κεφαλαίου και να προσθέσει 1,5% στο ΑΕΠ ετησίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

 Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη οικονομικού πατριωτισμού και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. «Δεν μπορεί να ζητά κανείς επιχορηγήσεις και χαμηλά επιτόκια από το τραπεζικό σύστημα, όταν κρατάει τα λεφτά του εκτός Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι οι ξένοι όμιλοι «πρώτα θα δουν τους ελληνικούς ομίλους να επενδύουν και μετά θα επενδύσουν και αυτοί».

Επικαλούμενος μελέτη της PriceWaterhouse Coopers, σημείωσε ότι ο αριθμός των προγραμματισμένων και ανεκτέλεστων έργων υποδομών έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω αναγκών αλλά και δυνατοτήτων, προσεγγίζοντας τα 20 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους, εξαιτίας της φορολογικής μεταχείρισης και της γραφειοκρατικής συμπεριφοράς του ελληνικού κράτους, «η οποία παραμένει δυστυχώς αμετάβλητη».

Emily Mansfield, Διευθύντρια προβλέψεων ανά χώρα και αναλύτρια για την Ευρώπη, The Economist Intelligence Unit

«Επενδύστε στις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια προβλέψεων, αναλύτρια για την Ευρώπη του Economist Intelligence Unit και πρόεδρος του συνεδρίου του
Economist Emily Mansfield, τονίζοντας ότι μια χώρα με καλές υποδομές έχει σαφώς αυξημένες πιθανότητες να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, που με τη σειρά τους παράγουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Μεταφέροντας την εκτίμηση του EIU για τις υποδομές στην Ευρώπη, τόνισε ότι η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν τις κορυφαίες χώρες στον τομέα. Ξεχωρίζοντας χώρες οι οποίες αναμένεται να επιδείξουν αξιοσημείωτη βελτίωση τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε στην Εσθονία (προβλέπεται ότι θα ανέλθει στην 8η από τη 13η θέση) αλλά και στην Ελλάδα (στην 19η από την 26η θέση σήμερα). Επίσης, στην Πολωνία (στην 22η από την 28η θέση). Στον αντίποδα, στάθηκε σε χώρες με ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, μεταξύ άλλων λόγω θεσμικών αδυναμιών, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία.


Guillaume Le Bris, Αναπληρωτής επικεφαλής, Τμήμα Υποδομών, EBRD

Η EBRD διαθέτει στον τομέα των υποδομών το 1/3 του κεφαλαίου της, στο πλαίσιο ενός «πράσινου» προγράμματος επενδύσεων, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο αναπλ. επικεφαλής του τμήματος Υποδομών της EBRD Guillaume
Le Bris
, τονίζοντας ότι ο οργανισμός έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2,5 δισ. ευρώ από το 2015.

Ο κ. Le Bris εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα είναι σε θέση να καταστεί διεθνής κόμβος μεταφορών, σημειώνοντας ότι απαιτείται πολιτική βούληση για ενίσχυση της διαδικασίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως είπε, η EBRD έχει ισχυρή παρουσία στις βαλκανικές χώρες, επενδύοντας 3 δισ. ευρώ σε υποδομές στα δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

«Υποστηρίζουμε ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ, συνεργαζόμαστε με τράπεζες και προσφέρουμε δυνατότητες επέκτασης των ωριμάνσεων που προσφέρουν οι αγορές», ανέφερε μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τον ρόλο και τη δράση του οργανισμού.


Ιωάννης Καλτσάς, Προϊστάμενος τμήματος χρηματοδοτήσεων, Ελλάδα και Κύπρος,
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

«Η Ελλάδα αγωνίζεται να ολοκληρώσει έναν μακρύ κατάλογο έργων έως το 2023 για να εξασφαλίσει την απορρόφηση των δεσμευμένων διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ», επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο προϊστάμενος τμήματος χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ιωάννης Καλτσάς, τονίζοντας ότι η συμπληρωματική χρηματοδότηση της ETEπ για υποδομές αναμένεται να υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, η ΕΤΕπ βοηθά την Ελλάδα «να σχεδιάσει το μέλλον της» μέσω των Συμβουλευτικών Δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ (π.χ., ένα Master Plan για τις μεταφορές θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2019 με 2ετή ορίζοντα). Οι επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Καλτσάς, έχουν έναν οικονομικό πολλαπλασιαστή μεταξύ 1,5x και 2,1x, αυξάνοντας σημαντικά τη ζήτηση σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Καλτσάς, η σύγκριση μεταξύ 2004 και 2014 καταδεικνύει μείωση της τάξης του 85% στην εθνική συνεισφορά στον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα, με τη συνολική χρηματοδότηση των υποδομών (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να βρίσκεται στο επίπεδο των μέσων της δεκαετίας του 1990.


Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Βοηθός γενικός διευθυντής, Σύνθετες Χρηματοδοτήσεις Ομίλου, Ναυτιλιακή Τραπεζική, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς

Η μακροπρόθεσμη φύση των στοιχείων υποδομών εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις εμπορικές τράπεζες, λόγω της αναντιστοιχίας με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του
Economist ο βοηθός γενικός διευθυντής, Σύνθετες Χρηματοδοτήσεις Ομίλου, Ναυτιλιακή Τραπεζική του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Κωνσταντίνος Πετρόπουλος.  Οι νέοι κανονισμοί θέτουν ένα άλλο πιθανό εμπόδιο, το οποίο αναμένεται να αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και το αντίστοιχο κόστος κεφαλαίου, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, οι καλά διαρθρωμένες συμφωνίες υποδομών είναι ελκυστικές για τις εμπορικές τράπεζες, επειδή έχουν πιο προβλέψιμες ταμειακές ροές και, επομένως, χαμηλότερο ρίσκο σε σχέση με άλλα εμπορικά πρότζεκτ. Τέλος, υπάρχει ένα στρατηγικό επιχείρημα - λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημασία και τις πολλαπλασιαστικές συνέπειες των επενδύσεων σε υποδομές για την ελληνική οικονομία, η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης καθίσταται πρωταρχική προτεραιότητα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

David Wright, Διευθύνων σύμβουλος, Commonwealth Association for Infrastructure Development, Διευθυντής, PPP Solutions, Ην. Βασίλειο

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενισχύουν την προσπάθεια για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και αυξάνουν την κερδοφορία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ζητούμενα την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την υψηλή ποιότητα, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Commonwealth Association for Infrastructure Development και διευθυντής των PPP Solutions του Ην. Βασιλείου David Wright, ο οποίος υπογράμμισε ότι στη Βρετανία το ποσοστό των ΣΔΙΤ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

«Χρειάζεται να εξετάσετε πολύ προσεκτικά ποια θα είναι η θέση των ΣΔΙΤ στη συνολική στρατηγική σας για την ανάπτυξη» και «θα πρέπει να διασφαλίζετε ισορροπία ανάμεσα στα ρίσκα και στα οφέλη», επεσήμανε ο κ. Wright, ο οποίος μίλησε επιπλέον για την ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην απαιτητική διαδικασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των συμβάσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε προκλήσεις όπως η διαφθορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Νίκος Σταθόπουλος, Διευθυντής, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, Γαλλία

Τη χαμηλή χρηματοδότηση των έργων από τον ιδιωτικό τομέα, «λόγω απουσίας σταθερής πολιτικής συναίνεσης στον προγραμματισμό της υποδομής, χρονοβόρων διαδικασιών και μη επαρκούς σχεδιασμού», επεσήμανε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του
Economist ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας από τη Γαλλία Νίκος Σταθόπουλος.

«Αν θέλουμε να επιταχύνουμε και να βρούμε τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των υποδομών πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα και στον σχεδιασμό των έργων», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος.

‘Όπως είπε, στον στόχο αυτόν ανταποκρίνονται οι λεγόμενες “unsolicited solutions”, δηλαδή προτάσεις καινοτομίας ή πρότυπες προτάσεις, με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες «εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες και πρόσφατα στην περίπτωση της Ιταλίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι απόλυτα συμβατές με τις οδηγίες για έργα και υπηρεσίες».

Γιάννης Οικονομίδης, Διευθυντής πιστοποίησης, TUV HELLAS

«Μια τυπική διαδικασία με την οποία ένα διαπιστευμένο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ή οργανισμός αξιολογεί και επαληθεύει (και βεβαιώνει εγγράφως με την έκδοση πιστοποιητικού) τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά, την ποιότητα, τα προσόντα ή το καθεστώς ατόμων ή οργανισμών, αγαθά ή υπηρεσίες, διαδικασίες ή μεθόδους, γεγονότα ή καταστάσεις, σύμφωνα με καθιερωμένες απαιτήσεις ή πρότυπα». Με τον τρόπο αυτόν, περιέγραψε την πιστοποίηση υποδομών σε εισήγηση που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist ο διευθυντής πιστοποίησης της TUV HELLAS
Γιάννης Οικονομίδης.

«Η συμμόρφωση της εφαρμογής των προτύπων εκτελείται με πιστοποίηση φορέων που μέσω της διαδικασίας εξουσιοδοτούνται από οργανισμούς διαπίστευσης να διενεργούν τους εν λόγω ελέγχους και να εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά συμμόρφωσης. Η αξιολόγηση που διενεργείται από τους φορείς διαπίστευσης πραγματοποιείται με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα», υπογράμμισε ο κ. Οικονομίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα εργαστήρια βαθμονόμησης και δοκιμών, τα οποία «πρέπει επίσης να είναι διαπιστευμένα από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς διαπίστευσης και έχουν εξέχουσα θέση στη διαδικασία επιθεώρησης / πιστοποίησης σε κατασκευαστικά έργα - τα αποτελέσματα των δοκιμών τους αξιολογούνται από τους φορείς πιστοποίησης».

 

Θάνος Βούρδας, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τις μεταφορές, ο οποίος έχει ορίζοντα το 2037, με ενδιάμεση επικαιροποίηση το 2027 παρουσίασε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία που ακολουθείται στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης μέχρι την επιλογή του βέλτιστου σεναρίου, καθώς και στους πυλώνες, τις βασικές επιδιώξεις του σχεδίου. Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας παρουσίασε πιο εξειδικευμένα τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και τις σχετικές διαδικασίες και στόχους ανά τομέα μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, αεροπορικές), καθώς και στον τομέα των logistics. Ο κ. Βούρδας έδωσε έμφαση στα κοινωνικά οφέλη από την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου μεταφορών, μεταξύ άλλων, στην εξοικονόμηση χρόνου, τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τα οχήματα, τη βελτίωση της ασφάλειας, καθώς στα περιβαλλοντικά οφέλη.

Βασίλης Χαλκιάς, Πρόεδρος, Ένωση των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων ASECAP

Τον ρόλο της ευρωπαϊκής και, αντιστοίχως, της ελληνικής κλαδικής ένωσης αυτοκινητοδρόμων εξέθεσε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων ASECAP Βασίλης Χαλκιάς, χαρακτηρίζοντας τις υποδομές μεταφορών ως ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και στα λεγόμενα Ευφυή Συστήματα Μετφοράς (ITS). Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην «αλυσίδα διάσωσης της ζωής» ως βασικής παραμέτρου της διαχείρισης της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους. Μίλησε, τέλος, για τις μελλοντικές προκλήσεις για τον κλάδο, όπως η ηλεκτροκίνηση και τα αυτόνομα οχήματα.

Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αττικό Μετρό

Τον ρόλο του μετρό στη σύνδεση συνοικιών, σημείων ενδιαφέροντος, ανθρώπων και τόπων εργασίας και ψυχαγωγίας στην πόλη επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ενώ τόνισε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται γύρω από τους σταθμούς του μετρό. Στη συνέχεια εξέθεσε τα σχετικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα (επέκταση γραμμής 3 του μετρό) και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα χαρακτηριστικά της γραμμής 4 του μετρό, η οποία θα εξυπηρετεί 300.000 επιβάτες ημερησίως, κάνοντας αναφορά και στη χρηματοδότηση του εν λόγω έργου. Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ιδιωτικού τομέα ως προς την εξεύρεση περαιτέρω οικονομικών πόρων για τα επόμενα έργα μεταφορών στη χώρα μας.


Φίλιππος Τσαλίδης
, Διευθύνων σύμβουλος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στον διεθνή διάδρομο Orient-EastMed (ΟΕΜ) στον οποίο εντάσσεται και το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης. Τόνισε ότι η ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης τριπλασιάζει την απόδοση της γραμμής σε σχέση με το 2017. Ο κ. Τσαλίδης παρουσίασε το έργο της TRAINOSE, καθώς και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με άμεσο στόχο τη μείωση του χρόνου του ταξιδιού σε κάτω από 4 ώρες. Τέλος, έδωσε έμφαση στις επενδύσεις που γίνονται στους τομείς των εμπορευματικών μεταφορών και του logistics, καθώς και στη θέση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου στις συνδυασμένες (intermodal) μεταφορές προς Κεντρική Ευρώπη και βαλκανικές χώρες.


Θάνος Ψαθάς
, Διευθύνων σύμβουλος, ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Στο logistics center «Θριάσιο 1» επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Θάνος Ψαθάς, για το οποίο τόνισε ότι βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση, σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά και τον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας και με εύκολη πρόσβαση στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επένδυση που γίνεται στο Θριάσιο 1, καθώς και στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν τις 5.000 σε ορίζοντα δεκαετίας. Τέλος, τόνισε ότι το εμπορευματικό κέντρο ενισχύει ιδιαίτερα τη θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό τομέα του logistics.


Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Σε σύντομο απολογισμό των έργων ΣΔΙΤ κατά τη δεκαετία 2009-19 αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Νικόλαος Μαντζούφας, τονίζοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι διαφανείς, με την Παγκόσμια Τράπεζα να κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον δημοσιονομικό χειρισμό των σχετικών έργων, τα οποία δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα και χρέος της χώρας, καθώς και στις διεθνείς βραβεύσεις ελληνικών έργων ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων, σχολικά κτήρια, ευρυζωνικό δίκτυο). Τέλος, ο κ. Μαντζούφας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ταχύτητα ολοκλήρωσης των έργων, καθώς και στα 11 επόμενα έργα ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας 1,5 δις ευρώ.


Stephane Heddesheimer
, Διευθύνων Σύμβουλος, Suez Poland

Στο μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας επικεντρώθηκε η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της Suez Poland Stephane Heddesheimer, ο οποίος πρότεινε το συγκεκριμένο έργο ως παράδειγμα για έργα ΣΔΙΤ και στην Ελλάδα, με την οποία, όπως είπε, υπάρχουν κοινές προκλήσεις. Έδωσε έμφαση στη σύνδεση της εγκατάστασης με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, στη χρηματοδότησή της από τα Ταμεία Συνοχής της Ε.Ε. και μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, καθώς και στην περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Suez Poland αναφέρθηκε και στους κινδύνους και τις ευθύνες που αναλαμβάνονται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Γιώργος Αγραφιώτης, Γενικός διευθυντής, Τέρνα Ενεργειακή

Στα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων εστίασε την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist για τις υποδομές ο γενικός διευθυντής της Τέρνα Ενεργειακής Γιώργος Αγραφιώτης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο σχετικό έργο στην Ήπειρο, σχολιάζοντας ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων ακυρώνει διάφορες «δοξασίες» που υπάρχουν στη χώρα μας. Τόνισε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, που ακόμα βρίσκεται πολύ πίσω στην Ελλάδα, με ευθύνη και των περιφερειών, θα μπορούσε να φέρει 2,5 δις ευρώ επενδύσεις και να λειτουργήσει ως πυλώνας ανάπτυξης. Επεσήμανε ότι τα έργα υποδομής στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσουν με ΣΔΙΤ, καθώς το δημόσιο διαθέτει μόνο το 30% των απαραίτητων κονδυλίων. Μίλησε, τέλος, για την αναγκαιότητα οι ΣΔΙΤ να παρακολουθούνται από έναν ενιαίο φορέα και να βελτιωθούν οι σχετικές συμβάσεις, βάσει της εμπειρίας που έχει ήδη συσσωρευθεί.

Θεόδωρος Ζητούνης, Πρόεδρος ΔΣ, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)

Το 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, «μέρος του οποίου βρίσκεται ήδη σε φάση εκτέλεσης για το 2019 και περιέχει σημαντικά ζητήματα διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ελληνική και διεθνή αγορά», ανέπτυξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος ΔΣ του ΔΕΣΦΑ Θεόδωρος Ζητούνης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις LNG μικρής κλίμακας για τον ανεφοδιασμό πλοίων με καύσιμο LNG: «ο ανεφοδιασμός θα γίνεται με μικρά πλοία από το σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα (στον κόλπο των Μεγάρων) στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, λίγο μεγαλύτερα πλοία, θα μπορούν να ανεφοδιάζουν δορυφορικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε άλλα σημαντικά λιμάνια, όπως αυτό της Πάτρας».

Επίσης, μίλησε για τον σταθμό πλήρωσης βυτιοφόρων LNG: «έργο που βρίσκεται στη φάση επιλογής αναδόχου, με στόχο άμεσα να αυξήσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές μακριά από το δίκτυο αγωγών». Επιπλέον, στάθηκε στη διασύνδεση του κεντρικού δικτύου (ΕΣΦΑ) με διεθνή έργα αγωγών (π.χ. ΤΑΡ, IGB).

«Το ασφαλές μοντέλο για την ΕΕ είναι η δημιουργία πολλών εναλλακτικών οδών τροφοδότησης της αγοράς, κάτω από ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έχει ως αποτέλεσμα: χαμηλό κόστος ενέργειας, άρα βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ασφάλεια προμήθειας ενεργειακών πόρων, που εξασφαλίζει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Ζητούνης.

Αναφερόμενος στη χρήση του LNG στη ναυτιλία, μίλησε για πολλαπλά οφέλη: «είναι ιδιαίτερα φιλικό ως καύσιμο προς το περιβάλλον, συμβάλλει κατά 30% στη μείωση του CO2 και κατά 90% στη μείωση των ΝΟx, ενώ έχει μηδενικές εκπομπές SOx και σωματιδίων».

Δήμος Σαπίδης, Smart infrastructure head, Siemens Ελλάδας

Το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει ριζικά, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο smart infrastructure head της Siemens Ελλάδας
Δήμος Σαπίδης. Ο καταναλωτής έχει γίνει και παραγωγός, “prosumer”, ενώ υπάρχουν πλέον νέα δίκτυα ενέργειας, όπως υπογράμμισε. Αναφέρθηκε επίσης σε παραμέτρους που διαμορφώνουν αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο, όπως η αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης, η απομάκρυνση από τον άνθρακα, η αποκέντρωση και η ψηφιοποίηση. Ο εκπρόσωπος της Siemens έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ψηφιοποίησης για τη δημιουργία νέων business models στον κλάδο καθώς και για την αύξηση της παραγωγικότητας.


Νεκτάριος Σαντορινιός, Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την κατασκευή κρίσιμων υποδομών σε διεθνούς σημασίας λιμάνια, όπως το Τμήμα 3Α στον νέο εμπορικό λιμένα της Πάτρας, τα έργα στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης και οι δυο παραχωρήσεις στους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης», διεμήνυσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist για τις υποδομές ο αναπλ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος έκανε λόγο για συνολική αναβάθμιση με επίκεντρο τις λιμενικές υποδομές, «με την παράδοση στην κυκλοφορία των κρίσιμων οδικών αξόνων της Ιονίας και της Ολυμπίας Οδού αλλά και με την επέκταση του σιδηροδρόμου από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα».

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, λέγοντας πως αναμένεται να συντελέσει καθοριστικά στον προσδιορισμό της μελλοντικής στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας – «το σχέδιο αυτό στο οποίο εντάσσονται οι ακτοπλοϊκές μεταφορές, τα λιμάνια, τα εμπορευματικά κέντρα, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι διεθνείς συνδέσεις, οι οδικές μεταφορές, έχει τελικό ορίζοντα το 2037 και διευκολύνει τον εντοπισμό των απαιτούμενων πολιτικών κι επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της εδαφικής συνοχής της χώρας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «ψηφίστηκε ήδη το νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας, γεγονός που αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης για κομβικά λιμάνια που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της λιμενικής βιομηχανίας κι έμειναν αναξιοποίητα έως σήμερα», προαναγγέλλοντας επέκταση του μοντέλου και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας.


Σωτήριος Θεοφάνης
, Πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης

Την υιοθέτηση νέων πρακτικών μάνατζμεντ στον ΟΛΘ, «ώστε να γίνει το λιμάνι πιο ελκυστικό», ανέλυσε ο από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Σωτήριος Θεοφάνης. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για προσπάθειες εμπέδωσης της λογικής του δικτύου στην ευρύτερη περιοχή.

«Αντί να μαζέψεις όλη την κίνηση στο λιμάνι, κοιτάζεις να δημιουργήσεις ένα δίκτυο συνεργαζόμενων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στη δημιουργία χερσαίων λιμένων, η οποία μπορεί να δώσει αφενός την αξία της δικτύωσης των μεταφορικών υποδομών και αφετέρου τη δυνατότητα να έχει το λιμάνι ουσιαστική επιρροή, στην πραγματικότητα, τοποθετώντας την πύλη του στην περιοχή στην οποία απευθύνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοφάνης.

Όπως είπε, ο λιμένας Θεσσαλονίκης έχει μια μεσαίου μεγέθους κίνηση εμπορευματοκιβωτίων -425.000- που απευθύνεται στην άμεση ενδοχώρα και μέσω transit στις γειτονικές χώρες, αποτελώντας το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο ίδιος μίλησε για υψηλή αύξηση, της τάξης του 19%, των εμπορευματοκιβωτίων τον Μάρτιο, την οποία ερμήνευσε ως αποτέλεσμα της νέας στρατηγικής στον οργανισμό.  

Αναφερόμενος στο πλάνο επενδύσεων, οι οποίες «πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν», ο κ. Θεοφάνης στάθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο δημιουργίας υποδομής για τη δυνατότητα υποδοχής πλοίων χωρητικότητας 18.000 ΤΕUs.

Άρης Ξενόφος, Εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ΤΑΙΠΕΔ
Η ανάπτυξη των λιμένων είναι μέρος ενός ολιστικού σχεδίου μετασχηματισμού της Ελλάδας σε εμπορική και μεταφορική πύλη προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, του σιδηροδρομικού φορέα και του παροχέα υπηρεσιών τροχαίου υλικού, αντίστοιχα, καθώς και στην έναρξη της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου ΕΓΝΑΤΙΑ.  

Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, από την ίδρυσή του, το 2011, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 8 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενο θετικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία περίπου 20 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των τελών παραχώρησης, των υποχρεωτικών κεφαλαιουχικών δαπανών κ.ο.κ.).

Αναφερόμενος στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ξενόφος σημείωσε ότι «οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει υιοθετηθεί και ο τραπεζικός τομέας έχει ενδυναμωθεί μέσα από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η Ελλάδα υστερεί ακόμη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 7% εάν εξετάσει κανείς τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε ένα κενό περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως – περίπου 100 δισ. ευρώ για τα τελευταία 6 χρόνια».


Νεκτάριος Δεμενόπουλος, Αναπληρωτής διευθυντής, τμήμα δημοσίων σχέσεων, εξυπηρέτησης μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς

«Το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ διακίνησης στους προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και οι τρεις μαζί αθροιστικά ξεπέρασαν τα 1,33 εκατ. TEU», γνωστοποίησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος δημοσίων σχέσεων, εξυπηρέτησης μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Νεκτάριος Δεμενόπουλος, τονίζοντας ότι η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων το 2019 θα ξεπεράσει τα 5 εκ. TEU και «καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου».

Ο κ. Δεμενόπουλος επικαλέστηκε υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 800 εκατ. ευρώ., χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι επενδύσεις σε υποδομές ή το τίμημα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε. – μαζί με αυτά, το ποσό προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατέχοντας πλέον το 23,14% των μετοχών, εισπράττει πολύ μεγαλύτερο μέρισμα από όταν είχε το 74,14%, λόγω του αυξημένου μερίσματος που καταβάλλει η ΟΛΠ Α.Ε. στους μετόχους της.

Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού

Τον ρόλο των υποδομών στην αύξηση της προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας εξήρε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε υποδομές στον τομέα των μεταφορών, ιδιαίτερα όμως στις νέες τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και τουριστικά λιμάνια-μαρίνες. Έδωσε έμφαση στα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο αναπτυξιακός νόμος και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών ως πόλου έλξης επισκεπτών.

Δημήτριος Ιατρίδης, Δικηγόρος, εταίρος, Δικηγορική εταιρεία Νικολινάκος και Συνεργάτες

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι άμεσες επενδύσεις μόνο για ανακαινίσεις μονάδων ξεπέρασαν το 1,6 δις ευρώ το 2017-18», επεσήμανε σε εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο δικηγόρος και εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Νικολινάκος και Συνεργάτες Δημήτριος Ιατρίδης, αναφερόμενος στις τουριστικές υποδομές και γενικά στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η υψηλή και χωρίς ανταποδοτικότητα φορολογία, η ανεπάρκεια τραπεζικού δανεισμού, η γραφειοκρατία, η έλλειψη σε μαρίνες και γήπεδα γκολφ, ενώ μίλησε για πολύ αργή πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Τέλος, τόνισε την ανάγκη ενός νέου, ολοκληρωμένου και ορθολογικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό.


Δημήτριος Δημητρίου
, Αναπλ. καθηγητής, τμήμα οικονομικών επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πρόεδρος ΔΣ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

«Η Ελλάδα δεν υπολείπεται σε ποιότητα, καθώς διαθέτει σχετικά σύγχρονες υποδομές», εκτίμησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αναπλ. καθηγητής του τμήματος οικονομικών επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και  πρόεδρος ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Δημήτριος Δημητρίου, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας βραβεύεται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Αντιθέτως, υπογράμμισε, χρειάζεται έμφαση στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε έντονα εποχικοί, πρέπει να ‘’τζιράρουμε’’ στους 6 μήνες του έτους αυτά που χρειαζόμαστε για όλον τον χρόνο», τόνισε ο κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι περισσότερο από το 90% της συνολικής κίνησης στην Ελλάδα καταγράφεται μόλις μέσα σε 5 μήνες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 3-4% της κίνησης που προβλέπεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, «άρα πρέπει να γίνουν γενναίες επενδύσεις σε ένα σύστημα που είναι οικονομικά βιώσιμο σε μια αγορά με μεγάλη άνθηση».

 

www.hazliseconomist.com   /  www.infrastructure2019.economist.com  


Silver sponsors: GEK TERNA, Athens International Airport “Eleftherios Venizelos”, Suez
Bronze sponsors: TRAINOSE, Thessaloniki Port Authority, Supporter: Piraeus Bank
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Athens, Contributors: Siemens, Hanikian Law Firm, TUV Hellas, Democritus University of Thrace, Airline carrier: Aegean Airlines, Telecommunications provider: WIND, IT sponsor: Pobuca, Communication sponsors: To Vima,Ta Nea, Online communication sponsor: CNN Greece, Official PR Agency, Gravity The Newtons


 8 Απριλίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέδριο Economist
ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Πέμπτη 11-12 Απριλίου 2019, Ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens

Τις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τον σχεδιασμό της ΕΕ για τις μεταφορές και τον ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλέγμα υποδομών θα αναλύσει η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc σε επίσημο δείπνο του προσεχούς συνεδρίου του Economist, το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Απριλίου 2019 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Αθηνών. Η συμβολή της Ανατολικής Μεσογείου στις υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος τους για την ενίσχυση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τίθενται στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου, ενώ μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θέματα όπως η διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, η ενέργεια, τα αεροδρόμια και ο τουρισμός. Η παράμετρος του περιβάλλοντος, το σκέλος της χρηματοδότησης, και οι προοπτικές σε τομείς όπως τα logistics επίσης πλαισιώνουν την ατζέντα του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι τεχνοκράτες και αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων:

Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Νεκτάριος Σαντορινιός, Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Θάνος Βούρδας, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού
Νεκτάριος Δεμενόπουλος, Αν. Διευθυντής, τμ. δημοσίων σχέσεων, εξυπηρέτησης μετόχων και εταιρικών
  ανακοινώσεων, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
Δημήτριος Δημητρίου, Αναπλ. καθηγητής, τμήμα οικονομικών επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
  πρόεδρος ΔΣ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
 
Stephane Heddesheimer, Διευθύνων Σύμβουλος, SUEZ Poland
Σωτήριος Θεοφάνης, Πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
Ιωάννης Καλτσάς, Προϊστάμενος τμήματος χρηματοδοτήσεων, Ελλάδα και Κύπρος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Guillaume Le Bris, Αναπληρωτής επικεφαλής, Τμήμα Υποδομών, EBRD
Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Άρης Ξενόφος, Εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ΤΑΙΠΕΔ
Θόδωρος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αττικό Μετρό
Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος εταιρειών GEK TERNA
Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Βοηθός γενικός διευθυντής, Σύνθετες Χρηματοδοτήσεις Ομίλου, Ναυτιλιακή Τραπεζική,
  Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς
Νίκος Σταθόπουλος, Διευθυντής, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, Γαλλία
Φίλιππος Τσαλίδης, Διευθύνων σύμβουλος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Βασίλης Χαλκιάς, Πρόεδρος, Ένωση των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων ASECAP
Γιάννης Οικονομίδης, Διευθυντής πιστοποίησης, TUV HELLAS
David Wright, Διευθύνων σύμβουλος, Commonwealth Association for Infrastructure Development, Director,
  PPP Solutions, Ην. Βασίλειο
                                            www.hazliseconomist.com   /  www.infrastructure2019.economist.com  
Silver sponsors: GEK TERNA, Athens International Airport “Eleftherios Venizelos”, Suez
Bronze sponsors: TRAINOSE, Thessaloniki Port Authority, Supporter: Piraeus Bank
Academic partner: ALBA Graduate Business School-The American College of Athens, Contributors: Siemens, Hanikian Law Firm, TUV Hellas, Democritus University of Thrace, Airline carrier: Aegean Airlines, Telecommunications provider: WIND, IT sponsor: Pobuca, Communication sponsors: To Vima,Ta Nea, Online communication sponsor: CNN Greece, Official PR Agency, Gravity The NewtonsEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner