GOVERNANCE AND REGIONAL ARTERIES FOR GROWTH:


11 Μαΐου 2018                                                                                                                   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
GOVERNANCE AND REGIONAL ARTERIES FOR GROWTH
10-11 Μαΐου 2018, Wyndham Loutraki Poseidon Resort
Λουτράκι

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ημέρα 2η

Gudrun Mosler-Törnström
, Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου
της Ευρώπης

«Η περιφέρεια για εμάς είναι μια υπο-εθνική οντότητα, δηλαδή ακριβώς κάτω από την εθνική κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler-Törnström, η οποία κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” προέκρινε την κεντρική ιδέα «περιφέρειες με νομοθετικές εξουσίες».

Όπως είπε η κ. Törnström, προκειμένου να προωθήσει κανείς την αρχή της επικουρικότητας για τα καλύτερα δυνατά οφέλη στους τοπικούς πληθυσμούς, θα πρέπει να ενισχύσει τις εξουσίες και τις ευθύνες σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα, στη συλλογή των φόρων, ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που θα υποστηρίξουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Ένας άλλος τρόπος, σημείωσε η κ. Törnström, είναι η εξουσιοδότηση των περιφερειών για την κατάρτιση της δικής τους νομοθεσίας, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των εκάστοτε περιοχών.


Εύη Τατούλη,
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών-Ελληνικό Τμήμα

Τη δημιουργία ενός συστήματος αποτελεσματικής διακυβέρνησης «στις 13 γωνιές της χώρας, στις 13 Περιφέρειες», που θα εξασφαλίζει τις σχέσεις με την πολιτεία «χωρίς καχυποψία στις καθημερινές συναλλαγές, χωρίς αποκλεισμούς, με ίσες ευκαιρίες», προέκρινε χαρακτηριστικά από το βήμα του ECONOMIST στο Λουτράκι η αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών Εύη Τατούλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τατούλη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από «μια κυβέρνηση προσηλωμένη στην εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», όπως και από «13 μικρότερες διακυβερνητικές οντότητες που θα εμπνεύσουν στους πολίτες το κοινό συμφέρον για το μέλλον».

«Οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση ήταν πάντοτε μια αντιπαράθεση του κεντρικού κράτους με τον κακό εαυτό του. (...) Το κεντρικό κράτος για κάθε λύση έχει πάντοτε να προτείνει και ένα αντίστοιχο πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται ένα νέο όραμα, ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όχι θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τατούλη.

Graeme Maxton, τέως Γενικός Γραμματέας, The Club of Rome

Χωρίς αλλαγή δεδομένων, μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης των 2 βαθμών κελσίου θα είναι αναπόφευκτη μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια, επεσήμανε ο τέως Γενκός Γραμματέας του The Club of Rome
Graeme Maxton, χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Εξέφρασε δε επιφυλάξεις κατά πόσο η Συμφωνία του Παρισιού είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δραστικά το ζήτημα.

Στην πραγματικότητα, η κλιματική αλλαγή δεν είναι το πρόβλημα αλλά το σύμπτωμα,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Maxton, ο οποίος στάθηκε στην υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως καταλυτικού παράγοντα.

«Δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξουμε το οικονομικό μας σύστημα και έχουμε το πολύ μία 20ετία στη διάθεσή μας να κάνουμε αυτές τις αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Maxton.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως αν το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάξει,  αυτού του είδους οι κρίσεις θα επιδεινωθούν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενέργεια με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα. Πρέπει να σταματησουμε να μιλούμε για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σαν να είναι κάτι φυσιολογικό», κατέληξε ο κ. Maxton.

Wolfgang Fengler, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Ο κόσμος είναι σήμερα καλύτερος από ό,τι πολλοί πιστεύουν», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας τράπεζας Wolfgang Fengler, ο οποίος ερμήνευσε άλλωστε την αύξηση του πληθυσμού ως «σημάδι επιτυχίας».

Σύμφωνα με τον κ. Fengler, ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τη μείωση της γονιμότητας και η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί από περίπου 40% το 1990 σε 8% σήμερα.

«Η παγκόσμια μεσαία τάξη αυξάνεται ραγδαία, κατά 5 ανθρώπους το δευτερόλεπτο», υπογράμμισε ο κ. Fengler, σημειώνοντας ότι η φτώχεια μειώνεται κατά 35 εκατ. το 2018 – σχεδόν ένα άτομο ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, «αυτό δεν είναι αρκετό για την πλήρη εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2030», τόνισε.


Kristofer Hamel, chief operating officer, World Data Lab

Μέχρι το 2032 η Ευρώπη θα είναι πιο πλούσια, αλλά τα κέρδη θα είναι άνισα, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST ο γενικός διευθυντής της World Data Lab Kristofer Hamel, υπογραμμίζοντας ότι τα τοπικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα και η δημογραφία θα είναι οι βασικοί οδηγοί των εξελίξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Hamel, μέχρι το 2032, το συνολικό εισόδημα στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 27% (12,6 τρις). Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης θα αυξηθεί κατά 30% (6,9 τρις). Μόνο το 12% θα κερδίζει λιγότερα από 30 δολάρια την ημέρα (21% σήμερα). Το 18% θα κερδίζει περισσότερα από 100 δολάρια την ημέρα (10% σήμερα).

«Θα έχουμε περισσότερους πλούσιους και λιγότερους φτωχούς τα επόμενα 15 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Magnus Berntsson, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών

Για ανάπτυξη του περιφερειακού επιπέδου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μίλησε στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι ο πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών Magnus Berntsson, μια ανάπτυξη που πάντως δεν είναι ευθύγραμμη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Πολλές φορές οι περιφέρειες και η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται υπό εποπτεία. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν καθόλου στην αρχή της επικουρικότητας. Δουλεύουμε αγόγγυστα για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση», υπογραμμισε ο κ Berntsson. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία της πολιτικής συνοχής για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιφέρεια Västra Götaland της Σουηδίας, εστίασε στην πολιτική για το κλίμα και μίλησε για την ανάγκη μετάβασης σε μια climate-smart κοινωνία, ξεχωρίζοντας παραμέτρους όπως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε μια πράσινη κοινωνία για το μέλλον και είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να έχουμε κατά νου», τόνισε ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών.

Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, IFCO Systems Hellas

Την αναπτυξιακή δυναμική γύρω από τα logistics, δηλαδή τις ενέργειες που ορίζουν την αποτελεσματική ενοποίηση των προμηθευτών, εργοστασίων, αποθηκών και σημείων πώλησης, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της IFCO Systems Hellas Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος, με γνώμονα την «παραγωγή και διανομή των προϊόντων στις κατάλληλες ποσότητες αλλά και στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκόπουλος αναφέρθηκε στα Reserve Logistics, που αφορούν την αξιοποίηση χρησιμοποιημένων προϊόντων ή υλικών, καθώς και στα Green Logistics, που σχετίζονται με τη βιώσιμη παραγωγή, αποθήκευση και διανομή αγαθών, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, WIND Hellas

«Πλέον η απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετή. Η εξαιρετικά γρήγορη πρόσβαση στο internet είναι απαραίτητος παράγοντας προκειμένου μία επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστική», υπογράμμισε από το βήμα του
ECONOMIST στο Λουτράκι ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Hellas Γιώργος Τσαπρούνης.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για την ανάγκη οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από νέες, καινοτόμους υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους σε πολλαπλά επίπεδα: έξυπνες εφαρμογές, συναλλαγές με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκπαίδευση, τηλεϊατρική.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τις προοπτικές που διανοίγονται από την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. «Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας είναι τα δίκτυα 4ης γενιάς και μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε και την 5η γενιά. Στην περίπτωση των σταθερών δικτύων, η νέα γενιά αφορά τις οπτικές ίνες οι οποίες αρχικά μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες 100 και 200Mbps και σχετικά σύντομα ταχύτητες που θα φθάνουν το 1Gbps στον τελικό χρήστη», εξήγησε ο κ. Τσαπρούνης.

 

Νίκος Φλίγκος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Διανομών Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Παπαστράτος ΑΒΕΣ-εταιρεία της Philip Morris International

«Για εμάς η περιφερειακή ανάπτυξη δεν αποτελεί μια αφηρημένη έννοια. Η ιστορία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τοπικές κοινωνίες, με την πρόοδο και την ευημερία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του ECONOMIST ο γενικός διευθυντής Πωλήσεων και Διανομών Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας της Παπαστράτος ΑΒΕΣ-εταιρεία της Philip Morris International Νίκος Φλίγκος, τονίζοντας ότι «ολόκληρες κοινότητες, όπως το Αγρίνιο, η Καβάλα και η Ξάνθη άκμασαν μέσα από την καλλιέργεια και τον εφοδιασμό καπνών».

Σύμφωνα με τον κ. Φλίγκο, το 2017, η συνεισφορά της Παπαστράτος στα κρατικά έσοδα έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.

«Μετά από 87 χρόνια, η Παπαστράτος σταματά για πάντα την παραγωγή τσιγάρων (…) Πλέον, η επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ που εγκαινιάσαμε πριν από 1,5 μήνα μετέτρεψε την Παπαστράτος στο δεύτερο μόλις διεθνές κέντρο αποκλειστικής παραγωγής ράβδων καπνού της Philip Morris Iinternational για το καινοτόμο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, το IQOS», σημείωσε ο κ. Φλίγκος.

Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

«Απαιτείται ένα φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που θα παραμείνει σταθερό για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και οι κινήσεις εκείνες που θα απλοποιήσουν την αδειοδότηση επιχειρήσεων, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση, «πρέπει να κινηθεί και το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των εξαγωγών». Εξάλλου, «το κράτος πρέπει να επισπεύσει τη μετάλλαξή του: από παραγωγό σε ρυθμιστή και από απλό ιδιοκτήτη σε επενδυτή».


Μαρία Βλάχου, Διευθύνουσα σύμβουλος, Fereikos

Στο brain drain και στη σημασία των αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ επιχειρηματιών και κοινότητας, πολιτείας και περιφέρειας αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της Fereikos
Μαρία Βλάχου από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST στο Λουτράκι, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, στη δυσκολία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη διατήρηση αυτών που ήδη υπάρχουν.

Για την επίτευξη της ανάπτυξης χρειάζεται ένα smart specialization, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βλάχου, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα συνεργειών για τη δημιουργία νέων εσόδων, νέων θέσεων εργασίας αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της οικονομίας γενικότερα.


Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού

«Το 2017 ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στον ελληνικό τουρισμό, καθώς σε σχέση με το 2016 αυξήθηκε στα επίπεδα του 6-7%, με περισσότερες από 30 εκατ. αφίξεις συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και 14,5 δις ευρώ έσοδα,», τόνισε ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης
Γιώργος Τζιάλλας, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία μέχρι στιγμής για το 2018 είναι «παραπάνω από ενθαρρυντικά για νέες υψηλότερες επιδόσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει περαιτέρω ειδικές θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας (ιαματικός και  ιατρικός τουρισμός), ο θρησκευτικός-προσκυνηματικός, ο αγροτουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός (καταδυτικός, γιώτινγκ), ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αθλητικός, ο ορεινός τουρισμός, όπως η χιονοδρομία και η ορειβασία.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι κατ’ αρχάς ένα ξεκάθαρο και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο και κατά δεύτερον να προβάλουμε αυτές τις δυνατότητες στους δυνητικούς επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Τζιάλλας.

 

Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Προγράμματος, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου & Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ  - Κέντρο Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Διακυβέρνησης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών

Στη σημασία του τουρισμού ως της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας αναφέρθηκε από το βήμα του ECONOMIST ο διευθυντής Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δούμε πώς θέλουμε να προσελκύσουμε επένδυση σε αυτόν τον τομέα.

Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου ως προς τι προσφέρει στους επισκέπτες της και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας εν σχέσει με την επένδυση στον τουρισμό. «Θετικοί τομείς για την ανάπτυξη ενός τόπου από τον τουρισμό είναι το να εμπλέκεις περισσότερο το τοπικό στοιχείο και να δίνεις δουλειά και εκπαίδευση στους ανθρώπους που δουλεύουν στις υπηρεσίες τουρισμού. Είναι το να αναδείξεις τα τοπικά χαρακτηριστικά, την τοπική κουζίνα, το τοπικό πολιτιστικό απόθεμα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουβέλης τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ποιότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με χώρες με φθηνότερο προϊόν. Επίσης, τόνισε τη σημασία της υποδομής και υπηρεσιών αλλά και των νέων τεχνολογιών.


Γιάννης Καλογεράκης, Διευθύνων σύμβουλος,JMK-Anthropocentric Corporate Training & Development

Στη σημασία της συμπεριφοράς των επαγγελματιών του τουρισμού καθώς και των κατοίκων στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου τουρισμού αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST ο διευθύνων σύμβουλος της JMK-Anthropocentric Corporate Training & Development Γιάννης Καλογεράκης. Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διδάσκεται, τόνισε, ξεκινώντας από το σχολείο. Επεσήμανε την ανάγκη να χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα από τις τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι που σχολίασε ότι δεν είναι θέμα κόστους αλλά κουλτούρας. Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες μορφές ανθρωποκεντρικού τουρισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη να επενδύσουμε στην ανθρωποκεντρική ηθική.

«Η ηθική είναι το νόμισμα του μέλλοντος», τόνισε o κ. Καλογεράκης.

 

Μανώλης Γιαμιαδάκης, Διευθύνων σύμβουλος, Manolis Food Project

«Η επιχείρηση τουρισμός αναδεικνύεται όλο και πιο σημαντική για την οικονομία της χώρας μας. Για να τη μεγαλώσουμε υγιώς και να αντέξουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό πρέπει να παλέψουμε με μια αντίφαση: να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του ECONOMIST ο διευθύνων σύμβουλος της Manolis Food Project Μανώλης Γιαμιαδάκης.

Εστιάζοντας ειδικά στην Πελοπόννησο, ο κ. Γιαμιαδάκης ξεχώρισε ως γνώρισμα της περιοχής την πολυπλοκότητα των εμπειριών που μπορεί να  προσφέρει στον επισκέπτη, τα έθιμα, τον πλούτο των τροφίμων, του χώρους που ενδείκνυνται για εκδηλώσεις, καθώς και τις εναλλαγές των τοπίων και του κλίματος. «Αν προσθέσουμε και την εγγύτητα στην Αθήνα, την αεροπορική και τη θαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη, αποτελεί ιδανικό προορισμό και μάλιστα για υψηλού εισοδήματος επισκέπτες», σχολίασε ο κ. Γιαμιαδάκης.


Harper Reed, Διευθυντής τεχνολογίας, Obama for America 2012

H τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται κάθε μέρα, ανάγεται σε ένα στάνταρ εργαλείο και όλες οι καλύτερες επιχειρήσεις επενδύουν σε αυτήν, υπογράμμισε ο διευθυντής τεχνολογίας της εκστρατείας Obama for America 2012 και επιχειρηματίας Harper Reed μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι.

Πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος δημιουργεί άγνωστη μέχρι στιγμής γνώση, παρατήρησε ο κ. Reed, αναγνωρίζοντας ότι «ορισμένοι πολύ έξυπνοι άνθρωποι» φοβούνται τη ραγδαία του εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προέκρινε την επένδυση στην εμπειρία του χρήστη αλλά και στην ηθική, τονίζοντας ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα πετυχαίνει κανείς όταν συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με τους ανθρώπους.


Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήρε τις ιδέες και απόψεις που διατυπώθηκαν σε αυτό, σχολιάζοντας ότι αυτές συμβάλλουν σε μια κινητικότητα βελτίωσης στο επίπεδο της άσκησης πολιτικής. Τόνισε ότι το ζήτημα της πολιτικής είναι πώς θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους και ότι η κοινωνία εξελίσσεται διαχρονικά μέσα από συγκρούσεις και μέσα από τη βελτίωση των τεχνών και της δημιουργίας.

«Οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα προσδιορίσουν τα ηθικά προτάγματα και το ηθικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεν νομίζω ότι μπορεί ποτέ να μας φοβίζει το καθετί καινούριο, γιατί έχει αποδειχθεί στην ιστορία των κοινωνιών ότι η διάθεση και η ικανότητα της προσαρμογής και της αφομοίωσης είναι ακριβώς αυτό που διατηρεί πάντα σε ζωή το ανθρώπινο είδος», υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.

Ομιλίες-παρουσιάσεις:    
www.hazliseconomist.com

Bronze sponsor:  ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Εταιρία της Philip Morris International
Telecommunications provider: WIND
Logistics supplier:  DHL
Main communication sponsor:
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
Communication sponsor: Πελοπόννησος
IT sponsor: Sieben
Online communication sponsors: in.gr, CNN Greece, pelop.gr
Wine sponsor: Wines of Peloponnese


10 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
GOVERNANCE AND REGIONAL ARTERIES FOR GROWTH
10-11 Μαΐου 2018, Wyndham Loutraki Poseidon Resort
Λουτράκι

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

John Andrews, Consultant Editor, The Economist
Για ένταση μεταξύ περιφερειακής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο Consultant Editor του Economist και πρόεδρος του συνεδρίου John Andrews, ο οποίος έκανε αναφορά στα δημοψηφίσματα στη Σκωτία και για το Brexit αλλά και την περίπτωση της Καταλονίας στην Ισπανία και της Λομβαρδίας στην Ιταλία. Τόνισε ότι οι σχέσεις περιφέρειας και κέντρου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει πάνω σε αυτό.

Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
«Χωρίς την περιφερειακή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί η παγκοσμιοποίηση», επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Σχετικά με τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τόνισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί, ενώ εκτίμησε ότι η εξειδίκευση αυτού του προϋπολογισμού αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Για «την κατάσταση στην οποία κρατιέται» η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, η ευθύνη δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά όλων των συμβαλλομένων μερών. Τόνισε ότι η χώρα θέλει ρηξικέλευθες πολιτικές, αλλαγή πλεύσης και πάνω απ’ όλα ανασυγκρότηση του πολιτικού κόσμου. «Δεν μπορεί η χώρα να πηγαίνει σήμερα σε μια λογική αντιπαραθέσεων, πολλές φορές στείρων και άγονων, μεταξύ του πολιτικού κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «δεν μπορείς να μεταρρυθμίσεις μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αποτελεί κανόνα για τη χώρα. Η θέσπιση της περιφερειακής εξουσίας είναι ένα νέο δεδομένο για τη χώρα με διάρκεια 7 έτη. Έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν μπορείς σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να μιλάς για μεταρρύθμιση. Ασφαλώς, ωστόσο, απαιτείται μια σωστή αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού για τη βελτίωση του θεσμικού του πλαισίου». «Θέλουμε ουσιαστικά η βελτίωση του θεσμού να μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το περιβάλλον που έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες», προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή είναι να «γυρίσει σελίδα» με μια «καθαρή έξοδο» από τα προγράμματα διάσωσης και επιστρέφοντας επιτυχώς στις αγορές στο τέλος του καλοκαιριού, διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Αμέσως μετά, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να διορθώσουμε τις διαρθρωτικές και θεσμικές αδυναμίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που μας εμπόδισαν μέχρι τώρα να παραδώσουμε έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για τις οικονομίες, τις περιφέρειες, τις κοινωνίες και τους πολίτες μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη συλλογικής ανάπτυξης αποτελεσματικών, βιώσιμων και ανταγωνιστικών οικονομιών, βασισμένων στη γνώση, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την πληροφορία, «ώστε να παραδώσουμε κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές, να διευκολύνουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας και να προσφέρουμε μια αίσθηση κατεύθυνσης και αξιοπρέπειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις κοινωνίες γενικότερα».

Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Η διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα σήμερα, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα της αυτοδιοίκησης ως Ελλάδα της δικαιοσύνης, της συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας. «Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να βρίσκουμε εχθρούς και να τα φορτώνουμε όλα, η κοινωνία να καταρρέει, τα προβλήματα να αυξάνονται, να συσσωρεύονται οι συγκρούσεις και να δημιουργούμε ένα κοινωνικό αυτοματισμό», συνέχισε ο κ. Αγοραστός.
«Εμείς δεν παραιτηθήκαμε, αλλά προσπαθήσαμε, προσαρμοστήκαμε και πετύχαμε, νικήσαμε». Ο κ. Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «απρόσωπου δημοσίου», ούτως ώστε να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης, διαφθοράς, συναλλαγής. Ενώ τόνισε ότι: «Η διακυβέρνηση είναι η μεγάλη επανάσταση που πρέπει να κάνουμε, εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά». Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, οι περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν συνέργειες και αποτελεσματική διαχείριση, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. «Δεν χρειάζεται η μετρολογία των Μνημονίων, χρειάζεται ελληνικό, εθνικό σχέδιο, βασισμένο στις ανάγκες, τις λειτουργίες και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας», έκλεισε ο κ. Αγοραστός.

John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Εννέα παράγοντες ως καθοριστικούς για την αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης παρέθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας John Bruton. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στην ηλικιακή διάρθρωση και στο εκπαιδευτικό επίπεδο του ενεργού πληθυσμού. Επιπλέον, στη δυνατότητα ενσωμάτωσης τεχνολογίας, καθώς και στις προκλήσεις για τη μελλοντική στρατηγική εμπορικής πολιτικής.
«Η περιφερειακή πολιτική μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να την εμποδίσει», παρατήρησε ο κ. Bruton. Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στις πιέσεις που ασκεί το μεταναστευτικό ζήτημα και συγχρόνως επεκτάθηκε στην ανάγκη μεταφοράς πόρων και δυνάμεων σε τομείς υψηλής παραγωγικότητας.

Paolo Scaroni, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Rothschild Group
«Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στη διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών εφοδιασμού αλλά επίσης των διαδρομών διαμετακόμισης, και η Ελλάδα έχει να κερδίσει από αυτήν την προσπάθεια», διαπίστωσε από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο αναπληρωτής πρόεδρος του Rothschild Group Paolo Scaroni.
Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι το αέριο της Κασπίας θα διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, διασχίζοντας την Τουρκία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για να καταλήξει στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αγοράς.
«Θα είναι μια ευκαιρία τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις χώρες διέλευσης», τόνισε ο κ. Scaroni, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 24 μήνες, αποτελώντας ένα αυξανόμενα σημαντικό αντίβαρο στην Τουρκία».

Γκίκας Χαρδούβελης, Πρώην Υπουργός Οικονομικών
«Η μεταρρύθμιση είναι η λέξη - κλειδί για να αναπτυχθούν οι οικονομίες. Είναι επίσης η λέξη - κλειδί για να επιβιώσει η Ευρωζώνη», τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης ανέλυσε την ευρωπαϊκή «ενισχυμένη» εποπτεία μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος και, μεταξύ άλλων, απηύθυνε το ερώτημα «θα συνεχίσει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης τα επόμενα 10 χρόνια;», για να απαντήσει «μόνο αν μεταρρυθμιστεί και παραμείνει δημοσιονομικά συνετή».

Ο ίδιος παρατήρησε, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ότι η Γαλλία, η Ιταλία και ο ευρωπαϊκός νότος υποστηρίζουν επιπρόσθετους μηχανισμούς διαμοιρασμού ρίσκου και σταθεροποίησης μέσω ισχυρότερης διακυβέρνησης, την ώρα που η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες ανησυχούν για τον ηθικό κίνδυνο αντιπροτείνοντας ισχυρότερη επιβολή δημοσιονομικών κανόνων και πειθαρχίας της αγοράς.

Lamia Kamal-Chaoui, Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, 
Περιφερειών και Πόλεων, ΟΟΣΑ
Στρατηγικές για την αύξηση της απασχόλησης στις περιφέρειες παρουσίασε κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” η διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών και Πόλεων του ΟΟΣΑ Lamia Kamal-Chaoui. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής αντικινήτρων για τις επιχειρήσεις σε εμπορεύσιμους τομείς και υπογράμμισε τη σημασία προώθησης εμπορικών δραστηριοτήτων με όχημα πρακτικές όπως τα clusters.
Παράλληλα, ξεχώρισε τη σημασία διασφάλισης επαρκούς παροχής δεξιοτήτων και υποστήριξης εργασιακής κινητικότητας για την προσαρμογή σε σοκ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης των περιφερειών στον ανταγωνισμό με βάση τα πλεονεκτήματα σε τοπικό επίπεδο έναντι του φορολογικού ανταγωνισμού.

Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, 
έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος», LSE
«Μπορεί να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη; Όχι ιδιαίτερα», συμπέρανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE Kevin Featherstone, εκφράζοντας την άποψη αφενός ότι δεν υφίσταται η αναγκαία ενότητα ανάμεσα στα κράτη - μέλη και αφετέρου ότι δεν υπάρχουν τα εργαλεία για τη διαχείριση των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Featherstone υποστήριξε πως είναι απίθανο να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ηθικό κίνδυνο και την κατανομή των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητήματα που κατά τη γνώμη του συνιστούν εκκρεμότητες του Μάαστριχτ.
Πρόσθεσε δε ότι η Ευρωζώνη «δεν έχει ξεκινήσει πραγματικά να αντιμετωπίζει τους βαθύτερους περιορισμούς της σύγκλισης που αφορά τα κράτη με αδύναμους θεσμούς», καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι τα βήματα που αναμένεται να ληφθούν το τρέχον έτος δεν θα είναι αρκετά και άρα «δεν είναι σαφές αν ή πότε η Ευρώπη θα μπορέσει να φτάσει στο σημείο που θα αλλάξει το παιχνίδι».

Ronald Hall, Επικεφαλής σύμβουλος, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«H Κομισιόν εργάζεται με τις περιφέρειες σε στοχευμένες περιφερειακές και τοπικές επενδυτικές ανάγκες, κενά δεξιοτήτων και ρυθμιστικά εμπόδια», τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο επικεφαλής σύμβουλος της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ronald Hall, ο οποίος έκανε λόγο για ανάπτυξη στρατηγικών «έξυπνης» εξειδίκευσης.
Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Hall, οι περιφέρειες να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινητοποιήσουν αλυσίδες αξίας και θα ενισχύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Ο ίδιος στάθηκε στην ενθάρρυνση της καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας αλλά και της ευρείας καινοτομίας σε παραδοσιακούς τομείς.
Ο κ. Hall παρέθεσε στοιχεία του Regional Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των περιφερειών της Ε.Ε. που θεωρούνται ηγέτες καινοτομίας ανέρχεται σε 24%. «Μόνο μία στις 10 περιφέρειες έχει εντατικό τομέα R&D φτάνοντας τον στόχο του 3% του ΑΕΠ ως δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έως το 2020».
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι εντοπισμένοι τομείς προς υποστήριξη από την ευρωπαϊκή πολιτική είναι ο αγρο-διατροφικός τομέας, η υγεία και τα φαρμακευτικά, το ICT, η ενέργεια, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, οι μεταφορές, οι κατασκευές, ο τουρισμός, καθώς και ο πολιτισμός και οι δημιουργικές βιομηχανίες.

Bojan Markovic, Αναπληρωτής Διευθυντής Οικονομικών, Πολιτικής και Διακυβέρνησης, EBRD
Στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth” ο Αναπληρωτής Διευθυντής Οικονομικών, Πολιτικής και Διακυβέρνησης Bojan Markovic. Τόνισε ότι η περιφερειακή παράμετρος είναι πολύ σημαντική για την EBRD. Επεσήμανε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καινοτομίας είναι αυτή που μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξη στις περιφέρειες της Ελλάδας και γενικώς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σχολίασε ότι οι τράπεζες βασίζονται κυρίως στο ιστορικό πίστωσης, αλλά αυτό δεν ευνοεί τις καινοτόμους επιχειρήσεις, ενώ τα άυλα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι εύκολο να μετατραπούν σε εγγυητικά μέσα. Γι’ αυτό θα πρέπει, τόνισε, να καταβληθεί προσπάθεια για προώθηση και άλλων χρηματοδοτικών μέσων, όπως είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθεί επίσης η χρηματοδότηση έργου. Ο ρόλος των ευρωπαϊκών ταμείων θα συνεχίσει να είναι σημαντικός για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτίμησε ο κ. Markovic, ενώ έδωσε έμφαση σε σχετικά με τη χρηματοδότηση προγράμματα του EBRD σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Hubert Cottogni, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων
Από τη μία πλευρά, έλλειψη χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά, αφθονία υψηλά καταρτισμένων επαγγελματιών. Με τον τρόπο αυτόν, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Hubert Cottogni, παραθέτοντας ομιλία στο συνέδριο του ECONOMIST στο Λουτράκι με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth”, περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιείται η πρωτοβουλία EquiFund στην Ελλάδα.
Εννέα venture capital και ιδιωτικά equity funds, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έχουν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της συνέργειας του European Investment Fund και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με όχημα start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πηγές χρηματοδότησης κατανέμονται ως εξής: 4 στο πεδίο της καινοτομίας, 2 στο αρχικό στάδιο επιχειρηματικότητας και 3 στο παράθυρο ανάπτυξης.
Ο κ. Cottogni αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι με τις κατάλληλες συνέργειες το συνολικό ποσοστό θα μπορούσε να ανέλθει στο συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα.
«Να εισφέρουμε καινοτομία και στις πολιτικές. Αγαπητές Βρυξέλλες, ακούστε την αγορά», διεμήνυσε ο κ. Cottogni.

Ομιλίες και παρουσιάσεις:

www.hazliseconomist.com
www.regionalgrowth2018.economist.com


Bronze sponsor: ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Εταιρία της Philip Morris International
Telecommunications provider: WIND
Logistics supplier: DHL
Main communication sponsor: ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
Communication sponsor: Πελοπόννησος
IT sponsor: Sieben
Online communication sponsors: in.gr, CNN Greece, pelop.gr
Wine sponsor: Wines of Peloponnese


7 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
GOVERNANCE AND REGIONAL ARTERIES FOR GROWTH
10-11 Μαΐου 2018, Wyndham Loutraki Poseidon Resort
Λουτράκι

Ο ρόλος της περιφέρειας στο εγχείρημα της βιώσιμης ανάπτυξης τίθεται επί τάπητος στο συνέδριο του ECONOMIST με θέμα “Governance and Regional Arteries for Growth”, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο Wyndham Loutraki Poseidon Resort σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Μια σειρά διακεκριμένων αξιωματούχων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αναλύσουν παραμέτρους της περιφερειακής στρατηγικής, μέσα στο νέο περιβάλλον της διαφαινόμενης μετα-μνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο θα τεθούν ο ρόλος της κεντρικής διακυβέρνησης και η αλληλεπίδραση με τις περιφέρειες της χώρας. Επίσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης. Τις εργασίες θα απασχολήσουν επί μέρους θεματικές όπως η διαχείριση υδάτων, η ενσωμάτωση τεχνολογίας, η ενεργειακή στρατηγική και οι επενδύσεις σε υποδομές. Επιπλέον, θα αναδειχθούν οι ευκαιρίες που επωάζουν τομείς όπως τα logistics, ο τουρισμός και η καινοτομία.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών, συμμετέχουν:

Γιώργος Κατρούγκαλος, Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Γκίκας Χαρδούβελης, Πρώην Υπουργός Οικονομικών
Magnus Berntsson, Πρόεδρος της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών (Assembly of European Regions)
John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Hubert Cottogni, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων
Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής,
έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος», LSE
Wolfgang Fengler, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ronald Hall, Επικεφαλής σύμβουλος, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Lamia Kamal-Chaoui, Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Περιφερειών
και Πόλεων, ΟΟΣΑ
Bojan Markovic, Αναπληρωτής Διευθυντής Οικονομικών, Πολιτικής και Διακυβέρνησης, EBRD
Graeme Maxton, τέως Γενικός Γραμματέας, The Club of Rome
Gudrun Mosler-Törnström, Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου
της Ευρώπης
Harper Reed, Διευθυντής τεχνολογίας, Obama for America 2012
Paolo Scaroni, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Rothschild Group

Αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου:

www.hazliseconomist.com
www.regionalgrowth2018.economist.com


Bronze sponsor: ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Εταιρία της Philip Morris International
Telecommunications provider: WIND
Logistics supplier: DHL
Main communication sponsor: ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
Communication sponsor: Πελοπόννησος
IT sponsor: Sieben
Online communication sponsors: in.gr, CNN Greece, pelop.gr
Wine sponsor: Wines of PeloponneseEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner