THIRD SUSTAINABILITY SUMMIT

                                                                                                          

17 Οκτωβρίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist
για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
16 και 17 Οκτωβρίου 2019 - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου


Ημέρα 2η – Μέρος Β’
Βασιλική Τσιαούση, Υπεύθυνη τομέα «Βιοποικιλότητα και προστατευόμενες περιοχές», μέλος ΕΜΕΚΑ, ΕΚΒΥ, ΕΜΕΚΑ, Τράπεζα της Ελλάδος
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν σε απώλεια της βιοποικιλότητας σε ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με την υπεύθυνη τομέα «Βιοποικιλότητα και προστατευόμενες περιοχές» και μέλος ΕΜΕΚΑ, ΕΚΒΥ, ΕΜΕΚΑ της Τράπεζας της Ελλάδος Βασιλική Τσιαούση. Εξήγησε ότι η βιοποικιλότητα είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές (καθώς τα οικοσυστήματα, τα δάση και οι θάλασσες, δεσμεύουν το CO2). Αναφερόμενη στις δράσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τα δάση, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ειδικοί επιστήμονες ερεύνησαν, σε 4 πιλοτικές περιοχές (Πάρνηθα, Ταΰγετος, Πιερία, Καλαμπάκα), φαινόμενα που μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή, όπως η ξήρανση της ελάτης και της δασικής πεύκης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια, προτάθηκαν μέτρα και δόθηκαν κατευθύνσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ εκπαιδεύθηκαν υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών της χώρας για να προσαρμόσουν τις διαχειριστικές τους πρακτικές, ώστε να θωρακίσουν τα δάση έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Μελετήθηκε επίσης η τρωτότητα 10 υγροτόπων της Αττικής στην ξηρασία, με βάση 2 κλιματικά σενάρια και εκπονήθηκε σχέδιο δράσης, ενώ αναγνωρίστηκαν τα όρια 50 μεγάλων και μικρών υγροτόπων της Αττικής για να προστατευθούν από πιέσεις, σημείωσε η κ. Τσιαούση, η οποία επίσης τόνισε ότι απαιτείται ριζική αλλαγή σε κάθε πτυχή του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τη φύση, ώστε να προφυλάξουμε και να διατηρήσουμε την πολύτιμη φυσική μας κληρονομιά.

Αντώνης Τσαρμπόπουλος, Kαθηγητής της Iατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του βιοαναλυτικού τμήματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Την αξία της βιοποικιλότητας μέσα από την πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες για να παραγάγουν ένα φάρμακο ανέδειξε ο Kαθηγητής της Iατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του βιοαναλυτικού τμήματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Αντώνης Τσαρμπόπουλος. Εξήγησε ότι η επένδυση απαιτεί υψηλότατο κόστος για τη βιομηχανία (της τάξης του 2,6 δις ετησίως) και πολλές δοκιμές συνθέσεων (ξεκινώντας με 5-10 δραστικές ουσίες), για να φτάσουμε μετά από χρόνια προσπαθειών σε μία δραστική ουσία που θα οδηγήσει στην παραγωγή φαρμάκου. Η βιοποικιλότητα στη φύση είναι η πηγή της πρώτης ύλης που τροφοδοτεί τη βιομηχανία καθώς προσφέρει τα φυσικά συστατικά που προωθούνται στην φαρμακοβιομηχανία, σημείωσε ο καθηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη κ.α., που είναι από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα περιοχές της Μεσογείου. Μάλιστα όπως είπε, αναπτύσσονται συνεργασίες με το Χημείο και την ακαδημαϊκή κοινότητα και προς αυτή την κατεύθυνση διερευνώνται συνέργειες.

Ο ίδιος υπενθύμισε και αναφορές της κ. Νίκης Γουλανδρή στα εγκαίνια του Μουσείου για την αξία των συνεργειών με έμφαση στη σύνδεση των επιστημών όπως η βιολογία και η ιατρική. Αναφέρθηκε επίσης ενδεικτικά στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ από την οποία πάσχουν 50 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως και για την οποία δεν υπάρχει μέχρι σήμερα αξιόπιστη θεραπεία. Ο ίδιος, ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας διερευνά δυνατότητες καθυστέρησης των συμπτωμάτων της νόσου ή/και θεραπείας μέσω χρήσης κάποιων φυσικών συστατικών από τα φύλλα της ελιάς. Αναφέρθηκε σε σχετικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Κρήτη, μεσω του οποίου δημιουργήθηκε μια ένωση που φαίνεται να εμποδίζει την εξέλιξη της νόσου, όπως αποτυπώνεται σε κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με ελληνικό νοσοκομείο.

Μαρία Παπαϊωάννου
, Διευθύντρια, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της συνεχούς και συστηματικής εκπαίδευσης, κυρίως της νέας γενιάς, αποτελεί σκοπό του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του μουσείου, μέσω του οποίου προετοιμάζονται οι νέοι για τις μελλοντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η προσπάθεια άρχισε το 1974 που το Μουσείο δέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες και τις πρώτες μαθητικές ομάδες, σημείωσε η κ. Παπαϊωάννου. Πλέον τα προγράμματα του μουσείου είναι διαδραστικά, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2000, το ΜΓΦΙ, δημιούργησε το κέντρο ΓΑΙΑ για την περιβαλλοντική έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η κ. Παπαϊωάννου περιέγραψε μια σειρά από χαρακτηριστικά και εργαλεία του μουσείου, όπως η Σφαίρα και ο θόλος, για να καταλήξει στη νέα ανανεωμένη έκθεση του κέντρου Γαία για τις σύγχρονες και τις μελλοντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, από όπου τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα, η κυκλική και γραμμική οικονομία και η κλιματική αλλαγή. Είναι ενδεικτικό ότι αφιερώνεται μια ολόκληρη ενότητα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με βάση την ατζέντα 2030, μέσα από την συνεργασία του μουσείου με το UN SDSN Greece, σημείωσε η διευθύντρια του Μουσείου.

Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων σύμβουλος, AXA Ασφαλιστική
Λύσεις μέσω των οποίων ασφαλιζόμαστε έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε διευθύνων σύμβουλος της AXA Ασφαλιστικής Ερρίκος Μοάτσος, ο οποίος μιλώντας για τις φυσικές καταστροφές σημείωσε ότι στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης. Αναφερόμενος στον Στόχο 13 του ΟΗΕ, Δράση για το Κλίμα, ο κ.Μοάτσος είπε ότι αυτός ο στόχος επιδρά σε πολλούς από τους άλλους στόχους, καθώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν εν πολλοίς τις κοινωνίες και εστίασε ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο βοηθά η ασφαλιστική αγορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Μοάτσος ανέδειξε την αξία της ενημέρωσης από επαγγελματίες που γνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία της AXA με το Μουσείο Γουλανδή στο πλαίσιο της έκθεσης «Σεισμός στο Μουσείο», που αποσκοπεί ακριβώς στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού. Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας, η οποία θα βοηθήσει στην ανακάλυψη της εξέλιξης των φαινομένων και άρα στην καλύτερη διαχείριση των επιπτώσεών τους και δεν παρέλειψε να αναδείξει και τον ουσιαστικό ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς στην κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Όπως είπε, οι ζημιές αυτές προσδιορίζονται με βάση τρέχοντα στοιχεία σε 330 δις. ετησίως, εκ των οποίων μόλις 40% είναι ασφαλισμένο. Αυτό το «κενό προστασίας», σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να καλυφθεί σημειώνοντας ότι ειδικότερα στη χώρα μας μόνο 15% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα για καταστροφές και προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ σχετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η ΕΑΕΕ.

Νικόλαος Κουδούνης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας
Για τα επιχειρηματικά πάρκα ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης μίλησε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Κουδούνης, κατά την άποψη του οποίου, τα δυο βασικότερα πλεονεκτήματα από την ένταξη των επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα είναι οι εντός αυτών συντελούμενες συνέργειες και οι δυνατότητες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τα οποία έχουν ήδη υποστεί προ-επεξεργασία με ευεργετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, ο κ. Κουδούνης αναφέρθηκε στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, όπου δραστηριοποιούνται πάνω από 250 επιχειρήσεις και πραγματοποιείται άνω του 80% της βιομηχανικής παραγωγής της Στερεάς Ελλάδας και 35% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Κουδούνης, ανέδειξε συστηματικά και τεκμηριωμένα στο παρελθόν την ανάγκη παρέμβασης στην περιοχή.

Πλέον, η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρήσεων γης αποκλείει την περίπτωση προβλημάτων χωροταξικής ή πολεοδομικής φύσεως κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων ή κατά τη διαδικασία επέκτασής τους. Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από έργα υποδομής, ενώ το κόστος λειτουργίας τους (παράγοντας Βιώσιμης Ανάπτυξης και αυτό δεδομένου ότι οι μη κερδοφόρες επιχειρήσεις δεν έχουν προοπτική) αναμένεται να μειωθεί λόγω των οικονομιών κλίμακας που σταδιακά θα προκύψουν.

Lilia Giugni, Συνιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος, GenPol (Gender & Policy Insights) και Ερευνήτρια, Cambridge Centre for Social Innovation
Στον δημόσιο διάλογο η βιωσιμότητα συχνά συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σύμφωνα με τη συνιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλο της GenPol (Gender & Policy Insights) και ερευνήτρια του Cambridge Centre for Social Innovation Lilia Giugni, η οποία εξήγησε ότι η κοινωνική βιωσιμότητα, που συνεπάγεται θέματα ισότητας, πολυμορφίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, σπανίως λαμβάνεται υπόψη. Πρόσθεσε πάντως ότι τα τελευταία 10 χρόνια, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές και εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει σε προτάσεις για πιο ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας, αν και αυτές οι προτάσεις απασχόλησαν κυρίως διεθνείς οργανισμούς και όχι τόσο τις επιχειρήσεις. Ένα άλλο μειονέκτημα, σύμφωνα με την κ. Lilia Giugni, αφορά στην αντίληψη των ηγετών των επιχειρήσεων περί αειφορίας, που προσεγγίζει περισσότερο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη παρά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αν και αυτή η προσέγγιση άνοιξε τον δρόμο για πολλά έργα κοινωνικής καινοτομίας, όπως είπε η ίδια, σήμερα η δραματική επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές είναι εντελώς ξεπερασμένες και απαιτείται στροφή σε πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

Μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει σήμερα, τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή στις στρατηγικές των επιχειρήσεων, ώστε να ενσωματώνουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, καθώς και καινοτόμοι πρακτικές διοίκησης και διακυβέρνησης. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο της διοίκησης της βιωσιμότητας που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες, υιοθετώντας έναν άλλο τρόπο σκέψης όπου το κέρδος είναι μεν σκοπός των επιχειρήσεων, αλλά δεν παραβλέπεται το συμφέρον της κοινωνίας.

Παύλος Βλάχος, Αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Σήμερα υπάρχει σκεπτικισμός αναφορικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) σύμφωνα με τον αναπλ. καθηγητή μάρκετινγκ του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Παύλο Βλάχο και αυτό που χρειάζεται είναι ταπεινότητα, υπεύθυνη ηγεσία αλλά και περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή τους στην ηγεσία των επιχειρήσεων. «Η υπερβολή είναι εχθρός της βιωσιμότητας», τόνισε ο καθηγητής και επιχειρηματολόγησε υπέρ της άποψης ότι οι ταπεινοί ηγέτες μπορούν να θέτουν όρια στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων κερδοφορίας υπηρετώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία επιστρέφει μακροπρόθεσμα αξία στις επιχειρήσεις. Τόνισε ότι ο υπεύθυνος ηγέτης είναι ταπεινός, πιο κοινωνικός, παραδέχεται τα λάθη του και ενώ κάνει και γνωρίζει πολλά, μιλά λίγο. Όπως είπε, το να μιλάς για το περιβάλλον χωρίς να λες κάτι ουσιαστικό, είναι πρόβλημα.

Μιλώντας για την αποδοτικότητα, αναφέρθηκε σε έρευνα που διενήργησε με την ομάδα του για πάνω από δώδεκα χρόνια σε πάνω από 3.000 επιχειρήσεις από 47 χώρες. Στο πλαίσιο της έρευνας αναπτύχθηκαν εργαλεία μέτρησης της βιωσιμότητας – πάνω από 250 δείκτες απόδοσης ΕΚΕ – και διαπιστώθηκε ότι 50% αύξηση της ταπεινότητας στις επιχειρήσεις και άρα καλύτερη προσέγγιση της βιωσιμότητας, οδηγεί σε διπλασιασμό των εσόδων από πωλήσεις. Προέτρεψε δε τους συνέδρους να αποφεύγουν να «πουλάνε» τις πρωτοβουλίες ΕΚΕ που αναπτύσσουν στις επιχειρήσεις τους παραπέμποντας στην ελληνική παροιμία: «Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό!».

Παυλίνα Πρωταίου, Πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος, Beyond CSR
Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αναφέρθηκε και η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της Beyond CSR Παυλίνα Πρωταίου, που επικαλέστηκε παραδείγματα παρεμβάσεων στο περιβάλλον με παρενέργειες στις τοπικές κοινωνίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ασωπός στη Βοιωτία, όπως είπε. Εξήγησε δε ότι η μόλυνση στην περιοχή είναι μια κατάσταση από την οποία πρέπει να μάθουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε στο μέλλον. Η κ. Πρωταίου έθιξε επίσης το θέμα των επιχειρηματικών πάρκων και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και εστίασε ειδικότερα στην ανάγκη άμβλυνσης των ανισοτήτων αναλαμβάνοντας δράση για την ισότητα των φύλων δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες ώστε να αναρριχηθούν στην ηγεσία των επιχειρήσεων. Εξάλλου, όπως είπε, οι γυναίκες είναι πρωταθλήτριες στη βιώσιμότητα, αλλά παρόλα αυτά, σήμερα εκπροσωπούνται σε χαμηλό ποσοστό στις ανώτατες διοικητικές θέσεις, ενώ αμοίβονται 42% χαμηλότερα από τους άνδρες.

Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Δημοσιογράφος, Τηλεόραση του ΣΚΑΪ
«Πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου η δημοσιογράφος της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ  Κατερίνα Χριστοφιλίδου, περιγράφοντας την πρόκληση που συνδέεται σήμερα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και θέτει ανοιχτά και δημόσια τον σχετικό προβληματισμό. Μέσα από τη συζήτηση πάνελ που συντόνισε, κατέδειξε την λάθος τακτική του “business as usual”, η οποία συνδέεται με ένα μη βιώσιμο μοντέλο. Η κ. Χριστοφιλίδου αναφέρθηκε στο έλλειμμα επίγνωσης της πραγματικής κατάστασης τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που οι αλλαγές σε επίπεδο καθημερινότητας είναι ουσιαστικές. Δεν απειλείται μόνο το περιβάλλον αλλά η ίδια η ζωή μας και η οικονομία συνολικά, ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Με 4.000 και πλέον εμπορικά πλοία, που αντιστοιχούν στο 21% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και στο 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική ναυτιλία συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη με χρονικό ορίζοντα το 2030, επεσήμανε από το βήμα του Economist ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στο γεγονός ότι από την 1/1/2020 ο IMO θέτει σε εφαρμογή τον νέο κανονισμό για τα ναυτιλιακά καύσιμα, σύμφωνα με τον οποίο τα πλοία θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν καύσιμα που εκπέμπουν θείο σε ποσότητα άνω του 0,5% σε σύγκριση με το ισχύον όριο του 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ποντοπόρα πλοία θα πρέπει να μειώσουν τα οξείδια του θείου κατά 85%. Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, «θεωρούμε απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη την απαίτηση των διαχειριστών πλοίων να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι τα καύσιμα αυτά θα πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας της Διεθνούς Συνθήκης SOLAS, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των  πληρωμάτων των πλοίων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προσέλθει στον διεθνή διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδέες, για ένα θέμα το οποίο «δεν επηρεάζει μόνο την ασφάλεια και την εκμετάλλευση των πλοίων αλλά και ένα ευρύ φάσμα άλλων δραστηριοτήτων, όπως τα διυλιστήρια, καθώς και τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου».

Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών
Η ναυτιλία είναι μια υπεύθυνη βιομηχανία και οι πιέσεις που δέχεται από την κοινωνία την ωθούν να θέσει τις δικές της υψηλές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών Πάνος Λασκαρίδης. Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη συμβολή της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Λασκαρίδης ξεχώρισε ως την πιο ρεαλιστική πρόταση την εισήγηση της ελληνικής πλευράς για μείωση της ταχύτητας των πλοίων, ως μέτρο το οποίο θα περιόριζε το ναυτιλιακό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Ο κ. Λασκαρίδης υπενθύμισε τον διεθνή στόχο για μείωση της πυκνότητας του άνθρακα κατά 40% έως το 2030 και υπογράμμισε ότι μια σειρά τεχνολογικών λύσεων που έχουν προταθεί δεν είναι ακόμη σε θέση να εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα με πρακτικό αποτέλεσμα. Η λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να έχει αποτέλεσμα είναι μία, αλλά δεν μπορεί κανείς να την προτείνει από πολιτική άποψη, επεσήμανε ο κ. Λασκαρίδης, αναφερόμενος στην πυρηνική ενέργεια.

Αν η ναυτιλία δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο είναι σήμερα, ο μισός κόσμος θα πεινούσε και ο άλλος μισός θα «πάγωνε», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία: το 90% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης. «Κάνουμε πολλά, θα κάνουμε ακόμη περισσότερα», τόνισε ο κ. Λασκαρίδης.

Θεοδόσης Σταματέλλος
, Διευθυντής νότιας Ευρώπης, Lloyd's Register Marine & Offshore
Σήμερα είναι σε εξέλιξη ένας μετασχηματισμός που για πρώτη φορά δεν προέρχεται από μια αλλαγή στην αγορά αλλά από μια κοινωνική αναστάτωση, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου ο διευθυντής Ν. Ευρώπης, της Lloyd's Register Marine & Offshore Θεοδόσης Σταματέλλος, τονίζοντας ότι το σκηνικό αυτό οδηγεί πλέον σε νομοθετικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένους στόχους και χρονικούς ορίζοντες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το όχημα των απαιτούμενων αλλαγών είναι η τεχνολογία, η οποία όμως θα πρέπει να έχει το κατάλληλο επίπεδο ωρίμανσης και κλίμακας.

Κώστας Σκρέκας
, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Το 40% των χαμηλών εισοδημάτων στην ύπαιθρο απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι μέχρι το 2050 στην Ελλάδα θα υπάρχουν σαφώς λιγότερες βροχοπτώσεις, μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε προβλήματα βιωσιμότητας που χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα: Το 83% του νερού χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς. Το 60-65% του νερού στην Ελλάδα αντλείται από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες - σε αντίθεση με άλλες χώρες που χρησιμοποιούν κατά 70% επιφανειακό νερό -γεγονός που συνεπάγεται σπατάλη πόρων, υψηλότερο κόστος άρδρευσης με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και σταδιακή καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα. «Πρέπει να συλλέξουμε το βρόχινο νερό και να το χρησιμοποιήσουμε με έξυπνα συστήματα για να ποτίζουμε τα χωράφια μας», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ
Η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστά μείζον πρόβλημα αποτελώντας τρόπον τινά έναν σιωπηλό δολοφόνο τον οποίο αντιμετωπίζει η βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας, επεσήμανε από το βήμα του Economist η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας ότι το 20% της βλάστησης καθίσταται λιγότερο παραγωγικό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η κ. Γκερέκου υπογράμμισε τον αντίκτυπο και στον τουρισμό. «Θέλουμε να χαρτογραφήσουμε κάθε περιοχή και να μειώσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι έννοιες «φύση με ταξίδι», «οικολογία με ταξίδι» αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό.

Δημήτρης Στεμπίλης
, Διευθυντής του Φορέα Νίκος Δασκαλαντωνάκης (NDF)
Από τα κουφώματα στα παράθυρα των ξενοδοχείων μέχρι τις εγκαταστάσεις που αφορούν στην παραγωγή ζεστού νερού, από την εξοικονόμηση πόσιμου νερού μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό, όλα αυτά έχουν σχέση με το σύστημα που αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον τουριστικό τομέα και την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist o διευθυντής του Φορέα Νίκος Δασκαλαντωνάκης (NDF) Δημήτρης Στεμπίλης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παγκοσμίως ο τουρισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις κατευθύνσεις που δίνονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις εξάλλου ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και τη σχέση με τους πελάτες τους. Η Grecotel διαθέτει 32 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και τα ξενοδοχεία της βρίσκονται σε νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Κως, διατηρώντας 6.300 δωμάτια τα οποία φιλοξενούν 350.000 πελάτες με 2 εκατ. διανυκτερεύσεις, ανέφερε ο κ. Στεμπίλης, θέλοντας να τονίσει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν βασικοί «παίκτες» στον ελληνικό τουρισμό ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κατ’ επέκταση ως προς την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, Πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και Διευθύνων σύμβουλος, Desiterra Resort Santorini
«Παρά το γεγονός ότι υστερούμε ακόμα στα βασικά, όπως απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, εθνικής στρατηγικής που να υπερβαίνει τον όποιο κομματικό προσανατολισμό και φυσικά ορθής νομοθέτησης, αντιλαμβανόμαστε πλέον τον τουρισμό ως μία συνολική διαδικασία και όχι απλώς σαν ‘’την κότα με τα χρυσά αυγά’’», τόνισε κατά την εισήγησή του ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και διευθύνων σύμβουλος της Desiterra Resort Santorini Δημήτρης Τρυφωνόπουλος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου προϋποθέτει εκτός από όραμα, τόλμη και στρατηγική, νομοθέτηση και ένα κοινωνικό συμβόλαιο. «Για να μπορέσει μία νομοθέτηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά, πρέπει να έχει αρωγό το κοινωνικό σύνολο. Πολιτεία και πολίτες να αντιλαμβάνονται πλήρως τις τομές που απαιτούνται. Να ενστερνίζονται τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να συμβάλουν από κοινού», σημείωσε ο κ. Τρυφωνόπουλος.

Βίβιαν Ζερζιβίλη, Corporate communications officer, Aktina Travel Group
Το εγχείρημα της βιωσιμότητας έχει ως απώτερο σκοπό να περιορίσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, επεσήμανε από το βήμα του Economist η corporate communications officer του Aktina Travel Group Βίβιαν Ζερζιβίλη, τονίζοντας ότι υπό αυτήν την έννοια είναι αναγκαία η προώθηση μιας κουλτούρας της ηθικής στα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με γνώμονα παραμέτρους όπως η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, συμπέρανε πως είναι η ώρα για ποιοτικές παρεμβάσεις στο σύστημα που διέπει τον τουριστικό τομέα.

Ekkehard Ernst, επικεφαλής μακροοικονομικής μονάδας, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)
Tην «επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επηρεάζει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, μετασχηματίζοντας τις θέσεις εργασίας, ανέλυσε υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης ο επικεφαλής μακροοικονομικής μονάδας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Ekkehard Ernst, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη, στην πραγματικότητα, δεν ενισχύει την ανεργία αλλά την ανισότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισε προκλήσεις που κατά τη γνώμη του προκύπτουν για την αγορά εργασίας, όπως η υψηλή ζήτηση για δεξιότητες, η διακριτική μεταχείριση, η πόλωση, και το γεγονός ότι οι «“νικητές” τα παίρνουν όλα με την τεχνητή νοημοσύνη».

Χαρίτων Κοριζής, Συνιδρυτής & chief product architect, ResonanceX
Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η τρέχουσα πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας δεν είναι βιώσιμη, συμπέρανε συνιδρυτής & chief product architect της ResonanceX Χαρίτων Κοριζής, τονίζοντας ωστόσο ότι ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός καινοτομίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα διορθώσει τη σημερινή κατεύθυνση. Ο κ. Κοριζής επικαλέστηκε μελέτη σε περισσότερους από 20 βασικούς πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με την οποία το τέλος τους οφείλεται σε δύο παράγοντες: υπερβολική συγκέντρωση πλούτου και ανελαστικότητα στην προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των «παικτών», ώστε να αναθεωρηθεί η έννοια της αξίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και να ενδυναμωθούν άνθρωποι και πόροι «ώστε να κάνουν αυτό που ο καπιταλισμός και η καινοτομία ξέρουν να κάνουν καλύτερα, κι αυτό είναι η αλλαγή και η ευρύτερη διανομή της ευημερίας και της ανάπτυξης».


Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

Gold sponsor: Polyeco Group
With the kind support of
Climate-KIC and Goulandris Natural History Museum
Silver sponsors:
Ethniki Insurance, The Coca-Cola Company
Bronze sponsors:
Hellenic Petroleum, Eurobank Asset Management, Eunice Energy Group, Aegeas AMKE, AXA, Grecotel Contributors: EYDAP, Recycle Greece Tserkezidis, Gloa Design & Marketing Services, Blink, Hanikian Law Firm, Caffe L’Antico, Artecniko Supporting organisations: Sustainable Development Goals Center on Governance and Public Law, SDSN Mediterranean, SDSN Black Sea, Nizami Academic partner: ALBA Graduate Business School - The American College of Greece, IT sponsor: Pobuca Logistics supplier: DHL Telecommunications provider: WIND Communication sponsors: SKAI, Kathimerini Online communication sponsor: CNN Greece                                                                                                          

17 Οκτωβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist
για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
16 και 17 Οκτωβρίου 2019 - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Ημέρα 2η
Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO
Με ορίζοντα το 2030 που θέτουν οι αναπτυξιακοί στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας δεκαετίας κρίσιμης προσπάθειας, επεσήμανε από το βήμα του Economist η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως ο πόλεμος, ο ξεριζωμός ανθρώπων, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι η παιδεία και η πολιτιστική κληρονομία θα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα. Συνέδεσε τον ορίζοντα του 2030 με τον ρόλο της Ελλάδας στο να θυμίσει σε όλο τον κόσμο τα οικουμενικά ιδεώδη τα οποία πάντα ως χώρα υπερασπιστήκαμε, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, η αλληλεγγύη.

Νίκολας Χρηστάκης, Καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale
Για πολύ καιρό η επιστημονική κοινότητα επικεντρωνόταν στην αρνητική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως η βία, η επιθετικότητα κ.λπ., και όχι στη θετική πλευρά, στην ικανότητά μας για αγάπη και συνεργασία, είπε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale Νίκολας Χρηστάκης. Ο καθηγητής έδωσε μια σειρά από παραδείγματα σε σχέση με την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, αντιπαραβάλλοντας και με τις κοινωνίες των ζώων και εστίασε σε ιδιότητες που συγκροτούν τη λεγόμενη «κοινωνική σουίτα» (αγάπη-φιλία-συνεργασία-κοινωνικά δίκτυα-ταυτότητα-προτίμηση στην ομάδα-ήπια ιεραρχία-διδασκαλία). Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας, παρά τις προκλήσεις, γίνεται πιο ειρηνική, πιο μακρά, με περισσότερη ευημερία. «Το καλό υπερισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος
και Ενέργειας
Στις έννοιες της «έξυπνης μετάβασης» και των «μηδενικών αποβλήτων» (zero waste) αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη μείωσης ή ακόμη και εξάλειψης των αποβλήτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό ανακύκλωσης 18%, ενώ μέχρι το 2020 ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 50%, υπογράμμισε. Επίσης, συνέδεσε το θέμα των αποβλήτων με τις «έξυπνες πόλεις» και τόνισε τον ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και τον ρόλο των δήμων στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Μίλησε ακόμα για διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή καθώς και την ανάγκη υιοθέτησης χρηματοοικονομικών κινήτρων, μέσω της αρχής «πληρώνω όσο πετάω σκουπίδια» (“pay as you throw”). Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε τη βιωσιμότητα ως προτεραιότητα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, κάτι που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απολιγνιτοποίηση αλλά και τη διαχείριση των πλαστικών, τόνισε ο κ. Αραβώσης.

Gregor Robertson, πρώην δήμαρχος του Βανκούβερ
Οι νέοι ηγούνται και ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση, σημείωσε ο πρώην δήμρχος του Βανκούβερ Gregor Robertson. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η πόλη του Βανκούβερ για το κλίμα και το περιβάλλον, ενώ εστίασε στον ρόλο της ηγεσίας και της τεχνολογίας. Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι οι κεντρικές κυβερνήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τους πόρους, δεν έχουν τα εργαλεία, δεν δρουν, και επεσήμανε ότι οι πόλεις πρέπει να βγουν μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να σταματήσει η επιχορήγηση των ορυκτών καυσίμων σε εθνικό επίπεδο και ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις, για όσους μολύνουν. Να δοθούν τα σωστά μηνύματα στις επιχειρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Στα προβλήματα των πόλεων όπου ζει ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρθηκε ο από το βήμα του Economist ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των απορριμμάτων και στην ενεργειακή φτώχεια. Τα απορρίμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινός πόρος, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πολιτική μηδενικών αποβλήτων σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας από την πλευρά των πολιτών. Μια «έξυπνη πόλη» μπορεί να πετύχει ευκολότερα τους στόχους της κυκλικής οικονομίας, τόνισε. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον στόχο της πόλης της Θεσσαλονίκης να γίνει κόμβος καινοτομίας, έρευνας, τουρισμού και πολιτισμού στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων
Στις “smart cities”, το “smart” δεν είναι κυρίως η τεχνολογία, η οποία είναι το μέσο, αλλά η αειφορία, η βιωσιμότητα, τόνισε κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση αν οι πολίτες είναι αδιάφοροι. Εστίασε, μεταξύ άλλων, στον τομέα των απορριμμάτων, στην ηλεκτροκίνηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο δήμρχος Τρικκαίων υπογράμμισε ότι λόγω της γραφειοκρατίας όλα γίνονται αργά στην Ελλάδα, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιοριστούν οι διαδικασίες του κράτους, αλλά και το ίδιο το κράτος, όπου υπάρχει η δυνατότητα, και να αξιοποιηθούν οι ΣΔΙΤ. O κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε αισιόδοξο μήνυμα την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, στον Καφηρέα.

Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων, επικοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης, The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα
Στις αλλαγές που εξελίσσονται στον κόσμο τα τελευταία χρόνια (κλιματική αλλαγή, μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας, τεχνολογική μετάβαση) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από το βήμα του Economist η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων, επικοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα Σίσσυ Ηλιοπούλου. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, τόνισε, εμφανίζονται νέες δυνάμεις άσκησης επιρροής, όπως οι πόλεις και οι ομάδες υπεύθυνων πολιτών. Ανέλυσε τον νέο ρόλο των επιχειρήσεων μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και την ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Η ίδια έδωσε έμφαση στην έννοια της συνδημιουργίας (αντί της απλής συνεργασίας) και στην ανάγκη της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης του κοινού και της αλλαγής συμπεριφοράς από τους πολίτες, μεταξύ άλλων στο θέμα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων.  

Εύα Σιαμπανοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Recycle Greece Tserkezidis
Aπαιτείται από τις πόλεις να επανεφεύρουν τον εαυτό τους, αφού οι βιώσιμες οικονομίες απαιτούν ευαισθητοποίηση από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, επεσήμανε κατά την εισήγησή της η διευθύνουσα σύμβουλος της
Recycle Greece Tserkezidis Εύα Σιαμπανοπούλου. Εστίασε στον ρόλο των εταιρειών ανακύκλωσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος πόλεων και επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε τα απόβλητα «εναλλακτικές πρώτες ύλες» και τόνισε τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης, στο πλαίσιο των αρχών της «κυκλικής οικονομίας».

Marnie McGregor, Pioneer, urban affairs advisor, Climate KIC, Greece
Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στις πόλεις, σημείωσε στην ομιλία της η εκπρόσωπος της Climate KIC, Greece Marnie McGregor, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να προσαρμοστούν οι πόλεις στην κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές τους. Για να φθάσουμε σε μηδενικές εκπομπές χρειάζεται συνεργασία πόλεων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και κοινωνίας των πολιτών. Επεσήμανε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις που επενδύουν σε πόλεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν αντιμετωπίζουν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά και προωθούν την ευημερία και προσελκύουν ταλαντούχους ανθρώπους. Οι πόλεις πρωτοπορούν σε σχέση με τις κεντρικές κυβερνήσεις, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε η κ. McGregor, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι με πολιτικό θάρρος και τολμηρή ηγεσία οι πόλεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα αποφέρουν οφέλη τόσο στο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

 
Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος, Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)

Στην πορεία της ανάπτυξης του τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα εστίασε o πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος, τονίζοντας ότι είμαστε πολύ μπροστά από τους στόχους για το 2020. Αναφέρθηκε στον στόχο της απολιγνιτοποίησης που τέθηκε από τη νέα κυβέρνηση. Ακόμα, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο και το γεγονός ότι η αδειοδότηση, έναρξη κατασκευής και ολοκλήρωση των αιολικών πάρκων στη χώρα μας χρειάζεται πολλά χρόνια, κάτι που τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει. Ο κ. Λαδακάκος αναφέρθηκε, επίσης, στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και σε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλο αιολικό δυναμικό, όπως στο Αιγαίο.

Πηνελόπη Παγώνη, Ανώτερη δευθύντρια υγιεινής, ασφάλειας, περιβάλλοντος & βιώσιμης ανάπτυξης ομίλου, Ελληνικά Πετρέλαια
Στον ρόλο των Ελληνικών Πετρελαίων στην ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε η ανώτερη δευθύντρια υγιεινής, ασφάλειας, περιβάλλοντος & βιώσιμης ανάπτυξης ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων Πηνελόπη Παγώνη, θέτοντας το πλαίσιο της μετάβασης, η οποία είναι καθορισμένη από την κλιματική αλλαγή, όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο, το οποίο είναι επίσης υδρογονάνθρακας, είναι το κύριο καύσιμο μετάβασης προς την απο-ανθρακοποίηση. Μίλησε για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για την έννοια της αντικατάστασης των πρώτων υλών, που είναι βασική στην κυκλική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε επίσης αναφορά στα διυλιστήρια του μέλλοντος.

Masamichi Kono, αναπλ. Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ
Ο τομέας των «πράσινων» ομολόγων συγκεντρώνει μια κινητοποίηση χρηματοδότησης η οποία μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 37% το 2019 διαμορφώνοντας το ποσό των 17 δισ. δολαρίων, τόνισε από το βήμα του Economist ο αναπλ. Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Masamichi Kono. Παρόλα αυτά, η αγορά αντιστοιχεί μόλις στο 2% των σταθερών εκδοτών, «συνεπώς έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις φυσικά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο, οι αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να “τρέξουν” το εγχείρημα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κono έκανε λόγο για έλλειψη βιώσιμων projects προς χρηματοδότηση, ως φαινόμενο που αφορά ευρύτερα την τραπεζική αγορά.

Θεοφάνης Μυλωνάς, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, Eurobank Asset Management M.F.M.C.
Όσο η γενική ευαισθητοποίηση κερδίζει δυναμική, ο κλάδος των επενδύσεων ανταποκρίνεται με την υιοθέτηση των αρχών για υπεύθυνες επενδύσεις (PRI), επεσήμανε από το βήμα του Economist o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management M.F.M.C. Θεοφάνης Μυλωνάς. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι υπεύθυνη επένδυση είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που βλέπει τους επενδυτές να συμπεριλαμβάνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG) στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να επενδύσουν και για τον ρόλο που διαδραματίζουν ως ιδιοκτήτες και πιστωτές.

Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι ως υπογράφοντες των αρχών PRI, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν καθήκον να ενεργούν σε ευθυγράμμιση με τα βέλτιστα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δικαιούχων, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον ρόλο του θεματοφύλακα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα όπως και τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων με διάφορους τρόπους.


Ομιλίες-παρουσιάσεις: www.hazliseconomist.com

Gold sponsor: Polyeco Group
With the kind support of
Climate-KIC and Goulandris Natural History Museum
Silver sponsors:
Ethniki Insurance, The Coca-Cola Company
Bronze sponsors:
Hellenic Petroleum, Eurobank Asset Management, Eunice Energy Group, Aegeas AMKE, AXA, Grecotel Contributors: EYDAP, Recycle Greece Tserkezidis, Gloa Design & Marketing Services, Blink, Hanikian Law Firm, Caffe L’Antico, Artecniko Supporting organisations: Sustainable Development Goals Center on Governance and Public Law, SDSN Mediterranean, SDSN Black Sea, Nizami Academic partner: ALBA Graduate Business School - The American College of Greece, IT sponsor: Pobuca Logistics supplier: DHL Telecommunications provider: WIND Communication sponsors: SKAI, Kathimerini Online communication sponsor: CNN Greece
                                                                                                          

 16 Οκτωβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Μέρος Γ
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist
για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
16 και 17 Οκτωβρίου 2019 - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Κώστας Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Δεν είμαι απλώς υπουργός Ενέργειας. Είμαι υπουργός Περιβάλλοντος, και Ενέργειας. Και σίγουρα δεν είμαι υπουργός ΔΕΗ...», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να συμφιλιώσει τις επενδύσεις με την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιγράφοντας κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, στάθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, το οποίο χαρακτήρισε πιο φιλόδοξο ακόμη και από της Γερμανίας - το 2028 έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα η Ελλάδα, το 2038 η Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, καθησύχασε αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις στη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι για την επιχείρηση ο λιγνίτης έχει ούτως ή άλλως καταστεί βαρίδι.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον στόχο για την «πράσινη» ενέργεια, ώστε αυτή να αντιπροσωπεύει το 35% του μείγματος έως το 2030. Επίσης, για την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε αυτή να ανέλθει στο 33% μέχρι το 2030, μέσω προγραμμάτων τα οποία συνολικά προσελκύουν το 5% του ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία της επικείμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, καθώς και της προωθούμενης μείωσης στη χρήση του πλαστικού, τονίζοντας ότι 39 τόνοι πλαστικού εναποτίθενται στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα.

Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπρόεδρος του UN SDSN Greece
Η Ελλάδα κάνει πρόοδο, αν και με βραδύ ρυθμό, ως προς την απανθρακοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας της, επεσήμανε η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece Φοίβη Κουντούρη, τονίζοντας ευρύτερα ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο ο μετασχηματισμός βιωσιμότητας έχει μεν αρχίσει, αλλά δεν κινείται αρκετά γρήγορα.

Η κ. Kουντούρη περιέγραψε μια σειρά από projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο 6 διαδρομών μετασχηματισμού βιωσιμότητας, ανάμεσα στις οποίες η «εκπαίδευση-φύλλο-ανισότητα», η «υγεία-ευημερία-δημογραφικό» και η «απανθρακοποιημένη ενέργεια-βιώσιμη βιομηχανία».

Jeffrey Sachs, καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα
των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs)
Η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εντυπωσιακή, τόνισε από το βήμα του Economist ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) Jeffrey Sachs, αναφερόμενος στις σχετικές πρωτοβουλίες.

«Ο κόσμος έχασε 25 χρόνια, μια ολόκληρη γενιά, χωρίς να κάνει τίποτα για το θέμα», επεσήμανε, παραπέμποντας σε σημερινές φυσικές καταστροφές από φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και οι τυφώνες.

Ο κ. Sachs εξέφρασε ευθέως την άποψη ότι θα πρέπει να καταργηθούν οριστικά τα ορυκτά καύσιμα. Ερωτηθείς για την πυρηνική ενέργεια, ανέφερε χαρακτηριστικά: «μπορούμε και χωρίς αυτήν».

Γιώργος Παπανδρέου
, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας,
μέλος του Global SDSN

Υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις, πολλή τεχνολογία, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες ωστόσο «κολλάνε» στο πολιτικό σκέλος, παρατήρησε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και μέλος του Global SDSN Γιώργος Παπανδρέου.

«Βλέπουμε σήμερα το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας.

«Η βάση της Ευρώπης είναι ακριβώς η συνεργασία. Και πρέπει σήμερα να εμπνεύσει και να πειραματιστεί με μια νέα, “πράσινη”, συμφωνία», σημείωσε, εκφράζοντας χαρακτηριστικά την άποψη ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει «πράσινα» ευρωομόλογα αντί για λιτότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστράτευσε έννοιες όπως η «πράσινη» δικαιοσύνη και η «πράσινη» δημοκρατία.


www.hazliseconomist.com

Gold sponsor: Polyeco Group
With the kind support of
Climate-KIC and Goulandris Natural History Museum
Silver sponsors:
Ethniki Insurance, The Coca-Cola Company
Bronze sponsors:
Hellenic Petroleum, Eurobank Asset Management, Eunice Energy Group, Aegeas AMKE, AXA, Grecotel Contributors: EYDAP, Recycle Greece Tserkezidis, Gloa Design & Marketing Services, Blink, Hanikian Law Firm, Caffe L’Antico, Artecniko Supporting organisations: Sustainable Development Goals Center on Governance and Public Law, SDSN Mediterranean, SDSN Black Sea, Nizami Academic partner: ALBA Graduate Business School - The American College of Greece, IT sponsor: Pobuca Logistics supplier: DHL Telecommunications provider: WIND Communication sponsors: SKAI, Kathimerini Online communication sponsor: CNN Greece


                                                                                                          

16 Οκτωβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Μέρος Β’
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist
για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
16 και 17 Οκτωβρίου 2019 - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Assia Bensalah Alaoui, Πρέσβειρα με ειδική αποστολή της Αυτού Μεγαλειότητος Mohamed VI, Βασίλειο του Μαρόκου
Για μια περίπλοκη και υπαρξιακή παγκόσμια κρίση έκανε λόγο στο συνέδριο του Economist η Πρέσβειρα της Αυτού Μεγαλειότητος Mohamed VI του Βασιλείου του Μαρόκου Assia Bensalah Alaoui, η οποία εξήγησε ότι στις μέρες μας μπορεί να χρειάζονται μόλις δύο λεπτά για ένα Tweet που θα καλέσει τους πάντες σε δράση σε όλο τον πλανήτη, αλλά χρειάζεται συνεργασία και ουσιαστική προσπάθεια για να επανορθώσουμε τη ζημιά που έχουμε κάνει σε δεκάδες χρόνια βιομηχανικής εξέλιξης.

Αφού έθεσε κάποια θεμελειώδη ερωτήματα αναφορικά με την επιβίωση της ανθρωπότητας στο μέλλον, μίλησε για τη σημασία της καινοτόμου τεχνολογίας στην προώθηση του κυκλικού μοντέλου στην οικονομία και εξήρε τον ρόλο της νέας γενιάς στην προσπάθεια επίλυσης της «εξίσωσης» που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την κ. Assia Bensalah Alaoui, από τη μία μεριά τα κράτη πρέπει να μεριμνήσουν με τολμηρές αποφάσεις και από την άλλη οι επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε παραγωγική αναδιάρθρωση των βιομηχανικών τους εγκαταστάσεων. Οι επιχειρήσεις μέσω της κοινωνικής υπευθυνότητας, οι κυβερνήσεις αλλά και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να δρουν ταυτόχρονα, υπογράμμισε. «Το διακύβευμα είναι να επιβιώσουμε. Ας κάνουμε τα πράγματα μαζί!», είπε εν κατακλείδι η πρέσβειρα, φέρνοντας ως παράδειγμα πρωτοβουλίες του Εμανουέλ Μακρόν, όπως αυτή των «Δύο Ακτών» στη Μεσόγειο, που αναδεικνύει δεσμεύσεις των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή έργα που έχει προτείνει η κοινωνία των πολιτών και να αντιμετωπιστούν συλλογικά στις κοινές προκλήσεις της Μεσογείου.

José Herrera, υπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Μάλτας
Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να είναι η ατμομηχανή της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Μάλτας José Herrera, ο οποίος κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist έκανε αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς του παγκοσμίου κινήματος για τη μετάβαση στο μοντέλο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με αφετηρία το 1972, με τη διακήρυξη της Στοκχόλμης.

«Το περιβάλλον δεν πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Herrera, για να προσθέσει ότι τα τελευταία χρόνια μπορεί να υπάρχουν πρωτοβουλίες για περιορισμό των επιπτώσεων της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε βιώσιμες πρακτικές όπως π.χ. μέθοδοι που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα απόβλητα με μετατροπή τους σε προϊόντα, βιώσιμη διαχείριση της γεωργίας, ανακύκλωση κ.α. Ο κ. José Herrera αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κινητροδότησης των επιχειρήσεων για την προώθηση της αειφορίας και έκανε λόγο για πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του στη Μάλτα, η οποία έχει κατανοήσει τις προκλήσεις και προωθεί μεταξύ άλλων αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα, πρακτικές προστασίας της βιοποικιλότητας και δράσεις για το κλίμα, δίνοντας έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος, Action Finance Initiative-AFI, συνιδρύτρια, World Human Forum
Τη σημασία της συνεργασίας, που πρεσβεύει ο 17ος από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και την άποψη ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά μπορούμε να το δημιουργήσουμε διαμήνυσε από το βήμα του 3ου συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα η πρόεδρος της Action Finance Initiative και συνιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Εξήγησε ότι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις αποφάσεις/δηλώσεις κάποιων ισχυρών προσωπικοτήτων του πλανήτη όπως ο πρόεδρος Τραμπ, ο Πάπας ή κάποιοι μεγάλοι καλλιτέχνες αλλά με τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών.    

Μιλώντας για την Ατζέντα του ΟΗΕ, η κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι πρόκειται για οδικό χάρτη, τον οποίον όμως δεν γνωρίζουν πολλοί. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, στο οποίο διδάσκει, όπου σε ερώτημα που έθεσε σε ένα δείγμα περίπου 75 φοιτητών για το αν γνωρίζουν τους 17 ΣΒΑ, μόλις 10% των φοιτητών απάντησε θετικά.

Ανέφερε πάντως ως θετικό το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης στη χώρα μας αναπτύχθηκε η AFI (Action Finance Initiative), προσφέροντας πρόσβαση σε μικροδάνεια και μικροπιστώσεις σε ανθρώπους με μια καλή επιχειρηματική ιδέα, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια. Επίσης, αναφέρθηκε στον Κύβο του Ρούμπικ, που συνδέει κάθε πλευρά του με ένα χρώμα, για να κάνει τη μετάβαση στον κύβο των Δελφών, του οποίου κάθε πλευρά συνδέεται με τη βιωσιμότητα όπως η πολιτική ατζέντα, η εκπαίδευση, η προσωπική ανάπτυξη, η τεχνολογία, η καινοτομία και η τέχνη. Η οικονομία της ευτυχίας μας διδάσκει πολλά πράγματα και κυρίως το γεγονός ότι ίσως δεν θέλουμε περισσότερα αγαθά αλλά περισσότερη σύνδεση, υπογράμμισε η κ. Μητσοτάκη.

Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρος, Eunice Energy Group (EEG), Πρόεδρος, Wind Energy Committee (ASME)
Τη διαδικασία μεταμόρφωσης ενός ενεργειακού μοντέλου κατανομής ενέργειας μέσω έξυπνων συστημάτων, δικτυακών νησίδων και διασύνδεσης δεδομένων περιέγραψε με το παράδειγμα της Eunice Energy Group ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Πεχλιβάνογλου. Αναφέρθηκε στα υβριδικά ενεργειακά συστήματα για τα νησιά και έκανε ειδική μνεία στην απόδοση του προγράμματος για την Τήλο. Πρόκειται για μια μικρή διασύνδεση, όπως είπε ο κ. Πεχλιβάνογλου, αλλά το επίτευγμα είναι σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να εξάγει ενέργεια στα γύρω μικρά νησιά. Συμπληρωματικά, έκανε αναφορά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τονίζοντας ότι δεν αρκεί ένα καλώδιο στο αυτοκίνητο αλλά πολλά περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Πεχλιβάνογλου, δημιουργήθηκε η Blink USA, μια κοινοπραξία της EEG για την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για 100% πράσινο δίκτυο που επέμεινε στην προσπάθεια της εταιρείας του να δημιουργήσει τοπικούς ενεργειακούς πόρους και να μειώσει το αποτύπωμα των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές, σημείωσε. Ο ίδιος μιλώντας για τις χώρες με μεγάλο όγκο επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, εστίασε στη Νορβηγία ως υπόδειγμα χώρας με υποδομές αλλά και σωστό μίγμα κινήτρων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για ταχεία μετάβαση μιας χώρας στην ηλεκτροκίνηση.

Μαρία Δαμανάκη, Παγκόσμια Γενική Διευθύντρια για τις Θάλασσες και τους Ωκεανούς, The Nature Conservancy, πρώην επίτροπος αρμόδια για θέματα Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η καινοτομία μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία σε ποσοστό 30-40% σύμφωνα με έρευνες που επικαλέστηκε η Παγκόσμια Γενική Διευθύντρια για τις Θάλασσες και τους Ωκεανούς του The Nature Conservancy και πρώην επίτροπος αρμόδια για θέματα Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαρία Δαμανάκη. Παρέθεσε δε παραδείγματα προσέγγισης της κυκλικής και της γαλάζιας καινοτομίας μέσω προϊόντων που αναπτύσσονται από συνεργασίες επιχειρήσεων που παράγουν τεχνογνωσία (π.χ. παραγωγή νήματος για ρούχα από πλαστικά) και επισήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε μπλε και κυκλική οικονομία.

«Η αειφορία ξεκίνησε ως περιβαλλοντικό θέμα αλλά πλέον είναι οικονομικό και πολιτικό θέμα», υπογράμμισε από το βήμα του Economist η κ. Δαμανάκη, αναφερόμενη στις αναδυόμενες οικονομίες όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεράστιες ανάγκες, στη συγκέντρωση CO2 που έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 εκατ. ετών, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στους κινδύνους που αναδύονται για 1 δις ανθρώπους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

H αλλαγή είναι μονόδρομος, σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη.Το μοντέλο “business as usual” έχει συνέπεια τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ με την ανάληψη δράσης μπορεί να εξαλειφθεί το 30% των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να συνεισφέρει η οικονομία των ωκεανών, σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, που τόνισε την ανάγκη συμπράξεων προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει πλέον ηγεσία. Η σύμπραξη είναι η νέα ηγεσία», τόνισε.

Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα πολιτικό και κοινωνικό, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist αναφέρθηκε στη δέσμευση του Πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ να συγκαλέσει Σύνοδο υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, με σκοπό την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό λιμάνι της μπλε οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος εξήγησε ότι προς το παρόν η μπλε οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας απασχολεί πάνω από 330.000 άτομα, εισφέροντας περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτό, τα ¾, είναι οι θέσεις απασχόλησης που στηρίζονται στον τουρισμό και ειδικότερα στον παράκτιο τουρισμό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη γαλάζια οικονομία.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που ξεκινά σε συνεργασία με τη βιομηχανία, το ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ για να προωθηθούν οι επιδιώξεις βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην ισχυρότατη μείωση των Σκανδιναβών τουριστών στη χώρα μας ακριβώς λόγω του φαινομένου της Greta Thunberg. «Βλέπουμε ότι φτάνει η αεροπορική εταιρεία της Δανίας να διαφημίζει κατά του προϊόντος της, να λέει σκεφτείτε προτού ταξιδέψετε με αεροπλάνο”», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης να προωθηθεί και στο τουριστικό προϊόν η αυθεντική και ταυτόχρονα βιώσιμη εμπειρία. Ο υπουργός προανήγγειλε μάλιστα κίνητρα για τις επιχειρήσεις είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με θέσπιση υποχρεώσεων, είτε με πιστοποιήσεις - Αστέρια και μόρια σε ξενοδοχεία, ώστε να αναπτυχθεί ένα ποιοτικό προϊόν.

Σωκράτης Φάμελλος, τ. αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ουδείς μπορεί να μιλήσει για βιωσιμότητα όταν υπάρχει πόλεμος στη γειτονιά του και υπό αυτή την έννοια η παγκόσμια κοινότητα απέχει πολύ από τις απαιτήσεις της εποχής, διαμήνυσε από το βήμα του Economist o τ. Αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Τόνισε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2019 η κυβέρνησή του είχε διπλασιάσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην καινοτομία στο 2% του ΑΕΠ. Σημείωσε δε ότι η χώρα χρειάζεται ένα οικοσύστημα καινοτομίας, ενώ απαιτείται προσοχή στην άναρχη διαχείριση πόρων.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνησή του όρισε τα θεσμικά και τα στρατηγικά εργαλεία μέσω των οποίων οι στόχοι για τη γαλάζια οικονομία, την κυκλική οικονομία και την οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα γίνουν πράξη με τρόπο δίκαιο. Aναφέρθηκε ειδικότερα στην Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, στη δρομολόγηση των διαδικασιών μέσω των οποίων θα επιτευχθούν οι στόχοι για ΑΠΕ πάνω από 30% του ενεργειακού μίγματος έως το 2030, κατι που απαιτεί και αναθεώρηση της χωροταξικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας πρέπει να ολοκληρώνουν τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ενώ και το ολοκληρωμένο έργο LIFE στο οποίο μετέχουν πολλοί ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς είναι ενεργό εδώ και περίπου 10 μήνες και θα εφοδιάσει τη χώρα μας με τα απαραίτητα εργαλεία προσαρμογής την επόμενη οκταετία. Ωστόσο, τόνισε ότι πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις όπως το νέο EU Green Deal στο πλαίσιο της πλήρους απανθρακοποίησης έως το 2050, τα νέα χρηματοδοτικά κριτήρια που θα δώσουν έμφαση σε πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις συμβατές με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας χρήσης έως το 2021, αλλά και η ολοκλήρωση ως το 2023 των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα καθορίσουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες για όλες τις περιοχές Natura 2000.

Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος, Polyeco Group
Στην εγκαθίδρυση ενός νέου κινηματικού μοντέλου για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση ανεξέλεγκτων επικίνδυνων αποβλήτων αναφέρθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Polyeco Group Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, που τόνισε την άμεση αναγκαιότητα να δράσουμε με βάση τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης για ένα πιο πράσινο μέλλον. Σημείωσε μάλιστα ότι στο διάστημα του ενός έτους από το προηγούμενο Sustainability Summit του Economist, λίγα έχουν γίνει σε σχέση με τη ραγδαία εξάπλωση της κλιματικής αλλαγής αλλά και των αυξανόμενων δειγμάτων περιβαλλοντικής καταστροφής που βιώνει ο πλανήτης μας.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το Polyeco Group βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφών για το μεγαλύτερο συμβόλαιο στον κόσμο που αφορά διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων που έχουν προκύψει από πυρκαγιά σε πλοίο και βρίσκονται στη Sharjah των Η.Α.Ε. Ο ίδιος προανήγγειλλε επίσης και συμφωνία με πολυεθνική εταιρεία, μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα μέτρησης της ρύπανσης από πλαστικό σε 30 μέτρα βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και στη στεριά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονόπουλος, πλέον βρισκόμαστε στο «σημείο , αν και 75 χρόνια πριν ο Δημήτρης Πικιώνης, ο σπουδαιότερος Έλληνας αρχιτέκτονας, είχε πει στο κείμενο του με τίτλο «Γαίας ατίμωσις», τα ίδια που λένε τώρα η Greta Tunberg και η Autumn Peltier, η οποία έχει δηλώσει ότι το νερό αξίζει να το μεταχειριζόμαστε σαν άνθρωπο με ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανεξέλεγκτα επικίνδυνα απόβλητα αποτελούν το καρκίνωμα της φύσης και από τη στιγμή που γνωρίζουμε την ύπαρξη τους ή την πιθανότητα δημιουργίας τους από ενδεχόμενο ατύχημα, η απραξία θα πρέπει να θεωρείται εκούσια εγκληματική πράξη, τόνισε από το βήμα του Economist ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
Μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών με επίκεντρο τον τουρισμό στην Ελλάδα φέρνει το Αιγαίο σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και επόπτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό, ο οποίος τόνισε ότι οι επιδόσεις του σε συγκεκριμένους δείκτες είναι καλύτερες ακόμη και για το 2050.

Σημείωσε επίσης τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας που ευνοούν τη μετάβασή της στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, αναφερόμενος ενδεικτικά στην ηλιοφάνεια, ήτοι 541 watt και στο αιολικό σύστημα με σταθερούς ανέμους που δεν υπερβαίνουν τις προδιαγραφές μιας ανεμογεννήτριας, ήτοι δυνατότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας που ισοδυναμεί με 150 watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Άρα, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, έχουμε δυο πηγές ανανεώσιμες για το καλοκαίρι και δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσε ωστόσο και την περίπτωση της γεωθερμικής ενέργειας, όπου δεν έχουν γίνει ουσιαστικές επενδύσεις πλην ίσως κάποιων λίγων εργοστασίων ή θερμοκηπίων που τη χρησιμοποιούν.  

«Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στους στόχους του Παρισιού, να μην αυξήσουμε τη θερμοκρασία στην περιοχή μας πάνω από 1 ή 2 βαθμούς Κελσίου. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό… Για την Ελλάδα θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας 2 με 3 βαθμούς Κελσίου έως το 2050», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός αναφερόμενος στις προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπρόεδρος του UN SDSN Greece
Τον κρίσιμο ρόλο των επιχειρήσεων στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας ανέδειξε μέσω του συντονισμού κύκλου εργασιών του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece Φοίβη Κουντούρη. Η κ. Κουντούρη εστίασε στο τρίπτυχο καινοτομία-τεχνολογία- εκπαίδευση, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δράση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που έχει παραγάγει σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση αυτήν σε περισσότερο από 30 χρόνια λειτουργίας.  

Η ίδια σχολίασε την καινοτομία ως μέσο που μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να φέρουμε την τεχνολογία ακόμη πιο μπροστά, ώστε να αντιμετωπίζει τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την αρχή της δημιουργίας ενός προϊόντος. Με την ευκαιρία αυτή, η κ. Κουντούρη αναφέρθηκε στο Climate-KIC, το οποίο λειτουργεί από πέρυσι στη χώρα μας και αποτελεί τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη incubator και accelerator (εκκολαπτήριο και επιταχυντή) για την προώθηση της καινοτομίας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, έχοντας στηρίξει πάνω από 1000 νεοφυείς επιχειρήσεις και πάνω από 2500 θέσεις εργασίας.σ

Zlatko Lagumdzija, πρώην πρωθυπουργός Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
«Μέσα στην επόμενη ώρα, η ρύπανση που ήδη βρίσκεται στην ατμόσφαιρά μας θα παγιδέψει τη θερμότητα που θα απελευθερωνόταν από την έκρηξη περίπου 16.000 ατομικών βομβών κατηγορίας Χιροσίμα», τόνισε από το βήμα του Economist o πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Zlatko Lagumdziga. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη ενός νέου τύπου ηγεσίας, μπροστά στις σημερινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προέκρινε την αλυσίδα «όραμα, αξίες, επιμονή, πάθος, συνεργασία» απέναντι στην πραγματικότητα που διαμορφώνουν σήμερα ο λαϊκισμός και οι ανισότητες. Αναφερόμενος στην παράμετρο του πολιτικού κόστους, το οποίο ενίοτε δυσχεραίνει την υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών, επεσήμανε ότι οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς ηγέτες μόνο υπό πίεση.

Jadranka Kosor, πρώην Πρωθυπουργός της Κροατίας
«Το πολιτικό θάρρος είναι το κλειδί» της αποτελεσματικότητας σε επίπεδο παγκόσμιας ηγεσίας, μέσα στο σημερινό πολυπαραγοντικό περιβάλλον των μεγάλων προκλήσεων, επεσήμανε από το βήμα του Economist στην Αθήνα η πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Jadranka Kosor, σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις στα προβλήματα δεν απαιτούν υπεράνθρωπους πολιτικούς αλλά τόλμη και ισχυρή πολιτική βούληση. Μεταξύ άλλων, αναλύοντας τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η κ. Kosor αναφέρθηκε με θετικό τόνο στη Συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει αίσιο τέλος στις διαβουλεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ένταξη ακόμη μια χώρας των Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η ίδια παρατήρησε ευρύτερα ότι η Ε.Ε. δεν έχει βρει ακόμη απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα σήμερα και μίλησε για την ανάγκη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.

Mladen Ivani
ć, πρώην μέλος της προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, πρώην πρωθυπουργός
της Δημοκρατίας Σέρπσκα
Η προϋπόθεση για την επίλυση όλων των προβλημάτων είναι η ειρήνη, τόνισε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα το πρώην μέλος της προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και πρώην πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα Mladen Ivanic, αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προβλήματα συγκρούσεων αλλά και φτώχειας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μεσογείου-Εύξεινου Πόντου-Κασπίας. Επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε πως οι πολιτικοί θα κάνουν κάτι για το περιβάλλον χωρίς πίεση και εκτίμησε ότι η πίεση αυτή θα πρέπει να ασκηθεί κυρίως από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ΜΜΕ.  Ο κ. Ivanić τόνισε τέλος την ανάγκη να εμπλέκονται και οι μικρές χώρες στις σχετικές συζητήσεις, όπως επίσης ότι το βάρος θα  πρέπει να πέσει κυρίως στη ρεαλιστική υλοποίηση και όχι στις αφηρημένες ιδέες.

Kateryna Yushchenko, πρώην πρώτη κυρία της Ουκρανίας
Στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία ως αποτέλεσμα του πολέμου και των πολιτικών αναταράξεων στη χώρα από το 2014 αναφέρθηκε από το βήμ του Economist η πρώην πρώτη κυρία της Ουκρανίας Kateryna Yushchenko. Έφερε ως παραδείγματα τη μόλυνση της θάλασσας στην περιοχή της Κριμαίας, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των εγκαταλελειμμένων ή βομβαρδισμένων εργοστασίων και ορυχείων στην περιοχή του Ντονμπάς. Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία SDSN-4 Seas στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, μπορεί να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής της Ουκρανίας και αναφέρθηκε, τέλος, σε μέτρα πολιτικής που προωθούνται σε σχέση με το Τσερνόμπιλ και τη μείωση της χρήσης συμβατικών καυσίμων στη χώρα.

Angelo Riccaboni
, πρόεδρος, PRIMA Foundation, καθηγητής του Πανεπιστημίου Σιένα
Στην έκθεση του UN SDSN όπου φαίνεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η κάθε χώρα σε σχέση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του PRIMA Foundation και καθηγητής του Πανεπιστημίου Σιένα Angelo Riccaboni, εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσογείου, για την οποία είναι υπεύθυνο το δίκτυο SDSN-Mediterranean. Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η Μεσόγειος τα πάει καλά σε κάποια κοινωνικά θέματα, όχι όμως σε θέματα όπως η βιοποικιλότητα ή η διατροφή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ατζέντα 2030 είναι εξαιρετική, ωστόσο δεν δίνει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για αυτό χρειάζονται ριζικοί, βαθείς μετασχηματισμοί τεχνολογικής και κοινωνικής φύσης.

Νικόλαος Θεοδοσίου, πρόεδρος, SDSN Black Sea
Στον ρόλο του δικτύου SDSN-4 Seas στο πλαίσιο της προώθησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του SDSN Black Sea Νικόλαος Θεοδοσίου, εξηγώντας τη σημασία των σχετικών πρωτοβουλιών για την ευρύτερη περιοχή Μεσογείου-Εύξεινου Πόντου-Κασπίας-Αράλης. Έδωσε έμφαση σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία, τα δεδομένα, καθώς και στην ενοποίηση του πλαισίου άσκησης πολιτικής για την ξηρά, τις ακτές και τη θάλασσα. Έθιξε επίσης την αναγκαιότητα νέων τεχνολογικών λύσεων προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του ΟΗΕ, καθώς και θέματα συμβατότητας των στόχων μεταξύ χωρών.  

Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των δεδομένων στο πλαίσιο του δικτύου SDSN-4 Seas (Μεσόγειος-Εύξεινος Πόντος-Κασπία-Αράλη) έδωσε ο πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ιωαννίδης. Τα δεδομένα είναι ο πιο ευαίσθητος πόρος, όπως είπε χαρακτηριστικά, και ο στόχος είναι αυτά να συγκεντρωθούν μέσω των αρχών της «ανοιχτής επιστήμης» και της «ανοιχτής πρόσβασης» όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αναφέρθηκε σε διάφορες πηγές και είδη δεδομένων, μεταξύ άλλων κυβερνητικά, ερευνητικά, καταναλωτικά, μέσω κοινωνικών δικτύων κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αναφορά και στην ευρωπαϊκή υποδομή για τη συγκέντρωση, παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων OpenAIRE.


Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

Gold sponsor: Polyeco Group
With the kind support of
Climate-KIC and Goulandris Natural History Museum
Silver sponsors:
Ethniki Insurance, The Coca-Cola Company
Bronze sponsors:
Hellenic Petroleum, Eurobank Asset Management, Eunice Energy Group, Aegeas AMKE, AXA, Grecotel Contributors: EYDAP, Recycle Greece Tserkezidis, Gloa Design & Marketing Services, Blink, Hanikian Law Firm, Caffe L’Antico, Artecniko Supporting organisations: Sustainable Development Goals Center on Governance and Public Law, SDSN Mediterranean, SDSN Black Sea, Nizami Academic partner: ALBA Graduate Business School - The American College of Greece, IT sponsor: Pobuca Logistics supplier: DHL Telecommunications provider: WIND Communication sponsors: SKAI, Kathimerini Online communication sponsor: CNN Greece

         


16 Οκτωβρίου 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist
για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
16 και 17 Οκτωβρίου 2019 - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου


Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Στον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της Ελλάδας αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στην ομιλία που παρέθεσε στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στην Αθήνα η πρόεδρος του Μουείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Φαλή Βογιατζάκη, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος πολιτισμός της χώρας μας και οι πολιτιστικές μας παραδόσεις επιδρούν στις σημερινές αντιλήψεις και πράξεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κ. Βογιατζάκη ανέδειξε τον ρόλο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο όραμα, τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. 

Ανδρέας Παπανδρέου, συνιδρυτής, UN SDSN Greece
Τη συμβολή του δικτύου SDSN στην προώθηση των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανέδειξε κατά την ομιλία του στο 3ο συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist στη Αθήνα ο συνιδρυτής του UN SDSN Greece και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Παπανδρέου. Αναφέρθηκε στη σημασία του γεγονότος ότι το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών απονεμήθηκε φέτος σε τρεις οικονομολόγους που προσέγγισαν πειραματικά την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Οι προκλήσεις του διασυνδεδεμένου κόσμου μας απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Τέλος, αναφέρθηκε στις επόμενες πρωτοβουλίες του SDSN Greece και του παγκόσμιου δικτύου SDSN.

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
«Η βιωσιμότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για την πορεία μας στο μέλλον», διεμήνυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Γιάννης Στουρνάρας στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist, τονίζοντας ότι ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας, στο πλαίσιο της απεξάρτησης του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα, δεν μπορεί παρά να έχει θετικό πρόσημο.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100, με το σενάριο των 3 βαθμών να φαίνεται πιθανότερο, τη στιγμή που είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι το 2009 σύστησε την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ). Ο ίδιος στάθηκε στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο οποίος «πρέπει να είναι καταλυτικός», υπογραμμίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν τη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα επιτρέψουν στις αγορές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαδικασία, ώστε με σωστή πληροφόρηση να ενσωματώνουν στις τιμές το κόστος του επιχειρείν, τον κίνδυνο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, και κυρίως να αξιολογούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ευρύτερα, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να αναγνωρίζει πως και η δική του βιωσιμότητα βασίζεται στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί. Ανέδειξε επίσης ως κρίσιμη τη συνδρομή του ασφαλιστικού τομέα.

 Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Για μίνι κρίση στο μεταναστευτικό έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι καταγράφεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200% μέσα σε 4 μήνες. Εξάλλου, «η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να παράγει ροή μεταναστών προς τα δυτικά».

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει με νομοθετική ρύθμιση τις διαδικασίες ασύλου και αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. «Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σεβασμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το νέο δόγμα στη στρατηγική του ελληνικού κράτους: «δημοκρατική αυστηρότητα». Ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι οι τάσεις αύξησης των μεταναστευτικών ροών είχαν ήδη αρχίσει να είναι αισθητές από τον περασμένο Μάιο. Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα του, μίλησε για «υπερχείλιση» των κέντρων υποδοχής (100% στη Μόρια, 500% στη Σάμο) και για μηδενικές επιστροφές μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου (75.000 εκκρεμείς αιτήσεις).

Ο ίδιος αναγνώρισε την «αδημονία των πολιτών» για άμεσα αποτελέσματα, τονίζοντας ωστόσο ότι μέσα σε 2,5 μήνες δεν μπορούν να φανούν τα βήματα στην αλλαγή της νοοτροπίας και της πολιτικής, όπως ο ίδιος τα περιέγραψε. «Δεν δραματοποιούμε, ούτε ωραιοποιούμε την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι και δουλειά της Ευρώπης να προστατεύσει τα σύνορά της».

Christian Kälin, Ιδρυτής και πρόεδρος, Andan Foundation
Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν το σπίτι τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και πρόεδρος του Andan Foundation Christian Kälin, ο οποίος περιέγραψε πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος ως συστατικά μιας μείζονος παγκόσμιας κρίσης χωρίς προηγούμενο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Kalin, ο μέσος χρόνος διαμονής των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής είναι 17 χρόνια. «Δημιουργείται μια ολόκληρη γενιά σε αυτά τα κέντρα, μια γενιά χωρίς μέλλον, χωρίς σπίτι». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας νέας ανθρωπιστικής προσέγγισης στο ζήτημα, η οποία δεν θα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας, αλλά αντιθέτως θα τους ενδυναμώνει ώστε να σταθούν στα πόδια τους. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών κοινοτήτων για τους πρόσφυγες, οι οποίες θα διευρύνουν τις δυνατότητές τους, ως τη μοναδική μακροπρόθεσμη προοπτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Σπύρος Κουβέλης, programme director, SDGs Centre for Governance and Public Law
Την πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση δεν αφορά αποκλειστικά τη δημόσια διοίκηση αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν, εξέφρασε κατά την εισήγησή του στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του
Economist στην Αθήνα ο διευθυντής προγράμματος του SDGs Centre for Governance and Public Law και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε διεθνή παραδείγματα, όπως η διαχείριση κρίσης μετά το περιστατικό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία: «Οι ντόπιοι πληθυσμοί συνεργάστηκαν πολύ στενά με τις τοπικές αρχές προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια από το τσουνάμι και υπήρχε μια άλλη κοινότητα πιο δίπλα που δεν το έκανε αυτό. Φανταστείτε τι συνέβη στη μία και τι συνέβη στην άλλη κοινότητα. Ο ρόλος των πολιτών ήταν πολύ σημαντικός». Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συνδυασμός της ενσωμάτωσης των μεταναστών με την ικανοποίηση των αναγκών σε τοπικό επίπεδο για βιώσιμη ανάπτυξη «μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να στήσουμε μια ανθεκτική κοινωνία».


Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

Gold sponsor: Polyeco Group
With the kind support of
Climate-KIC and Goulandris Natural History Museum
Silver sponsors:
Ethniki Insurance, The Coca-Cola Company
Bronze sponsors:
Hellenic Petroleum, Eurobank Asset Management, Eunice Energy Group, Aegeas AMKE, AXA, Grecotel Contributors: EYDAP, Recycle Greece Tserkezidis, Gloa Design & Marketing Services, Blink, Hanikian Law Firm, Caffe L’Antico, Artecniko Supporting organisations: Sustainable Development Goals Center on Governance and Public Law, SDSN Mediterranean, SDSN Black Sea, Nizami Academic partner: ALBA Graduate Business School - The American College of Greece, IT sponsor: Pobuca Logistics supplier: DHL Telecommunications provider: WIND Communication sponsors: SKAI, Kathimerini Online communication sponsor: CNN Greece

                                                                                                       
10 Οκτωβρίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist
για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
16 και 17 Οκτωβρίου 2019 - Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, ο αντίκτυπος της γαλάζιας και της κυκλικής οικονομίας στην ανάπτυξη, η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, ο τουρισμός, οι νέες εταιρικές σχέσεις και οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο της επίτευξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης τίθενται στο επίκεντρο στο
3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2019 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το συνέδριο πραγματοποιείται μαζί με το United Nations Sustainable Development Solutions Network (SDSN) Greece σε συνεργασία με το UN SDSN Mediterranean, το UN SDSN Black Sea και το EIT Climate-KIC Hub Greece, ενώ –μεταξύ άλλων– συμμετέχουν:

 Jeffrey Sachs, καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs)    Κώστας Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας    Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού   Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης   Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη   Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO   Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας   Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ   Μάρι Δασκαλαντωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος, Grecotel   Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης   Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών   Σίσσυ Ηλιοπούλου, διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων, επικοινωνίας και βιώσιμης ανάπτυξης, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Coca-Cola Company   José Herrera, υπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Μάλτας   Masamichi Kono, αναπλ. Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ   Jadranka Kosor, πρ. Πρωθυπουργός της Κροατίας   Σπύρος Κουβέλης, programme director, SDGs Centre for Governance and Public Law   Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπρόεδρος του UN SDSN Greece   Zlatko Lagumdzija, πρώην πρωθυπουργός Βοσνίας και Ερζεγοβίνης   Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών    Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος, Action Finance Initiative-AFI, συνιδρύτρια, World Human Forum   Θεοφάνης Μυλωνάς, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, Eurobank Asset Management M.F.M.C. Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, μέλος του Global SDSN   Ανδρέας Παπανδρέου, συνιδρυτής, Sustainable Development Solutions Network Greece (SDSN Greece)   Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων  Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος, Polyeco Group   Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας   Assia Bensalah Alaoui, Ambassador at Large of His Majesty Mohamed VI, Βασίλειο του Μαρόκου   Filip Vujanović, τ. Πρόεδρος του Μαυροβουνίου   Σωκράτης Φάμελλος, τ. αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αναλυτικό πρόγραμμα: www.hazliseconomist.com

Gold sponsor: Polyeco Group
With the kind support of
Climate-KIC and Goulandris Natural History Museum
Silver sponsors:
Ethniki Insurance, The Coca-Cola Company
Bronze sponsors:
Hellenic Petroleum, Eurobank Asset Management, Eunice Energy Group, Aegeas AMKE, AXA, Grecotel Contributors: EYDAP, Recycle Greece Tserkezidis, Gloa Design & Marketing Services, Blink, Hanikian Law Firm, Caffe L’Antico, Artecniko Supporting organisations: Sustainable Development Goals Center on Governance and Public Law, SDSN Mediterranean, SDSN Black Sea, Nizami Academic partner: ALBA Graduate Business School - The American College of Greece, IT sponsor: Pobuca Logistics supplier: DHL Telecommunications provider: WIND Communication sponsors: SKAI, Kathimerini Online communication sponsor: CNN GreeceEconomist Link Banner
Economist Link Banner
Economist Link Banner