THE SPORTS BUSINESS SUMMIT FOR SOUTH-EAST EUROPE

ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΟΥ

The sports business summit for SE Europe

20 Σεπτεμβρίου 2019
Divani Apollon Palace & Spa,
Βουλιαγμένη, Αθήνα

John Andrews, Consultant Editor, The Economist
Μια αντανάκλαση της κοινωνίας και της οικονομίας αποτελεί η αθλητική βιομηχανία, σύμφωνα με τον consultant editor του Economist και πρόεδρο του Sports Business Summit John Andrews, σημειώνοντας εισαγωγικά ότι ο αθλητισμός έχει να κάνει με την ευγενή άμιλλα, η οποία συναντάται μεταξύ ατόμων, μεταξύ ομάδων αλλά και μεταξύ εθνών. Ο εκπρόσωπος του Economist προέβλεψε περαιτέρω συνεισφορά της αθλητικής βιομηχανίας στην οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, όπου η συγκεκριμένη αγορά είναι μεν αντιμέτωπη με προκλήσεις, δημιουργεί δε ευκαιρίες. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην τιμωρία αθλητών για παραβατικές συμπεριφορές, στα αναβολικά, στην τεχνολογία που συχνά υποβοηθά κακές πρακτικές αλλά και στις επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, όπως π.χ. μέσω τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ηλεκτρονικό στοίχημα, λιανεμπόριο κ.ο.κ..


Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αθλητικό τουρισμό ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο Sports Business Summit του Economist ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία. Αναφέρθηκε στον συνδυασμό της κυβερνητικής πολιτικής για τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε: «Λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανέφερε ότι οι υποδομές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπυχθεί η αθλητική βιομηχανία. «Η χώρα μας διαθέτει μεγάλες και αρκετά σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πολλές από αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ κάποιες άλλες έχουν αφεθεί στην ελλιπή συντήρηση ή στην εγκατάλειψη. Αποτελεί προτεραιότητά μας η αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων είτε από το ΤΑΙΠΕΔ, είτε από τη ΓΓΑ, είτε από άλλους φορείς, είτε μέσω ΣΔΙΤ ή οποιαδήποτε άλλη μορφή», υπογράμμισε ο υφυπουργός. Ήδη έχουν δρομολογηθεί δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το ΤΕΕ, την εκπόνηση μελετών για τον έλεγχο της στατικότητας και τις ανάγκες συντήρησης των υποδομών προκειμένου άμεσα να προχωρήσουμε σε διαδικασίες εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων, την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης (master plan) για την αξιοποίηση των πολυδύναμων αθλητικών κέντρων σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με τον αθλητισμό, υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης. «Δεν αναφέρομαι μόνο σε χορηγίες για τη διενέργεια αθλητικών εκδηλώσεων. Προφανώς και οι χορηγίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και απαραίτητες. Κυρίως, όμως, αναφέρομαι στην προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας και στον αθλητικό κόσμο και στον επιχειρηματικό, ώστε να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Mε τον αθλητικό τουρισμό να κατέχει ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες να αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξή του, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ του 2017 και 2021 θα έχει ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 41,45%.

Μίλησε ακόμα για τη σημασία της ανάπτυξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης.


Alec Papadakis, Διευθύνων Σύβουλος, United Soccer League (USL)
Για το οικονομικό αποτύπωμα του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το United Soccer League (USL), που δρομολογεί 1 δισ. δολ. επενδύσεις στην επόμενη πενταετία, μίλησε από το βήμα του Economist στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της United Soccer League (USL) Alec Papadakis, ο οποίος ειδικότερα σημείωσε ότι το USL, το οποίο έχει παρόμοια δομή με το EFL, το αγγλικό ποδόσφαιρο, διοργανώνει 3 διαφορετικά πρωταθλήματα και απασχολεί πάνω από 3.000 άτομα χωρίς να συνυπολογιστούν οι 1.500 παίκτες.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις επενδύσεις σε 3 γήπεδα που είναι σε στάδιο κατασκευής και σε 12-15 επιπλέον μέχρι το 2025. Μόνο στο Κεντάκι, όπως είπε, η επένδυση που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της επόμενης χρονιάς και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου, θα φέρει αξία πάνω από 100 εκατ. δολ. στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ.Papadakis, η βιομηχανία αθλημάτων συνεισφέρει στον κλάδο των ΜΜΕ, στην βιομηχανία αθλητικών υποδημάτων, ένδυσης και αθλητικού εξοπλισμού, με μερίδιο 50% στο σύνολο των λιανικών πωλήσεων. Έκανε τέλος ειδική μνεία στην Ελλάδα και στην Αθήνα ως αφετηρία των αθλημάτων, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με καταξιωμένους αθλητές (π.χ. Γιάννης Αντετοκούμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς κ.ά.) και τόνισε τη στρατηγικής σημασίας θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια.


Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
«Το 90% των εσόδων της ΔΟΕ αναδιανέμεται προς όφελος των αθλητών παγκοσμίως. Σε κύκλο τετραετίας αυτό αντιστοιχεί σε 5 δισ. δολάρια ή σε 3,4 εκατ. δολάρια ημερησίως», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, εξηγώντας ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην εκάστοτε Οργανωτική Επιτροπή προκειμένου να διοργανώσει τους Αγώνες, στους ίδιους τους αθλητές μέσω των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών τους, και στις Διεθνείς Ομοσπονδίες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Το 73% των εσόδων της ΔΟΕ προέρχεται από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το 18% από χορηγούς.

«Μέσω της επιδίωξης της συμμετοχής αλλά και της διάκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές διαπλάθουν τον χαρακτήρα τους και αποκτούν αυτοπειθαρχία, αφοσίωση και ηγετικές ικανότητες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν το υπόβαθρο για να αναπτυχθούν τόσο οι αθλητικές όσο και οι προσωπικές αρετές όπως το αθλητικό πνεύμα, η υπευθυνότητα και η εστίαση στον στόχο», διεμήνυσε ο κ. Καπράλος.

Ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα του ντόπινγκ, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΟΕ έχει προχωρήσει στην αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση του φαινομένου και στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων, με τα δείγματα να φυλάσσονται επί 8ετία, καθώς «η επιστήμη δίνει σήμερα τη δυνατότητα έστω και εκ των υστέρων να ανιχνευθούν οι παραβάτες του κώδικα αντι-ντόπιγκ».

Όσον αφορά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Καπράλος, με χρήματα της ΔΟΕ ανακαίνισε το ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Μόρια, κατασκεύασε γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα και κάλεσε πρόσφυγα να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα ως λαμπαδηδρόμος στη λαμπαδηδρομία που διεξήχθη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.  


Paolo Scaroni, πρόεδρος, AC Milan
Με 3,5 δις. οπαδούς παγκοσμίως και 350 εκατ. ανθρώπους να παρακολουθούν τους τελικούς του Champions League, είναι σαφείς οι επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε κάθε πτυχή της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Milan Paolo Scaroni, ο οποίος από το βήμα του Economist τόνισε ότι 25 δισ. ευρώ είναι η αγορά μόνο από τις 5 βασικές λίγκες της Ευρώπης.

Σε αυτό το περιβάλλον, ζητούμενο είναι πώς μπορεί κανείς να έχει ηγετική θέση, ώστε να φέρνει τους καλύτερους παίκτες, να προσελκύει συνεχώς νέους οπαδούς και εντέλει να δημιουργεί έσοδα, υπογράμμισε ο κ. Scaroni. Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην Ασία υπάρχουν δισεκατομμύρια νέοι οπαδοί, πιστοί τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλα αθλήματα. Ο πρόεδρος της Milan ρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται για την αύξηση των πιστών οπαδών είναι τόσο η ανάπτυξη του Champions League όσο και η προσβασιμότητα, διότι αυτή δεν είναι εύκολη σε Ασία και Ινδία, λόγω της διαφοράς ώρας (π.χ. πολλοί αγώνες διεξάγονται όταν είναι ξημερώματα για τις χώρες αυτές). Μια λύση υπό συζήτηση είναι τα ματς να μεταφέρονται Σαββατοκύριακα, ανέφερε ο κ. Scaroni.


Mηνάς Λυσάνδρου, Πρόεδρος, Super League Greece, Α' αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος,
ΠΑΕ ΑΕΚ

Για την προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος μίλησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Super League Greece και Α' αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ Μηνάς Λυσάνδρου, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα Super League ιδρύθηκε το 2006 και με κοινή βούληση 14 ομάδων αποφασίστηκε η επανεκκίνησή της τον Απρίλιο του 2019.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη της θεσμικής συνεργασίας με το Υπουργείο Αθλητισμού, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, η διαβούλευση για τον νέο αθλητικό νόμο και η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων. Όπως είπε, το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ενώ μιλώντας για την τρέχουσα αγωνιστική, σχολίασε ως μεγάλη αλλαγή το νέο format διεξαγωγής του πρωταθλήματος με μειωμένο αριθμό ομάδων, ανάδειξη του αθλητή μέσω των play off, παροχή συνεχούς ενημέρωσης στους φιλάθλους όπου κι αν βρίσκονται και στρατηγική επένδυση στην τεχνολογία. Ενδεικτικά, ο κ. Λυσάνδρου σημείωσε ότι ήδη στα social media σημειώνεται 88% αύξηση των followers. Στο επίκεντρο, όπως είπε, είναι πρωτοβουλίες όπως το Fantasy League, η θέσπιση κεντρικής διαχείρισης των πινακίδων LED στα γήπεδα και λύσεις με ανταποδοτικότητα, ενώ έκλεισε την παρέμβασή του με το επετειακό γεγονός που αφορά τα 60 χρόνια από την πρώτη σέντρα της ΑΕθνικής.


Domingos Soares de Oliveira, διευθύνων σύμβουλος, S.L.Benfica
Τη στρατηγική επιλογή της πορτογαλικής ομάδας να επενδύσει στην ανάπτυξη της νεολαίας ανέλυσε κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Benfica Domingos Soares de Oliveira, ανατρέχοντας σε μια απόφαση η οποία ελήφθη πριν από 15 χρόνια, «όταν αποφασίσαμε να χτίσουμε μια ακαδημία κορυφαίου επιπέδου, συγκεντρώνοντας 13χρονους αθλητές ώστε να ζουν και να προπονούνται μαζί στον ίδιο χώρο».

Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής ήταν ορατά μόνο 7 έως 10 χρόνια μετά την αρχική επένδυση, εξήγησε ο κ. Oliveira, τονίζοντας ότι το κλαμπ κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις δαπάνες του σε νέους παίκτες, να ελέγξει τους μισθούς των παικτών και να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα μέσω της εμπορικής αξιοποίησης του δυναμικού.

«Βεβαίως, χρειαζόταν επίσης να έχουμε πρόσβαση σε ταλέντο στο αρχικό στάδιο -που σημαίνει κορυφαίοι scouters αλλά και εξαιρετικοί νεαροί αθλητές- όπως και καλά εκπαιδευμένους προπονητές, σύγχρονες εγκαταστάσεις και μια καλή μεθοδολογία και τεχνολογία που να υποστηρίζει τα πάντα και παντού», συμπλήρωσε ο κ. Oliveira.


Marta Plana i Dropez
, μέλος ΔΣ, Barcelona FC
Η Barcelona είναι «κάτι περισσότερο από μια ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Barcelona Marta Plana i Dropez, η οποία στάθηκε στα 144.000 μέλη και στο 1,5 εκατ. παιδιά τα οποία στηρίζει ο οργανισμός ανά τον κόσμο.

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει τρεις πηγές εισοδήματος στον κόσμο του αθλητισμού: τα έσοδα από τους αγώνες και από τις εμπορικές δραστηριότητες των εγκαταστάσεων που τους φιλοξενούν, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι χορηγίες. Ωστόσο, τελευταία αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι το περιθώριο ανάπτυξης είναι μικρό και ότι οι οικονομικοί πόροι που θα αντλούνται από αυτές τις τρεις μορφές εσόδων δεν θα είναι τόσο κυρίαρχοι. Για τον λόγο αυτόν, τα κλαμπ αρχίζουν να αναπτύσσουν νέες στρατηγικές για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα των fan, με την ιδέα να είναι σε θέση να τους κεφαλαιοποιήσουν», εξήγησε η κ. Plana, τονίζοντας ότι η Barcelona έχει περισσότερους από 335 εκατ. ακόλουθους στα social media.

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε ενέργειες όπως τα Barça Studios και το Barça Innovation Hub, με projects όπως το WIMU, «ένα σύστημα που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δεκάδες βιομετρικά δεδομένα και την απόδοση του παίκτη».


Brendan Flood
, διευθυντής, Burnley FC
Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ανέπτυξε ο διευθυντής της Burnley Brendan Flood, ο οποίος τόνισε ότι η αξία των αθλητικών δικαιωμάτων στα ΜΜΕ ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ. Ο κ. Flood αναφέρθηκε στη δυναμική που εμφανίζουν ανερχόμενοι τομείς όπως το γυναικείο ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας ότι η αξία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Στάθηκε δε στα οφέλη των διεθνών ποδοσφαιρικών κατασκηνώσεων και της επένδυσης στην κοινότητα.


Δημήτριος Ευσταθίου,ανώτατος αντιπρόεδρος, player relations & competition, Major League Soccer (MLS)
Tη δομή της MLS ως ενιαίας οντότητας κατά την οποία όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στη Λίγκα, περιέγραψε στο Sports Business Summit του Economist ο ανώτατος αντιπρόεδρος της Major League Soccer (MLS) Δημήτριος Ευσταθίου. Όπως εξήγησε, η Λίγκα διατηρεί όλα τα εθνικά εμπορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα μετάδοσης, έχει υπό την κατοχή της όλη την πνευματική ιδιοκτησία των κλαμπ (logos, μασκότ, κ.ά.), και υπογράφει τα συμβόλαια όλων των παικτών τους οποίους και προσλαμβάνει. Από την πλευρά τους, τα κλαμπ έλαβαν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε συμφωνίες τοπικής μετάδοσης και χορηγίας, αξιοποιούν την πνευματική ιδιοκτησία στον τόπο τους και είναι εκείνα που διαλέγουν όλους τους παίκτες για τα ρόστερ τους.


Alex Saratsis, senior director of global operations, Octagon Basketball
Στις νέες εξελίξεις όσον αφορά την εκπροσώπηση των παικτών από εταιρείες και στο πώς αυτές οι εταιρείες επενδύουν στο μάρκετινγκ, την ψηφιοποίηση κ.λπ. αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο senior director of global operations της Octagon Basketball Alex Saratsis. Μίλησε για εκτίναξη των εσόδων συνεπεία των εξελίξεων στην τηλεοπτική αγορά αλλά και στο πώς άλλαξαν και πάλι τα πράγματα μετά την τελευταία κρίση. Καθώς η ροή εσόδων μειώθηκε, όπως τόνισε ο κ. Saratsis, δίνεται πλέον πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στα τηλεοπτικά δικαιώματα, στο ψυχαγωγικό κομμάτι και γενικώς στο περιεχόμενο (content), και όχι απλώς στην εκπροσώπηση παικτών.


Derek Aframe, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, integrated marketing division, Octagon
Το NBA δημιουργεί το έδαφος για ένα παγκόσμιο άθλημα που θα προσελκύει οπαδούς και έσοδα απ’ όλον τον κόσμο, επεσήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του integrated marketing division της Octagon Derek Aframe και μίλησε για ραγδαία αύξηση των αξιών μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες του μάρκετινγκ και της εκπροσώπησης ταλέντων, καθώς και στις εταιρείες που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στην τεχνολογία, μέσω της οποίας εξελίσσεται το NBA. «Πρέπει να κατανοήσουμε τη δυναμική των παικτών και πέρα από το γήπεδο», υπογράμμισε, θέτοντας την πρόκληση του πώς αυτό μπορεί να μετατραπεί σε έσοδα.


Donnie Nelson, γενικός διευθυντής, Dallas Mavericks
Στην επιρροή που δέχεται το μπάσκετ ως άθλημα από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας εστίασε την εισηγησή του ο γενικός διευθυντής της Dallas Mavericks Donnie Nelson. Αναφέρθηκε στη σημασία και τις ιδιαιτερότητες της ανερχόμενης κινεζικής αγοράς. Τέλος, σχολίασε το πώς έχουν εξελιχθεί οι αμοιβές των παικτών, ενώ υπογράμμισε ότι οι παίκτες θέλουν να αγωνιστούν στο NBA για να αναμετρηθούν με τους κορυφαίους και ότι το NBA δίνει ευκαιρίες σε όλους και όχι μόνο σε λίγους.Γιάννης Καποδίστριας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, bwin
«Η Ελλάδα είναι χώρα των άκρων», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του Sports Business Summit του Economist ο γενικός διευθυντής Ελλάδος της bwin Γιάννης Καποδίστριας, επιχειρώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες γίνονται επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν χρυσά μετάλλια και διακρίσεις. Αντίθετα, στην Ελλάδα, αν και παλαιότερα δίνονταν χρήματα για βελτίωση των επιδόσεων αθλητών και ομάδων, πλέον δεν δίνεται τίποτα, ενώ προστίθενται και άλλοι περιοριστικοί παράγοντες όπως είναι οι κανονισμοί και η υψηλή φορολογία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και σημείωσε ότι η χρηματοδότηση δεν είναι το παν, ο κ. Καποδίστριας επαίνεσε την προσπάθεια της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, καθώς και Ελλήνων αθλητών από την επαρχία, οι οποίοι στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις οικογένειές τους για να καλύψουν ετήσια έξοδα προπονήσεων (της τάξης των 10-14 χιλ. ευρώ). Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στη συνεργασία της bwin με τον Ολυμπιακό όσο και στον θεσμό της υιοθεσίας αθλητών, ως μια πρακτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με παράδειγμα την Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξιφασκίας Δώρα Γκουντούρα, που συμμετέχει στο χορηγικό πρόγραμμα της bwin.

Νίκος Λεπενιώτης, γενικός διευθυντής, KAE Ολυμπιακός
Στην Ελλάδα το πλαίσιο των χορηγιών σε αθλητικές ομάδες και μεμονωμένους αθλητές είναι διαφορετικό συγκριτικά με άλλες χώρες, ανέφερε από το βήμα του Sports Business Summit του Economist ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Λεπενιώτης. Ανέφερε ως παράδειγμα το μπάσκετ όπου ο επενδυτής-χορηγός ξέρει εν πολλοίς τι αξία θα πάρει πίσω όταν επενδύσει κάποια χρήματα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το στοίχημα.

«Αυτό που ψάχνουμε είναι μία εταιρεία που μπορεί να στηρίξει τη φιλοσοφία μας -μια σύμπραξη, μια συνεργασία», τόνισε ο κ. Λεπενιώτης, εξηγώντας ότι η ομάδα πρέπει να κατανοήσει τι μπορεί να κερδίσει από τη χορηγία, διότι το θέμα δεν είναι απλώς ένας χορηγός του Ολυμπιακού αλλά ένας εταίρος, που θα συμβάλει στο να δημιουργηθεί αξία για το brand. Εν κατακλείδι, τόνισε ότι το πιο σημαντικό στην επιτυχία οποιασδήποτε χορηγίας είναι η δημιουργία ενιαίας αξίας για τους συμβαλλόμενους.

Ken Aagaard, πρόεδρος, CBT
Toν τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία ανοίγει τις ευκαιρίες, ώστε το κοινό να παρακολουθεί πλέον αθλητικά γεγονότα τα οποία δύσκολα παρακολουθούσε στο παρελθόν, περιέγραψε από το βήμα του Sports Business Summit του Economist ο πρόεδρος της CBT Ken Aagard. Όπως είπε, καθώς το κόστος της τεχνολογίας μειώνεται και οι μέθοδοι παράδοσης του αποτελέσματος σαφώς διευκολύνονται, οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί είναι σε θέση να παράγουν μικρότερα γεγονότα σε λογικές τιμές, που σημαίνει ότι κάθε άθλημα σε οποιοδήποτε επίπεδο μπορεί και πρακτικά να μεταδίδεται.

«Αν το παιδί σας αγωνίζεται σε ένα τοπικό τουρνουά τένις, σήμερα γίνεται ολοένα και πιο πιθανό να μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτόν τον αγώνα από μακριά. Κάθε κλαμπ ή σχολική ομάδα έχει τώρα τη δυνατότητα να παράγει και να διανέμει το δικό της περιεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Aagard.


Christopher Russo, διευθύνων σύμβουλος, Houlihan Lokey’s Technology, Media, Telecom Group,
πρώην ανώτατος αντιπρόεδρος ΜΜΜ και εκδόσεων της
National Football League (NFL)
Με εμπειρία σε εταιρικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, ο διευθύνων σύμβουλος της Houlihan Lokey’s Technology, Media, Telecom Group Christopher Russo αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς στην καριέρα του, μεταφέροντας στους συνέδρους μεθόδους που κάνουν την αθλητική πρακτική ενδιαφέρον περιεχόμενο για τα ΜΜΕ. Ο κ. Russo έκανε ειδική αναφορά στην δραστηριότητά του από το NFL και αργότερα από το NewMediaGroup, όπου είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει πρωτοποριακές πρακτικές. Επίσης αναφέρθηκε στην εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος (Big Lead Sports) μεταφέροντας τεχνογνωσία γύρω από την παραγωγή του πρώτου περιεχομένου παιχνιδιών online, μέχρι την εισβολή των νέων τεχνολογιών που οδήγησαν σε ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων. Όπως είπε, πλέον προσπαθεί να αξιοποιήσει το ψηφιακό περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες που διαδέχθηκαν την τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες που επιτρέπουν συνδυασμό περιεχομένων από διαφορετικά sport και προσιτές τιμές, που μπορούν να προσελκύσουν θεατές. Η επιχειρηματική δραστηριότητα σ` αυτό τον τομέα είναι κεδροφόρα όπως είπε, ενώ ανέφερε και παραδείγματα όπου τα sport μπαίνουν στα σχολεία με εκδηλώσεις οι οποίες συχνά χρηματοδοτούνται.

Jonathan Krane, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, KraneShares
Στη συνδυασμένη ανάπτυξη της αγοράς του πολιτισμού και του αθλητισμού στην Κίνα αναφέρθηκε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της KraneShares Jonathan Krane. Έδωσε παραδείγματα για το πώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έγινε ένα μεγάλο άλμα όσον αφορά την πρόσβαση των Κινέζων σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα είναι μέρος της καθημερινής ζωής των Κινέζων, τόνισε ο κ. Krane, και υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός της χώρας μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη αύξηση των προσφοράς ψυχαγωγίας και αθλητικών γεγονότων, καθώς και το ότι αυτό συνδέεται με το τεχνολογικό άλμα που πραγματοποιεί η Κίνα.

Gary Mellor
, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Beswicks Sports
Σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων διαφόρων συλλόγων και πρωταθλημάτων αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Beswicks Sports Gary Mellor, ο οποίος τόνισε ότι έχει βιώσει διαφορετικές αγορές που αφορούν την εμπλοκή του κοινού και, σύμφωνα με την άποψή του, ο πιο επιτυχημένος τρόπος είναι μέσω της κοινότητας.

Glenn Lovett, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Nielsen Sports
Όσοι επιχειρούν στη βιομηχανία αθλημάτων θα πρέπει δουν πώς μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ανέφερε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Nielsen Sports Glenn Lovett. Κάθε άθλημα προσπαθεί να αποκτήσει και να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς, σύμφωνα με τον κ. Lovett. Με το ποδόσφαιρο αυτό ήταν εφικτό, καθώς πρόκειται για παγκόσμιο άθλημα, σημείωσε, για να προσθέσει ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός των format και να αξιοποιηθούν οι νέες τάσεις όπως το festivalization. Πρέπει να δίνεται η αίσθηση στο κοινό ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει, υπογράμμισε ο κ. Lovett.


Evan Greene, εταίρος, 3 Emerald Marketing
Μιλώντας για τον τρόπο που εργάζεται η εταιρεία του κατέδειξε την αυτονομία ως το κλειδί ο εταίρος της 3 Emerald Marketing Evan Greene, εξήγησε πώς έκανε από το τμήμα marketing τα Grammy έναν από τους πιο αναγνωρισμένους θεσμούς. Ο κ. Greene τόνισε ότι αυτό που είχε σημασία ήταν να κατανοήσουν ως ομάδα τι αντιπροσωπεύουν για τους ίδιους και για την κοινωνία. «Είδαμε τα δημογραφικά στοιχεία, τις συμπεριφορές, τι προσφέρει ένα ζωντανό event και τι το κάνει πιο συμμετοχικό», σημείωσε, μιλώντας για τη στρατηγική που σχεδιάστηκε με στόχο όχι τα χρήματα αλλά την πιστότητα του κοινού, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες παρακολούθησης αλλά και χορηγίες.


Noah Whinston
, διευθύνων σύμβουλος, Immortals
Για μια έκρηξη στη βιομηχανία των e-sports μίλησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Immortals Noah Whinston, η οποία έχει τραβήξει πολλή προσοχή και πολλά κεφάλαια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Immortals στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς καθιερώθηκαν τα e-sports σε διάφορες αγορές, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Βραζιλίας. Τόνισε ότι στο e-gaming δεν υπάρχουν φραγμοί σε σχέση με το φύλο ή την κληρονομικότητα. Τα παιχνίδια πεθαίνουν ή εξελίσσονται, αλλά πάντα βγαίνουν καινούργια, υπογράμμισε κατά την ομιλία του.


Brent Lawrence, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Accelerate Sports
Στο πώς εξελίχθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η τεχνολογία των e-sports ώστε σήμερα να μιλάμε για πολύπλοκα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο Sports Business Summit του Economist στην Αθήνα ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Accelerate Sports Brent Lawrence. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι σήμερα δεν μιλάμε πλέον για παιχνίδια αλλά για έναν τεράστιο επιχειρηματικό τομέα, τον οποίο οι τράπεζες προσπαθούν να αποτιμήσουν. Ο τζίρος των e-sports, σύμφωνα με τον κ. Lawrence, θα διπλασιαστεί μέχρι το 2021. Τα e-sports, υπογράμμισε, συνιστούν ήδη μια πρόκληση για τα παραδοσιακά brands.


John Collins, εταίρος, Collins & Collins
Παίρνοντας αφορμή από το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA το 2015, ο εταίρος της Collins & Collins John Collins εστίασε στη δεοντολογία των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώσεων και σωματείων και στο πώς αυτή μπορεί να περιφρουρηθεί. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας δεοντολογίας, εξήγησε, ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται από μια ανεξάρτητη αρχή. Η ομαλή διαδοχή στις υπεύθυνες θέσεις, η διάχυση της εξουσίας, η οικονομική διαφάνεια και ο εσωτερικός έλεγχος θα πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του αντίστοιχου φορέα, σημείωσε. Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέγονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, τόνισε ο κ. Collins.


Marco Villiger, ιδιοκτήτης, MV Sports Consulting και πρώην αναπλ. Γενικός γραμματέας της FIFA
Στη διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου σε αθλητικούς οργανισμούς εστίασε την ομιλία του ο ιδιοκτήτης της MV Sports Consulting και πρώην αναπλ. Γενικός γραμματέας της FIFA Marco Villiger. Έκανε τη διάκριση μεταξύ κοινής νομοθεσίας και αθλητικού νόμου, όπως και μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων. Επεσήμανε ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι επιβάλλονται για λόγους αμιγώς νομικούς αλλά και για λόγους που αφορούν την εταιρική κουλτούρα και τις καλές εταιρικές πρακτικές. Ο κ. Villiger είσης αναφέρθηκε στις ποινές που προβλέπονται στην αθλητική νομοθεσία, καθώς και στις αρχές που πρέπει να διέπουν τους εσωτερικούς ελέγχους και στις σχετικές προκλήσεις.


Ομιλίες-παρουσιάσεις:  www.hazliseconomist.com


In collaboration with USL (United Soccer League)

Gold sponsor:
Bwin
Silver sponsor:
KraneShares
Contributors:
Hanikian Law Firm, CAFFÈ L'ANTICO, GLOA Design & Marketing Services, Artecnico
IT sponsor:
Pobuca, Telecommunications provider: WIND
Official airline carrier:
Aegean Airlines13/09/2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
The sports business summit for SE Europe
The sky’s the limit
20 Σεπτεμβρίου 2019, Divani Apollon Palace & Thalasso, Vouliagmeni, Athens

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που κυοφορεί η αγορά των σπορ στη ΝΑ Ευρώπη τίθενται στο επίκεντρο συνεδρίου του Economist “The sports business summit for SE Europe: The sky’s the limit”, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa στη Βουλιαγμένη σε συνεργασία με το USL (United Soccer League).

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τα media και η τεχνολογία θα αποτελέσουν αντικείμενο των εισηγήσεων, οι οποίες θα επεκταθούν σε ζητήματα όπως η εκπόνηση εμπορικής στρατηγικής σε ένα σύνθετο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς σε επιμέρους αθλητικούς τομείς και η δυναμική της σχέσης των νέων με τα σπορ. Την ατζέντα του συνεδρίου συμπληρώνουν θεματικές όπως ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων στην αθλητική βιομηχανία.


Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο συμμετέχουν:

Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος
  της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Δημήτριος Ευσταθίου,ανώτατος αντιπρόεδρος, player relations & competition, Major League Soccer (MLS)
Ken Aagaard, πρόεδρος, CBT
Derek Aframe, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, integrated marketing division, Octagon
John Collins, εταίρος, Collins & Collins
Brendan Flood, διευθυντής, Burnley FC
Evan Greene, εταίρος, 3 Emerald Marketing
Γιάννης Καποδίστριας,Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, bwin
Jonathan Krane, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, KraneShares
Brent Lawrence, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Accelerate Sports
Νίκος Λεπενιώτης,γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού
Glenn Lovett, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Nielsen Sports
Gary Mellor, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Beswicks Sports
Donnie Nelson, γενικός διευθυντής, Dallas Mavericks
Alec Papadakis, Διευθύνων Σύβουλος, United Soccer League
Paolo Scaroni, πρόεδρος, AC Milan
Domingos Soares de Oliveira, διευθύνων σύμβουλος, S.L. Benfica
Marta Plana i Dropez, μέλος ΔΣ, Barcelona FC
Christopher Russo, διευθύνων σύμβουλος, Houlihan Lokey’s Technology, Media, Telecom Group,
   πρώην ανώτατος αντιπρόεδρος ΜΜΜ και εκδόσεων της National Football League (NFL)
Marco Villiger, ιδιοκτήτης, MV Sports Consulting και πρώην αναπλ. Γενικός γραμματέας της FIFA
Noah Whinston, διευθύνων σύμβουλος, Immortals

Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:  www.hazliseconomist.com / www.sports2019.economist.com

Gold sponsor: Bwin
Silver sponsor:
KraneShares
Contributors:
Hanikian Law Firm, CAFFÈ L'ANTICO
IT sponsor:
Pobuca
Telecommunications provider:
WIND
Official airline carrier:
Aegean AirlinesEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner