EURO ZONE’S QUEST FOR A CORONAVIRUS “VACCINE”

 

 


5
Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαδικτυακό συνέδριο Economist
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ
ΤΟ «ΕΜΒΟΛΙΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
5 Ιουνίου 2020 

Joan Hoey, regional director, Europe, The Economist Intelligence Unit
Το 2020 θα είναι μια κακή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, η οποία θα καταγράψει πτώση 4,2%, τόνισε η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan Hoey, μιλώντας για επίδοση ακόμη χειρότερη από την αντίστοιχη στην κρίση του 2008. Στην Ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη η ύφεση και πιο αργή η ανάκαμψη, σημείωσε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του EIU, θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης.

Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας
Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα είναι προσωρινοί, με ημερομηνία λήξης, και θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να τις ισχυροποιήσουμε σε περίοδο κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταρρυθμίσεις είναι μέρος της διαδικασίας.

Ο κ. Σεντένο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει κάνει μεγάλα βήματα και τα κράτη-μέλη επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και προσήλωση στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, μίλησε για μια χώρα διαφορετική από αυτήν του 2010, τονίζοντας ότι η νέα κρίση αφορά τις συνέπειες της πανδημίας και όχι κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

«Το 2008 χρειαστήκαμε 4 χρόνια. Αυτήν τη φορά, μόλις 3 μήνες», επεσήμανε ο κ. Σεντένο, εκφράζοντας την εκτίμηση η Ευρωζώνη κινήθηκε γρήγορα για τη δημιουργία των εργαλείων διαχείρισης της κρίσης.


Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος», τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας -η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας- στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Αντιθέτως, σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που είναι μέρος της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας.

Ερωτηθείς σε ποιον βαθμό η χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος των πόρων για τη μείωση φόρων, απάντησε ότι δεν θα πρέπει να τρέχει κανείς μπροστά από τα γεγονότα και πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν τώρα τα κράτη-μέλη είναι να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, «το συντομότερο δυνατόν».

Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα στην πανδημία, ωστόσο, η οικονομία της είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τα ταξίδια, συμπέρανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατατάσσοντας στην ίδια κατηγορία και χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντομπρόβσκις στάθηκε στο πρόγραμμα “Next Generation EU”, που αντιστοιχεί σε δύναμη πυρός 750 δισ. ευρώ. Όπως είπε, η Ιταλία (172 δισ.), η Ισπανία (140 δισ.), η Πολωνία (63 δισ.) και η Ελλάδα (32 δισ.) θα είναι οι χώρες που θα ευνοηθούν περισσότερο από αυτήν τη δράση, η οποία συνδυαζόμενη με τον προϋπολογισμό της ΕΕ διαμορφώνει ένα ποσό της τάξης του 1,85 τρισ. ευρώ.

«Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει επιπλέον υποστήριξη για τις μετα-προγραμματικές δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.


Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Την πρόθεση της Ελλάδας να μην προσφύγει στην πιστωτική γραμμή του ESM για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τόνισε πάντως ότι το «όπλο του ESM είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2022».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε υπεύθυνη χρήση των δικών της πόρων και επιπλέον άντλησε κεφάλαια από τις αγορές παρά τις αντίξοες συνθήκες. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση αποτρέπουν τη βαθιά ύφεση η οποία θα αναμενόταν χωρίς αυτά, θέτοντας τις βάσεις για δυναμική ανάκαμψη το 2021.

«Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύοντας σε τομείς όπως η πράσινη οικονομία, η έρευνα και ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εξωστρέφεια, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την Οικονομική Ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την πανδημία, με ορίζοντα τον Οκτώβριο, μίλησε για τρεις πυλώνες: α) συνέχιση και επέκταση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης β) περαιτέρω ώθηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις γ) εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για τομείς που υπέφεραν περισσότερο, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι αθλητικές δραστηριότητες, ο πολιτικός, οι αερομεταφορές και οι θαλάσσιες μεταφορές.


Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς
«
Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι είναι η πρώτη φορά από το 2007-2008 που η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία για μια διατηρήσιμη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει όχι μόνο το έδαφος που χάθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19, αλλά επίσης ενδεχομένως να ανυψώσει τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης μαζί και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένη παραγωγικότητα βελτιώνοντας τις επενδύσεις, σημείωσε.

«Η υποστήριξη μπορεί να κυμανθεί εως και στο 17%-18% του ΑΕΠ, περίπου σε 32-33 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο κ. Μεγάλου. «Εάν εγκριθεί αυτή η πρόταση, αυτό θα σημαίνει ότι ξεκινώντας από το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και συνεχίζοντας τα επόμενα 4 χρόνια, οι δημόσιοι επενδυτικοί πόροι της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να επεκταθούν κατά περισσότερο από 4% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό θα συσσωρεύσει επίσης πόρους ιδιωτικών επενδύσεων», εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίξουν τους βιώσιμους πελάτες τους, καθώς έχουν τα εργαλεία και την πρόθεση να το πράξουν, επεσήμανε ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει επαρκή ρευστότητα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και θα κάνει κάθε προσπάθεια να χρηματοδοτήσει την οικονομία.


Colin Ellis
, chief credit officer, EMEA, Moody’s Investors Service
«Η προσοχή μας δεν επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα ελλείμματα και τα χρέη θα αυξηθούν απότομα, αλλά στο πώς οι κυβερνήσεις θα δημιουργήσουν ξανά δημοσιονομικό χώρο μετά την πανδημία», επεσήμανε κατά το διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο chief credit officer, EMEA της Moody’s Investors Service Colin Ellis.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής ο οίκος δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια αξιολόγησης σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος ως συνέπεια του κορωνοϊού. «Στην πραγματικότητα, δίνουμε χρόνο στις κυβερνήσεις να μας πουν πώς θα προσαρμοστούν αφού θα αντιμετωπίσουν τον ιό».

Σύμφωνα με τον κ. Ellis, είναι ξεκάθαρο ότι τα βάρη από τα χρέη θα είναι υψηλότερα, ακόμη και με χαμηλά κόστη χρηματοδότησης. Επομένως, «είναι πιθανό να δούμε έναν μεγαλύτερο βαθμό απόκλισης στις αξιολογήσεις της Ευρωζώνης, αν οι κυβερνήσεις ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια».

Zsolt Darvas, senior fellow, Bruegel
Η αντίδραση της Ε.Ε. ήταν σίγουρα πιο γρήγορη από την προηγούμενη κρίση, όπου χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να διαμορφωθεί ένα «πακέτο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Bruegel Zsolt Darvas. Μίλησε για ευελιξία στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., με αναστολή κάποιων δημοσιονομικών κανόνων και επεσήμανε ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία άλλαξε τα πράγματα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι διαδικασίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι αργές και η χρηματοδότηση θα βασιστεί σε σχέδια τα οποία θα πρέπει να προετοιμάσουν τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια να εγκρίνει η Ε.Ε. O κ. Dorvas ανέφερε ότι από τα χρήματα της Ε.Ε. μόνο ένα 6% θα φτάσει στα κράτη-μέλη στις αρχές του 2021 και τα μισά περίπου το 2023-24, ενώ κάποιες χώρες χρειάζονται βοήθεια αυτή τη στιγμή. Μίλησε ακόμα για τεράστιες διαφορές στα δημοσιονομικά κίνητρα που δίνουν τα επιμέρους κράτη-μέλη. Χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ε.Ε. δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει δαπάνες για την αντιμετώπιση της ύφεσης και μίλησε για τεράστια υποστήριξη της ΕΚΤ, ωστόσο εκτίμησε ότι το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business
School, The American College of Greece

Η μετά-Covid19 «κανονικότητα» θα είναι σημαντικά διαφορετική από την προ-Covid19 «κανονικότητα», επεσήμανε ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου. Όπως είπε, την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου απέναντι στον ιό θα ακολουθήσει ένα ξέσπασμα δαπανών και ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η «νέα κανονικότητα» θα χαρακτηρίζεται από αποστάσεις, από αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και στην αγορά εργασίας, από στροφή των επιχειρήσεων στην ανθεκτικότητα και την ευελιξία, καθώς και από περισσότερη κρατική παρέμβαση και ρύθμιση.

 Αναλυτικά οι ομιλίες: https://www.hazliseconomist.com/en/event/Euro_zone/agenda

Gold sponsor:
Piraeus Bank
Academic partner:
Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Telecommunications provider:
WIND
Official airline carrier:
Aegean
Contributor:
Quantos
Communication sponsor:
Η Καθημερινή
Supported by:
Artecniko
IT sponsor:
Pobuca
Logistics supplier:
DHLEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner